Joi, 10 octombrie 2024, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București (UB) a lansat cursul interuniversitar „Online fake news and disinformation: recognize and verify”, de tip Blended Intensive Programmes (BIP).
Cursul este susținut în comun de profesori de la Université Libre de Bruxelles (ULB), Universidad Autónoma de Madrid (UAM), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și Universitatea din București (UB) și se va desfășura în primul semestru al acestui an universitar, în perioada octombrie – decembrie 2024, atât în format online, cât și fizic, la București, la sediul FJSC.
BIP-ul, opțiunea a 39 de studenți și studente din 10 țări europene și africane: Franța, Belgia, Elveția, Spania, Italia, Suedia, Germania, Grecia, Senegal și România
Cursul este susținut de profesori cu specializări disciplinare diferite, științele comunicării, psihologie, tehnologia informației și filosofie, care au expertiză academică și practică în studiul și combaterea dezinformării, David Domingo (ULB), Manuel Alcántara-Plá (UAM), Luis Bouza García (UAM), Laurence Dierickx (ULB), Taru Haapala (UAM), Sorin Costreie (UB) și Teodor Răileannu-Olariu (UAIC) și este coordonat de lect. univ. dr. Bogdan Oprea (FJSC, UB).
Pe durata celor 16 activități de clasă și teren, studenții și studentele vor forma deprinderi și competențe de identificare a știrilor false și dezinformării, de realizare a verificărilor de tip fact-checking pentru conținuturi de text, foto și video și vor dovedi că înțeleg problemele etice pe care comunicarea înșelătoare le presupune, dobândind înalte standarde deontologice și de responsabilitate a jurnalistului și a creatorului de conținut.
Cursul interuniversitar „Online fake news and disinformation: recognize and verify” este inițiat, în cadrul Alianței universitare CIVIS, de Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles și Universidad Autónoma de Madrid și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul „Erasmus+”.
Alianța CIVIS – Europe’s Civic University Alliance reunește 11 universități europene, Aix-Marseille Université (Franța), National and Kapodistrian University of Athens (Grecia), Universitatea din București (România), Université libre de Bruxelles (Belgia), University of Glasgow (Regatul Unit), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), “Sapienza” Università di Roma (Italia), “Paris Lodron” University of Salzburg (Austria), Stockholm University (Suedia), “Eberhard Karls” Universität Tübingen (Germania) și University of Lausanne (Elveția). Alianța CIVIS are, ca partenere, Makerere University din Kampala (Uganda), “Eduardo Mondlane” University din Maputo (Mozambic), Université “Hassan II” de Casablanca (Maroc), University of Sfax (Tunisia), Université “Cheikh Anta Diop” de Dakar (Senegal) și University of the Witwatersrand din Johannesburg (Africa de Sud). Alianța CIVIS reprezintă, împreună, o comunitate de peste 470.000 de studenți, 35.000 de cadre didactice și cercetători și 23.000 de funcționari administrativi.