Centrul de Acțiune, Resurse, Formare pentru Integritate Academică al Universității din București (CARFIA) a organizat, în perioada 9-11 septembrie 2021, a patra ediție a Școlii de Integritate Academică, la Stațiunea Zoologică a Universității din București de la Sinaia.
Prin acest eveniment, organizatorii și-au propus să facă un pas important pentru o politică comună de integritate a Consorțiului „Universitaria”. Astfel, printre participanți s-au numărat și reprezentanți ai comisiilor de etică și de etică a cercetării din cele șase universități membre ale Consorțiului.
Programul ediției din 2021 a Școlii CARFIA, organizate prin proiectul CNFIS-FDI-2021-0456 „Convergențe esențiale în formarea etică, profesională și a inovației didactice”, a propus un format nou, organizat în patru sesiuni și opt module.
Tematica worksop-urilor a fost diferită, acestea concretizând informațiile și cunoștințele esențiale pe care ar trebui să le aibă consilierii de integritate, atât cei din mediul preuniversitar, cât și cei din mediul universitar. Evenimentul s-a bucurat și de prezența unor invitați precum Michelle Bergadaà, președinta Institutului de Cercetare și Acțiune privind Frauda și Plagiatul Academic din Geneva, Emilia Șercan, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a UB, Carmen Uscatu, fondatoare a asociației „Dăruiește viață”, conf. univ. dr. Lorin Niculae, cadru didactic la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, dar și a avocaților Gabriel Turcu și Daniel Atasiei, care vor analiza modul în care este percepută integritatea în relațiile Universității cu societatea civilă, arhitectura și dreptul.
„Dincolo de realitatea din universitate, am vrea să lucrăm împreună la a convinge managementul universitar că tăcerea sau ignorarea realității etice și de integritate nu pot fi o <<politică>>. Ne întrebăm: cât și cum investesc universitățile din România în dezvoltarea unei culturi solide a eticii și integrității academice, dincolo de codul de etică, regulamente și Carta universitară ori de cursul obligatoriu de Etică și Integritate Academică? Realitatea europeană a domeniului integrității academice indică fără dubiu, dincolo de creșterea alarmantă a nivelului coruperii procesului cunoașterii, ineficacitatea politicilor de până acum, mult mai preocupate de sancționare decât de așezarea procesului cunoașterii, a modurilor evaluării, a raporturilor ierarhice, pe o bază a integrității. […]Dacă formarea tinerilor e o țintă majoră a învățământului superior, atunci ar trebui să consolidăm vertebra etică a acestuia”, a declarat prof. univ. dr. Marian Popescu, director onorific al Centrului de Acțiune, Resurse, Formare pentru Integritate Academică al Universității din București. .
Mai multe informații cu privire la ediția din 2021 a Școlii de Integritate Academică organizată de CARFIA, precum și programul complet al evenimentului, pot fi accesate aici.
CARFIA are misiunea de a ridica nivelul de conștiență în mediul universitar în ce privește problematica integrității academice și a prevenției fraudei academice prin punerea constantă în lucru la nivelul facultăților a practicilor corespunzătoare acestei problematici și domeniului integrității academice. Astfel, unul dintre scopurile evenimentelor organizate sub egida Centrului de Acțiune, Resurse, Formare pentru Integritate Academică al UB, cum este și actuala ediție a Școlii de Integritate Academică, este dezvoltarea unui spațiu de dezbatere privind etica și integritatea academică, pentru a spijini transpunerea în realitate a valorilor etice susținute de Universitatea din București, dar și de alte instituții de învățământ superior.
Pentru solicitarea înscrierii în CARFIA, accesați formularul de adeziune.
Mai multe informații depre activitatea CARFIA pot fi consultate pe site, dar pot fi solicitate și prin e-mail, de la adresa: integritate@g.unibuc.ro și telefonic, la numărul +40788521668.