De curând a avut loc online cea de a III-a ediție a Conferinței Naționale a Doctoranzilor din Consorțiul „Universitaria”, pe domeniile Chimie și Inginerie chimică, Biologie, Geologie, Geografie și Știința mediului, organizată de Școala Doctorală de Geografie a Universității din București.
Evenimentul științific a reunit, pe lângă un număr însemnat de auditori, 27 de doctoranzi din universitățile incluse în consorțiu, doi dintre aceștia fiind desemnați câștigători ai celor două premii puse la dispoziție de organizatori și parteneri.
Astfel, marele premiu, oferit de Universitatea din București, a fost câștigat de Alexandra Ciorîță, doctorandă în cadrul Școlii Doctorale de Biologie Integrativă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru prezentarea „Efect citotoxic determinat la nanoparticule din Ag-MnO2 și extracte vegetale combinate”.
Premiul al doilea, oferit de L’Oreal România, a fost câștigat de Alexandru-Andrei Giurea, doctorand în cadrul Școlii Doctorale „Simion Mehedinți – Natură și dezvoltare durabilă”, a Facultății de Geografie a Universității din București, pentru prezentarea „Evoluția albiilor de râu ca element condițional în dezvoltarea comunităților locale. Studiu de caz: râul Gilort între localitățile Pociovaliștea și Târgu Cărbunești”.
Juriul a fost format din directorii școlilor doctorale pe domeniile implicate și trei invitați externi: Andrei Borțun, președinte și fondator al „Galei Societății Civile”; Simona Fârtat, directoare de Comunicare și responsabilă de implementarea la nivel local a angajamentelor de sustenabilitate ale grupului și ale Fundației L’Oréal; Edina Constantinescu, directoare de marketing a Discovery în Europa Centrală și de Est, Țările Mediterane, Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Africa.
În contextul internațional focusat pe evidențierea impactului cercetării asupra vieții academice, sociale și economice a comunității, precum și a comunicării rezultatelor cercetării științifice, ediția 2020 a conferințelor organizate de Consorțiul Universitaria a venit în întâmpinarea studenților doctoranzi cu o dublă provocare legată pe de o parte de tema dezbaterii și pe de altă parte, de modul de organizare a conferinței.
Evenimentul științific a fost organizat sub forma unei întâlniri multi- și transdisciplinare, axată pe relația învățare-aplicare, într-un cadru dinamic și interactiv. Întâlnirea a constat într-un workshop pe comunicare în prima parte a zilei, urmat de un concurs cu premii.
Workshop-ul a vizat însușirea principalelor reguli în comunicare a informației științifice unor posibili finanțatori, prin evidențierea impactului în societate a acelui proiect și a fost susținut de prof. univ. dr. Iuliana Armaș, cadru didactic al Facultății de Geografie din cadrul UB, jurnalista Ada Roseti și drd. Ruxandra Mocanu.
Conferința Națională a Doctoranzilor din Consorțiul Universitaria a fost structurată în două părți. În sesiunea de dimineață, într-un mediu interactiv, au fost prezentate modalități de structurare a conținuturilor științifice, indiferent de tipul lor și modul de transmitere a informației într-un timp extrem de scurt și pe baza unui suport vizual. În sesiunea de după-amiază, cei 27 de participanți, câștigători ai unei selecții interne la nivelul fiecărei școli doctorale din universitățile consorțiului, au susținut câte o prezentare de trei minute, remodelată pe principiile comunicării însușite în cadrul workshop-ului. Prezentarea a fost completată vizual printr-un poster suport, care trebuia să aplice normele de conținut științific și design evidențiate în sesiunea de dimineață.
Mai multe detalii despre acest eveniment, precum și programul integral al conferinței sunt disponibile aici. De asemenea, posterul ediției din 2020 a întâlnirii poate fi consultat aici.
Consorțiul „Universitaria” este alcătuit din Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Academia de Studii Economice din București, ale căror conduceri se reunesc periodic pentru a dezbate problemele punctuale ale sistemului universitar românesc, dar și strategii de dezvoltare.