În perioada 15-16 noiembrie 2024, la Facultatea de Fizică a Universității din București a avut loc a zecea ediție a Târgului de Știință și Educație „Cu mic, cu mare… prin Univers”.
Seria de evenimente este organizată de Asociația Studenților Fizicieni a UB (ASF-UB) și de Facultatea de Fizică a UB, cu sprijinul Centrului Regional de Orientare și Consiliere în Cariera de Cercetător – București-Ilfov – de la educație preuniversitară la cercetare avansată (SciResCareer) și al Institutelor Naționale de Cercetare de pe Platforma de la Măgurele.
Evenimentul a inclus activități dedicate studenților interesați de oportunitățile oferite în domeniul educației și al cercetării, cât și elevilor pasionați de fizică și de studii în domeniu.
Evenimentul a fost deschis vineri, 15 noiembrie 2024, cu o prezentare a oportunităților oferite de UB, inclusiv de Facultatea de Fizică, urmată de o prelegere susținută de prof. univ. dr. Hans Peter Beck, cadru didactic la Universitatea din Berna,cu titlul Exploring the Universe with Particles – an ongoing task to be continued.
Președinte al International Particle Physics Outreach Group – IPPOG în perioada 2013-2019 și, în prezent, coordonatorul activităților educaționale de promovare în cadrul experimentului ATLAS / CERN (The European Organization for Nuclear Research), profesorul Beck le-a vorbit elevilor, cadrelor didactice și studenților prezenți în Aula Facultății de Fizică despre întrebările deschise și misterele universului, despre fizica particulelor elementare, precum și despre metodele de investigare pe care le avem în prezent, mai ales la CERN, precum și despre planurile de viitor.
Totodată, evenimentul a inclus o prezentare referitoare la oportunitățile oferite de centrul SciResCareer, susținută de drd. Andreea Ghinescu, care a vizat parcursul de la educația preuniversitară la cercetare avansată. Sesiunea plenară a fost încheiată de președinta ASF-UB, studenta Diana Drăghici, cu o introducere în activitățile și oportunitățile pe care studenții Facultății de Fizică a UB le au în cadrul asociației.
Cei aproape 200 de elevi din colegiile naționale și liceele din București și din țară, prezenți vineri la Facultatea de Fizică a UB, au participat apoi la atelierele pregătite de cadrele didactice și cercetătorii facultății. Fiecare elev a participat la două ateliere din cele nouă ateliere oferite de profesorii din Facultatea de Fizică a UB, care au abordat subiecte moderne, de la criptografie cuantică, tehnologie și informație cuantică, mecanică cuantică și simulări Monte Carlo, fizică atomică, istorie climatică, celule solare, până la rețele neuronale și fizica energiilor înalte.
În paralel cu activitățile dedicate elevilor, studenții Facultății de Fizică a UB, precum și colegi ai lor din alte centre universitare din țară, au avut oportunitatea de a vizita laboratoarele și centrele de cercetare din cadrul institutelor de pe Platforma de la Măgurele, de a interacționa cu cercetătorii și reprezentanții institutelor naționale de cercetare-dezvoltare.
La finalul zilei de 15 noiembrie, atât studenții, cât și elevii au revenit pe holurile facultății unde au fost prezente standurile institutelor de cercetare și cel al SciResCareer și s-au putut informa despre ofertele pentru stagiile de practică sau pentru viitoare locuri de muncă. Această activitate a fost interesantă mai ales pentru elevii de liceu, mulți dintre aceștia participând pentru prima dată la un astfel de târg educațional de cercetare.
Seria de activități s-a încheiat sâmbătă, 16 noiembrie 2024, cu concursul ,,Be a Feynman” la care s-au înscris 14 echipe de elevi din țară. Cei 54 de elevi participanți au fost provocați să rezolve în echipă o serie de probleme de fizică la prima vedere, cu o tematică variată.
Târgul de evenimente „Cu mic, cu mare… prin Univers” a fost organizat de Facultatea de Fizică a UB și de ASF-UB, cu sprijinul proiectului SciResCareer – PNRR C9-I10: Contractul de finanțare nr. 760032/23.05.2023, cod 4/16.11.2022, finanțat în cadrul PNRR/C9, investiția I10 – Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a Era Talent Platform. Mai multe detalii cu privire la proiectul SciResCareer pot fi consultate aici.
De asemenea, informații despre edițiile anterioare ale Târgului de de Știință și Educație pot fi consultate aici și aici.
Mai multe detalii despre a zecea ediție a Târgului de Știință și Educație „Cu mic, cu mare… prin Univers”, precum și despre alte evenimente organizate de Facultatea de Fizică pot fi consultate atât pe site-ul facultății, cât și pe pagina oficială de Facebook.
Platforma de Fizică de la Măgurele are o tradiție de funcționare ca un sistem integrat al cercetării științifice și educației prin existența în același perimetru a unităților educaționale și a institutelor de cercetare. Acest lucru permite realizarea unei formări de calitate în fizică și domenii conexe, în corelație cu dezvoltările științifice cele mai avansate.