În calitate de membri CIVIS, absolvenții Facultății de Istorie a Universității din București pot urma un triplu masterat în „Arheologie Paleolitică” dezvoltat de Universitatea „Eberhard Karls” din Tübingen în parteneriat cu Universitatea Sapienza din Roma și cu Universitatea Aix-Marseille.
Programul de studiu, deschis candidaților care au o diplomă de licență în arheologie (sau echivalentă), se va desfășura în limba engleză la toate cele trei universități și se întinde pe o perioadă de doi ani (patru semestre).
Înscrierile pentru acest program masteral pot fi depuse între 1 iunie – 15 septembrie (15 iulie pentru candidații non-UE) prin intermediul portalului de aplicații al Universității din Tübingen. Studenții primesc sprijin financiar pentru vizitele de studiu în străinătate din partea programului ERASMUS și a burselor Baden-Württemberg.
Despre programul de triplu-masterat „Arheologie Paleolotică”
Abordând o varietate de aspecte ale evoluției umane în Paleolitic, programul este unul interdisciplinar, ce combină arheologia și paleoantropologia.
Pe parcursul său, studenții vor dobândi cunoștințe solide despre tehnologiile, societățile și dezvoltarea culturală a oamenilor din acea epocă. Cu ajutorul analizelor de laborator, al excursiilor și al săpăturilor, aceștia vor experimenta cercetarea în termeni practici. Mai mult decât atât, lectori de la Universitatea din Witwatersrand (Africa de Sud), unde există situri arheologice importante care dezvăluie cultura oamenilor din paleolitic, vor lua parte la program.
În primul semestru, cursurile vor avea loc la Tübingen, următoarele două semestre desfășurându-se la Sapienza și Aix-Marseille. Pentru cel de-al patrulea semestru, studenții vor alege una dintre universități pentru pregătirea tezei de masterat. Supervizarea va fi asigurată de lectori de la două dintre universitățile partenere.
„Studenții nu dobândesc doar competențe profesionale, ci experimentează și viața de zi cu zi în Germania, Franța și Italia și învață astfel despre diferite culturi și limbi europene. În același timp, ei capătă o viziune asupra perspectivelor de studiu non-europene”, subliniază președintele Universității „Eberhard Karls” din Tübingen, prof. dr. dr. h.c. (Dōshisha) Karla Pollmann.
Proiect-pilot în cadrul CIVIS
Implicând acordul mai multor parteneri pentru a permite obținerea unei diplome triple, acest masterat reprezintă un nou model și un proiect-pilot pentru Alianța Universitară CIVIS.
În plus, având în vedere că unul dintre obiectivele Alianței este de a consolida parteneriatul euro-african, cooperarea cu Universitatea din Witwatersrand în privința acestui program urmează să fie extinsă și în vederea formării tinerilor din Africa dornici să contribuie la cercetarea descoperirilor din regiunea lor. Mai multe informații pot fi obținute de la prof. Nicholas J. Conard, Phd, cadru didactic al Departamentului de preistorie timpurie și ecologie cuaternară al Universității „Eberhard Karls” din Tübingen.