Academicianul Marius Andruh, Doctor Honoris Causa al USM

Academicianul Marius Andruh, Doctor Honoris Causa al USM


Miercuri, 19 iunie 2019, Universitatea de Stat din Moldova (USM) a conferit titlul de Doctor Honoris Causa USM renumitului savant Marius Andruh, membru titular al Academiei Române și director al Departamentului de Chimie Anorganică al Facultății de Chimie de la Universitatea din București.

La eveniment au participat și Excelența Sa Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, precum și o delegație numeroasă de personalități academice, condusă de  prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București.

Distincția i se acordă pentru „contribuția esențială la dezvoltarea învățământului, promovarea științei și instruirii la nivel internațional, a valorilor educațional-spirituale și bunele intenții de colaborare cu USM, inclusiv prin promovarea USM în comunitatea științifico-didactică internațională, dar și pentru susținerea mobilității doctoranzilor, masteranzilor, cadrelor didactice de la USM în cadrul proiectelor internaționale”, după cum a remarcat prof. univ. dr. hab. Gheorghe Ciocanu, rectorul USM, citind decizia Senatului USM din 5 martie 2019 de conferire a  titlului onorific de Doctor Honoris Causa academicianului Marius Andruh.

Conf. univ. dr. Viorica Gladchi, decanul Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică a USM, a rostit un Laudatio cu prilejul acordării celei mai importante distincții USM savantului român. Textul complet de Laudatio poate fi accesat aici.

Pe de altă parte, academicianul Marius Andruh a mulțumit Senatului USM pentru organizarea ceremoniei. „Sunt fericit din mai multe motive. În primul rând, mă simt ca acasă, pentru că sunt basarabean. E un prilej de a mă simți mai aproape de originile mele. Apoi, în egală măsură, pentru respectul pe care îl am pentru știința din R. Moldova, care mă inspiră enorm”, a remarcat acad. Marius Andruh.

De asemenea, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, a mulțumit acad. Andruh pentru realizările sale: „suntem foarte bucuroși și emoționați să ne aflăm, astăzi, în ședința solemnă a Senatului USM. Ne leagă o prietenie mai lungă și am fost dintotdeauna plin de noroc să am privilegiul de a fi în preajma academicianului Marius Andruh. Mulțumim colegului și prietenului nostru pentru realizările sale minunate, care sunt și realizările ale colectivului Facultății de Chimie de la Universitatea din București.”

La ceremonie au mai participat o serie de personalități academice ale Universității din București, printre care conf. univ. dr. Constantin Mihailciuc, prorector al UB, conf. univ. dr. Florentina Nițu, decanul Facultății de Istorie, prof. univ. dr. Vasile Pârvulescu, directorul Departamentului de Chimie Organică, Biochimie şi Cataliză, prof. univ. dr. Victor David, directorul Centrului de cercetări de chimie analitică aplicată, Facultatea de Chimie, conf. univ. dr. Augustin Mădălin, precum și drd. Lillian Ciachir, coordonatorul Catedrei UNESCO pentru Schimburi Interculturale și Interreligioase, Facultatea de Filosofie.

Mai multe detalii cu privire la evenimentul de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Marius Andruh pot fi accesate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.