Catedra UNESCO pentru Interculturalitate, Bună Guvernanță și Dezvoltare Durabilă a Universității din București aniversează 25 de ani. Pentru a marca această ocazie specială, care coincide cu aniversarea a 160 de ani ai Universității din București, Facultatea de Filosofie, deținătoare a catedrei UNESCO, i-a reunit pe profesorii, cercetătorii, alumnii, studenții și colaboratorii săi în cadrul celei de-a doua ediții a conferinței internaționale The Future of UNESCO Chapters, care a avut loc vineri, 27 septembrie 2024.
Tema ediției din acest an a fost Intercultural Perspectives On Autonomy, Freedom And Independence: Philosophy as a School of Freedom.
Conferința a avut loc în format hibrid, atât la sediul Facultății de Filosofie a UB (Splaiul Independenței, nr. 204, Sector 6), cât și online.
În deschiderea evenimentului, începând cu ora 10:00, au luat cuvântul dr. Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale pentru UNESCO România și cadru didactic asociat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a UB, conf. univ. dr. Constantin Vică, prorector al UB responsabil cu Internaționalizare și Relații Publice și cadru didactic la Facultatea de Filosofie, prof. univ. dr. Viorel Vizureanu, decan al Facultății de Filosofie a UB.
Începând cu anul universitar 2014-2015, Facultatea de Filosofie a UB a integrat Catedra UNESCO în Departamentul de Filosofie Practică și Istoria Filosofiei. În cadrul acesteia se desfăşoară exclusiv programe interdisciplinare de masterat în limba engleză: Communication and Intercultural Studies, Intercultural Management, Business Administration (MBA).
Cele trei programe masterale propuse Catedra UNESCO le oferă studenţilor şansa de a lucra cu profesori de la universităţi şi institute de cercetare prestigioase din Europa, precum universităţile din Fribourg, Geneva, Hamburg, Dortmund şi Corte.
Programele masterale sunt special concepute pentru profesioniști și lideri care doresc să aibă un impact semnificativ în medii culturale diverse.
Prin intermediul acestor programe de master, cursanții vor putea să-și dezvolte inteligența culturală prin cultivarea abilităților necesare pentru a conduce echipe și organizații diverse, promovând o cultură a incluziunii și înțelegerii. De asemenea, aceștia își vor îmbunătăți gândirea critică, dobândind capacitatea de a se adapta rapid și de a rezolva provocări complexe în medii multiculturale.
Nu în ultimul rând, ei vor putea să gestioneze comunicarea interculturală, obținând expertiza necesară pentru a crea strategii de comunicare sensibile din punct de vedere cultural, o competență esențială pentru orice lider global.
Conferința internaționalăThe Future of UNESCO Chapters a fost organizată de cadre didactice, cercetători și doctoranzi ai Facultății de Filosofie a UB: prof. univ. dr. Viorel Vizureanu, lect. univ. dr. Oana Șerban, dr. Lilian Ciachir și drd. Andreea Vlad.
Mai multe informații despre conferința internațională, programul integral și conferențiarii participanți pot fi consultate aici.
De asemenea, mai multe informații despre programele de studii masterale organizate în colaborare cu Catedra UNESCO pentru Interculturalitate, Bună Guvernanță și Dezvoltare Durabilă sunt disponibile pe site-ul catedrei. Detaliile fiecărui program masteral pot fi accesate aici.