În perioada 16-17 decembrie 2024, Ambasada Republicii Franceze în România, Institutul Francez din România și Agenția Universitară a Francofoniei organizează cea de-a treia ediție a Simpozionului Cercetării Științifice Francofone în Europa Centrală și de Est (SRSF-ECO’ 2024). Evenimentul va fi găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (Strada Victor Babeș, nr. 8).
Cu această ocazie, cercetătorii Universității din București sunt invitați să se înscrie la unul dintre cele patru ateliere tematice științifice: Limbi străine, științe umaniste și științe sociale (SHOS: Sciences de l’Homme et de la Société); Drept, economie, management; Științe tehnice, matematică, fizică, chimie; Științe medicale, veterinare și agronomie.
Este încurajată participarea tinerilor cercetători pasionați de domeniile menționate, fie că e vorba de studenți, masteranzi, doctoranzi sau postdoctoranzi. Înscrierea este gratuită, nu se percep taxe, iar limba de comunicare este franceza. Normele de redactare ale lucrărilor înscrise sunt disponibile aici (abstractul lucrării înscrise va fi elaborat după modelul dat) și aici.
Transmiterea candidaturilor va avea loc până cel târziu joi, 7 noiembrie 2024. Formularul de înscriere va fi disponibil în curând pe pagina dedicată competiției. Participanții selectați vor fi contactați până joi, 21 noiembrie 2024.
De asemenea, persoanele înscrise pot participa la atelierele co-organizate cu partenerii evenimentului: Instrumente de cooperare internațională ale CNRS (Centrul Național de Cercetare Științifică); Apeluri Horizon Europe; Atelier de cercetare și dezvoltare organizat cu L’Oréal; Atelier de cercetare și dezvoltare organizat cu Thalès (concern francez activ în industriile aerospațială, a apărării și în cea electronică).
La SRSF-ECO’2024, diurna va fi asigurată de organizatori, iar cheltuielile de transport le revin participanților. Pentru cazarea într-un cămin studențesc, doctoranzii și studenții cercetători selectați vor transmite o cerere scrisă doamnei Cristina-Elena Cojan, la adresa de e-mail cristina-elena.cojan@institutfrancais.ro.
Scopul evenimentului este coagularea comunității științifice francofone din România, dar și din afara granițelor, din regiunea Europei Centrale și de Est. Acest eveniment va fi, de asemenea, o oportunitate pentru cercetători și membrii instituționali de a discuta despre viitorul cercetării în limba franceză, de a studia noi posibilități de colaborare științifică bilaterală și de a-i conferi o mai mare vizibilitate în România și în regiunea Europei Centrale și de Est (ECE). Pentru această a treia ediție, accentul va fi pus pe cooperarea dintre structurile de cercetare științifică francofonă și publicațiile de specialitate cu alți actori ai francofoniei în regiunea ECE.
Dezvoltarea durabilă, impactul IA asupra cercetării, plurilingvismul în cercetarea științifică din Europa Centrală și de Est sunt teme care vor fi abordate în cadrul simpozionului.
Din comitetul științific al evenimentului fac parte prof. univ. dr. Sonia Berbinski, cadru didactic la FLLS, și dr. Mihaela Florea, cercetător al UB.
Mai multe informații despre SRSF-ECO’2024 sunt disponibile aici.
Miercuri, 9 octombrie 2024, Universitatea din București a primit vizita unei delegații oficiale a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) pentru Europa Centrală și de Est, condusă de doamna Laure Castin. Întâlnirea a avut loc într-o atmosferă de cooperare și deschidere către noi inițiative educaționale și de cercetare în limba franceză, la Rectoratul Universității din București.
AUF, asociație internațională care reunește universități, rețele academice și centre de cercetare științifică care folosesc limba franceză, are aproximativ 850 de membri din mai mult de 100 de țări, printre care și din România, și este una dintre cele mai mari asociații din lume în domeniul învățământului superior și al cercetării.