În perioada 24 – 25 octombrie 2024, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București va organiza și va găzdui Conferința Internațională a Societății Sociologilor din România Intersections 2024: Structures and Flows. Exploring Multiplexity in Contemporary Sociology.
Evenimentul va avea loc la sediul FSAS (Șoseaua Panduri, nr. 90 – 92, sector 5). Tema conferinței internaționale SSR 2024 abordează ideea de sociologie multiplexă, în care conexiunea dintre teorii și metodologii este realizată într-un orizont cu multiple valențe.
Cu ocazia acestui eveniment, organizatorii lansează un triplu apel la candidaturi pentru membrii comunității academice a UB: pentru o sesiune de paneluri, pentru prezentări de specialitate și workshopuri. Indiferent de opțiune, candidații vor transmite aplicațiile până marți, 30 iulie 2024. Limba de comunicare va fi engleza.
Pentru sesiunea de paneluri, candidații se vor înscrie aici și în candidatură vor transmite o scurtă descriere a lucrării de maximum 250 de cuvinte, precum și afilierea instituțională.
Pentru sesiunea de prelegeri, candidații se vor înscrie aici și în candidatură vor transmite o scurtă descriere a lucrării de maximum 250 de cuvinte, precum și afilierea instituțională. Intervențiile (prezentările orale) nu vor depăși 25 de minute.
Pentru sesiunea de workshopuri, persoanele interesate se vor înscrie aici și în candidatură vor transmite o scurtă descriere a lucrării de maximum 250 de cuvinte, precum și afilierea instituțională. Workshopurile propuse nu vor depăși 90 de minute.
În cadrul evenimentului, sunt invitați de onoare și vor susține prezentări în plen prof. univ. dr. Jan Fuhse, cadru didactic la Universitatea Humboldt din Berlin, lect. univ. dr. Raffaele Vacca, cadru didactic la Universitatea din Milano, și prof. univ. dr. Isidro Maya Jariego, cadru didactic la Universitatea din Sevilla, toți trei reputați sociologi europeni contemporani.
Mai multe informații despre invitați pot fi consultate aici.
Ediția din 2024 a SSR, in memoriam prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu
Ediția din acest an a conferinței SSR 2024 este organizată in memoriam Profesor Lazăr Vlăsceanu pentru a onora și recunoaște contribuțiile sale semnificative la dezvoltarea sociologiei ca disciplină în România.
Regretatul prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu (1946 – 2024), cadru didactic al FSAS, s-a remarcat drept unul dintre cei mai importanți sociologi români din ultimele decenii.
Absolvent al Facultății de Filosofie a Universității din București (promoția 1970) și doctor în sociologie din 1976 (Universitatea din Londra – Institutul de Educație), prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu și-a început cariera în cadrul Universității din București în anul 1970.
Profesorul Lazăr Vlăsceanu a fost unul dintre cei mai proeminenți sociologi români, cadru didactic și cercetător în cadrul Catedrei de Sociologie, pe care a condus-o la Universitatea din Bucureşti începând cu anul 2008.
Prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu a fost autor al numeroase volume și cercetări în domeniul educației, publicate atât în țară, cât și în străinătate, printre care „Decision and Innovation in Education” (1977), „Metodologia cercetării sociologice. Orientări și probleme (1982), „Politică și dezvoltare. România, încotro?” (2001). Una dintre cele mai importante cărți publicate de sociologul Lazăr Vlăsceanu, apărută în 2007 la editura Polirom, este volumul „Sociologie și modernitate. Tranziții spre modernitatea reflexivă”. Dintre ultimele volume semnate de Lazăr Vlăsceanu amintim „Educație și putere. Sau despre educația pe care încă nu o avem”, apărut în 2019 la Polirom, și „Modernitatea românească” (împreună cu Marian-Gabriel Hâncean), apărut în 2014 la editura Paralela 45.
Director adjunct al Centrului European UNESCO pentru Învăţământul Superior (UNESCO-CEPES) în perioada 1992-2007, prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu a fost secretar de stat responsabil de managementul şi politica de dezvoltare a sistemului de învăţământ superior, dar și prorector al Universității din București, între 1990 și 1991.
De asemenea, prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu a făcut parte din Comisia Prezidențală pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, condusă de Mircea Miclea, care în 2007 a publicat raportul România educaţiei, România cercetării, care a stat la baza Legii educației nr. 1/2011.
Mai multe informații despre eveniment, criteriile de selecție a lucrărilor și program pot fi consultate pe pagina dedicată conferinței.