În perioada 19-20 octombrie 2023, Școala Interdisciplinară de Studii Doctorale (ISDS) a Universității din București organizează conferința Access to higher education in the 21st century – policies and outcomes. Evenimentul este coordonat prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, Prorector pentru Bugetare și Resurse Umane al Universității din București, și de prof. univ. dr. Romiță Iucu, Președinte al Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București.
Persoanele interesate să participe la această conferință sunt rugate să trimită propuneri (cu menționarea unui titlu, a unui paragraf de prezentare, a unei adrese de e-mail și a afilierii instituționale) prin completarea formularului de înscriere disponibil aici, până cel mai târziu sâmbătă, 20 iunie 2023. Evenimentul va fi organizat în limba engleză.
Apelul din acest an se va concentra pe extinderea accesului la învățământul superior, atât ca o tendință globală, dar și ca o cerință a politicilor publice din multe țări. Exemplele de astfel de proiecte includ:
- Politici publice care reglementează accesul la învățământul superior în secolul XXI – răspunsuri la fenomene naționale, regionale și globale;
- Constrângerile și oportunitățile furnizării de competențe și abilități adaptate pieței muncii prin instituțiile de învățământ superior;
- Grupurile sociale dezavantajate sau marginalizate și limitările lor în ceea ce privește accesul și absolvirea învățământului superior;
- Acțiuni pozitive – forme, controverse, rezultate;
- Apariția micro-programelor, a micro-acreditărilor și accesibilizarea lor;
- Implicațiile intergeneraționale ale extinderii accesului la învățământul superior;
- Dezvoltarea sferei europene a învățământului superior și implicațiile în ceea ce privește accesul la acesta;
- Cantitatea versus calitatea în evaluarea rezultatelor accesului la învățământul superior;
- Cooperarea transnațională – noi modalități de acces la învățământul superior;
- Accesul la învățământul superior și infrastructura democratică a societăților contemporane.
Mai multe informații sunt pot fi consultate în textul integral al apelului, disponibil aici.
Interdisciplinary School of Doctoral Studies a fost înființată în anul 2018, cu scopul de a oferi tinerilor cercetători oportunitatea de a-și desfășura cercetarea într-un mediu de cercetare interdisciplinar. Studiul și cercetarea la ISDS-UB sunt organizate exclusiv în limbi de circulație internațională, în toate cele 19 domenii de doctorat în care Universitatea din București oferă studii doctorale, dar și în cadrul unor grupuri de cercetare și de pregătire interdisciplinară (IRTG-uri) în care profesorii, cercetătorii și doctoranzii din diferite domenii colaborează în vederea realizării unor cercetări orientate pe teme complexe.
În prezent, patru astfel de grupuri sunt funcționale:
Mind, Language, and Cognition-Biology, care reunește profesori și doctoranzi din domeniile informatică, lingvistică, matematică, psihologie și filosofie;
Complex Systems Disentanglement through Data Analysis, care reunește profesori și doctoranzi din domeniile geografie, matematică, fizică și sociologie.
Natural Resources & Social-Ecological Systems, care reunește profesori și doctoranzi din domeniile geologie, geografie, istorie și științe politice.
Higher Education Studies. Policies, institutions and people in the transition from modernity to a post-industrial world (HES), care reunește profesori și doctoranzi din domeniile științei educaționale, istorie, filosofie, științe politice și sociologie.
Următorul concurs de admitere la ISDS-UB va fi organizat în luna iulie 2023. Noutăți privind procesul de admitere, precum și informații privind evenimentele viitoare sunt disponibile pe site-ul Școlii Doctorale.