În perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2024, Departamentul de Asistență Socială al Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București (FSAS) în colaborare cu Asociația Școlilor de Asistență Socială din România (ASSWR) organizează cea de-a 8-a ediție a Conferinței Internaționale de Asistență Socială / 8th Social Work International Conference (SWIC).
Evenimentul va avea loc la sediul FSAS al UB (Șoseaua Panduri, nr. 90, Sector 5), iar limba de comunicare este limba engleză.
Tema din acest an, Building Bridges: Fostering Collaboration in Social Work Practice, Education and Research, își propune să exploreze puterea eforturilor de colaborare în diferite domenii ale asistenței sociale și discipline conectate.
Apel la contribuții pentru membrii comunității academice a UB, cercetători și practicieni din domeniul asistenței sociale
Cu această ocazie, membrii comunității academice a Universității din București, precum și cercetători și practicieni din domeniul asistenței sociale, sunt invitați să transmită rezumate de lucrări pe tema dată. Persoanele interesate vor completa acest formular online, în cadrul căruia vor trimite și abstractele. Pentru orice informație suplimentară, acestea au la dispoziție adresa de e-mail swicub@sas.unibuc.ro.
„Invităm cercetători și practicieni din domeniul asistenței sociale, precum și din alte domenii conexe ale științelor sociale să ni se alăture pentru a adopta o mentalitate colaborativă, prin care asistenții sociali și partenerii lor pot face față mai eficient provocărilor prezente, asigurând o societate mai dreaptă și mai echitabilă pentru toți. Sunt binevenite contribuțiile științifice și originale din partea cercetătorilor, educatorilor, practicienilor și studenților din științele sociale din cele 5 domenii enumerate mai sus. Lucrările pot fi empirice, teoretice sau bazate pe practică. Acceptăm propuneri atât de la cercetători/practicieni cu experiență, cât și de la studenți”, este mesajul transmis de organizatori.
Tipurile de prezentări includ lucrări individuale sau co-autor, prezentări de postere și ateliere de lucru. Rezumatele vor fi evaluate în funcție de relevanța lor pentru tema conferinței, metodologie, relevanța cu privire la asistența socială și actualitatea subiectului.
Oportunitățile de relaționare care duc la parteneriate în domeniul asistenței sociale, printre obiectivele conferinței
Obiectivele SWIC 2024 sunt: prezentarea proiectelor de colaborare inovatoare și studii de caz din domeniul asistenței sociale; încurajarea oportunitățile de relaționare care duc la parteneriate semnificative; discuția și dezbaterea provocărilor și soluțiilor în practicile de colaborare între discipline; evidențierea strategiilor de cercetare și predare de actualitate care pun accentul pe cooperarea interdisciplinară.
Secțiunile conferinței sunt împărțite pe baza celor cinci domenii de interes: eforturi de colaborare prin colaborare intersectorială / prin implicarea și abilitarea comunității / pentru advocacy și dezvoltare de politici / în domeniul asistenței sociale și tehnologiei / în practica asistenței sociale, educație și cercetare (diverse).
Reputații cercetători și profesori Martin Webber și Timo Toikko, conferențiarii evenimentului
În cadrul SWIC 2024, conferențiari (Keynote Speakers) vor fi dr. Martin Webber și dr. Timo Toikko, personalități marcante din domeniul Asistenței Sociale la nivel mondial.
Prof. univ. dr. Martin Webber este cadru didactic la Universitatea Universitatea din York, acolo unde predă Asistență Socială, și, totodată, director al Centrului de Cercetare în Sănătate Mintală și Asistență Socială al prestigioasei instituții de învățământ superior. Totodată, este asistent social și are experiență de practică în echipe de îngrijire rezidențială și sănătate mintală comunitară. Cercetarea sa se concentrează pe abordarea cauzelor sociale și a consecințelor problemelor de sănătate mintală. Martin Webber a scris peste 80 de lucrări peer-reviewed și co-edited la The Routledge Handbook of Social Work Practice Research (anul 2020). Alte publicații includ: Applying Research Evidence in Social Work Practice (anul 2015), Evidence-Based Policy and Practice in Mental Health Social Work (anul 2011) și Reflective Practice in Mental Health. Advanced Psychosocial Practice with Children, Adolescents and Adults (anul 2010).
Profilul academic al lui prof. univ. dr. Martin Webber poate fi consultat aici.
Prof. univ. dr. Timo Toikko este cadru didactic la Universitatea din Finlanda de Est, acolo unde predă Asistență Socială, și este, totodată, directorul Departamentului de Științe Sociale. Interesele sale de cercetare s-au concentrat în primul rând pe dezvoltarea bunăstării sociale finlandeze. În prezent, este implicat în studii legate de protecția copilului. În acest sens, menționăm câteva dintre publicațiile sale recente în domeniu: Toikko, T., (Gawel, A., Hietamäki, J., Häkkilä, L., Seppälä, P. & Zhu, N.), Macro-level predictors of child removals: Do social welfare benefits and services reduce demand for children’s out of home placements? Children and Youth Services Review, anul 2024; Toikko, T., (Seppälä, P., & McLaughlin, T. C.), Additional income support buffers the demand for child protection services at the municipality level. International Journal of Social Welfare, 33(1), pp. 5–17, anul 2024; Toikko, T., (Seppälä, P., Häkkilä, L., & Hietamäki, J.), Family support services buffer the effect of child welfare notifications on child removals. Child & Family Social Work, anul 2022.
Profilul academic al prof. univ. dr. Timo Toikko poate fi consultat aici.
Conferința Internațională de Asistență Socială (SWIC) este conferința anuală a Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București. Mai multe informații despre eveniment sunt disponibile pe site-ul conferinței.