Apel la contribuții pentru numărul trei al revistei “Doc.Eu”

Apel la contribuții pentru numărul trei al revistei “Doc.Eu”

26 octombrie, 2018 in Actualitate, Știri

Adresată membrilor comunității academice, studenți, masteranzi, doctoranzi și ajunsă la ediția cu numărul trei, revista Doc.Eu își propune să abordeze, în acest număr, fenomenele socioculturale ale anilor 1900-1930.
Anii 1900-1930 reprezintă o epocă de profunde transformări socioculturale, o trecere de la tradiție la modernitate, o înflorire a civilizației urbane, dar și o perioadă cu evenimente istorice dramatice, precum Răscoala din 1907 sau Marele Război. Deși, după prima conflagrație mondială, clasa politică reușește să înfăptuiască Marea Unire, urmează o etapă a contradicțiilor ideologice care își vor lăsa amprenta asupra societății românești.
Astfel, numărul trei al revistei Doc.Eu își propune să aducă în fața cititorului aspecte ale vieții  sociale și culturale a anilor 1900-1930 prin următoarele axe tematice:
Literatură – În perioada 1900-1930, civilizația urbană a cunoscut o dezvoltare semnificativă, manifestată prin construcția unor clădiri impozante. Confortul și aspectul spațiului de locuit s-a reflectat mai ales în literatură, unde s-a înregistrat o veritabilă citadinizare a prozei. Gustul publicului se educă prin spectacolele date de artiști ca Sarah Bernhardt și prin apariția cinematografului, care a stimulat dezvoltarea vizualului. Cultura a înregistrat o adevărată efervescență, manifestată prin înființarea unor cenacluri, a unor asociații artistice sau profesionale, dar și prin coexistența mai multor curente literare: simbolism, dadaism, suprarealism. Descoperirile lui Freud despre rolul subconștientului și propagarea lor prin intermediul jurnalelor vor deschide calea către analiza bolilor fizice și psihice sau către literatura cu tentă erotică.
Istorie – Marele Război a  generat un fenomen cultural propriu, cu caracteristici similare multor țări, dând expresie artistică unui spirit filozofic, psihologic și etic comun. El a devenit un punct de referință față de care s-au definit destinele statelor și popoarelor, dar și orientarea gândirii umane. Pe de altă parte, după război și după înfăptuirea Unirii, societatea românească a fost marcată de contradicții ideologice. Avântul unor doctrine, precum comunismul sau mișcarea legionară, îi va cuprinde și pe intelectuali, iar în preajma celui de-al Doilea Război Mondial s-a ajuns la o radicalizare și la o divizare a societății românești. Însă în paralel cu istoria mare, s-a dezvoltat și o istorie a dramelor personale, a destinelor frânte din motive politice. Această axă își propune să privilegieze proiectele de cercetare despre mărturii de război, istorii clandestine, spionaj sau literatură de carceră, contextul socio-economic și istoric, realizări tehnice și științifice, statutul femeii înainte și după Unire.   
Lingvistică – Trecerea de la tradiție la modernitate nu este vizibilă doar în textele literare, ci și în discursurile politice, în comunicatele de pe front, în reclamele epocii, în articolele din ziare sau în schimbările modei. Pentru această secțiune, cercetătorii pot propune articole/proiecte individuale sau colective.
Modă, arhitectură, artele spectacolului – La începutul secolului al XX-lea, sub influența curentului Art Nouveau, prezent atât în arhitectură, prin edificiile cu decorații fastuoase amintind de regnul vegetal, cât și în stilul vestimentar, care a preluat suplețea, încercând să ascundă rotunjimile trupului prin utilizarea corsetului. Sub impactul evenimentelor istorice, omenirea și-a schimbat criteriile estetice, ceea ce s-a reflectat mai ales în istoria costumului și în artele spectacolului, unde se pledează pentru naturalețe. Corsetul și ținutele extravagante, predominante în Belle Epoque, sunt înlăturate mai întâi de pe scenă și, ulterior, și din viața de zi cu zi.
Teologie – Primele trei decenii ale secolului al XX-lea înseamnă începutul unei „noi ere” pentru Biserica Ortodoxă Română. Ea participă activ la evenimentele epocii prin reprezentanţii ei, ierarhie şi cler. Ca direcții de cercetare, propunem: Statul şi Biserica între anii 1900-1930, legăturile Bisericii Ortodoxe Române cu Regalitatea, vestimentaţia cultică în secolul al XX-lea, învăţământul teologic, literatura teologică şi presa bisericească, Biserica Ortodoxă Română în timpul Primului Războiul Mondial, Biserica şi Marea Unire de la 1918, înființarea Patriarhiei Române, personalitatea patriarhului Miron Cristea.
Termenul limită pentru trimiterea articolelor este 15 ianuarie 2019. Articolele, redactate conform normelor revistei, vor fi trimise pe adresele articole@doc-eu.com, doc.eu2018@gmail.com.
Revista Doc.Eu este o publicație de nișă care se adresează membrilor comunității academice: studenți, masteranzi, doctoranzi, cercetători și profesori. Revista apare bianual și respectă structura publicațiilor academice europene. În fiecare număr există un apel la contribuții pe o temă dată, o secțiune Varia, un spațiu destinat proiectelor de cercetare, interviurilor și cronicilor de carte, dar și o rubrică intitulată La zi în cercetare, unde sunt sintetizate cele mai noi informații din mediul academic. Mai multe informații despre revista Doc.Eu pot fi accesate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.