În perioada 25 august – 4 septembrie 2024, American Councils for International Education Romania organizează cea de-a VII-a ediție a programului tematic Elie Wiesel Study Tour.
Apelul se adresează studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor cetățeni români cu vârste între 20 și 27 de ani, inclusiv studenților Universității din București din toate ciclurile de studii. Scopul programului este de a oferi studenţilor interesaţi de tematica drepturilor omului și de istoria Holocaustului ocazia de a înţelege mai multe despre aceste subiecte și de a aprofunda cunoștinţele deţinute.
Data limită de înscriere la program, 5 iulie 2024
Programul este deschis studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor care îndeplinesc următoarele condiţii de eligibilitate cumulative: au cetăţenie română; au minim 20 ani și maxim 27 de ani împliniţi în momentul începerii programului (25 august 2024); sunt în prezent studenţi, în ţară sau în străinătate, la orice profil de studiu; au un nivel avansat de cunoștințe în limba engleză; demonstrează interes faţă de tematica programului. De asemenea, participanții trebuie să-și arate disponibilitatea de a organiza minimum o activitate de diseminare la final – articol, interviu, conferinţă locală etc.
Persoanele interesate se pot înscrie online până vineri, 5 iulie 2024, completând acest formular.
Organizatorii oferă 15 burse care acoperă costurile participării: cazare, mese în regim de demi-pensiune, vizite în locuri reprezentative pentru tematica abordată, precum și materiale promoţionale.
Pentru detalii suplimentare despre program și aplicații, candidații pot adresa întrebări la adresa de e-mail ewstudytour@americancouncils.org.
Grupul de participanți la program, ghidat de un profesor de specialitate
Pe toată durata vizitei de studiu, grupul va fi însoţit de un profesor de specialitate care le va oferi toate informaţiile cu privire la locurile vizitate, va facilita dezbateri tematice și îi va provoca să își dezvolte gândirea critică. După finalizarea programului, fiecare dintre cei 15 participanţi vor organiza o activitate de diseminare a informaţiilor dobândite în facultatea sau comunitatea din care provin.
Ediţia din acest an va include vizite la Casa Memorială „Elie Wiesel”, Cartierul Evreiesc din Budapesta, Memorialul „Pantofi de-a lungul promenadei Dunării”, Complexul Muzeal „Auschwitz-Birkenau”, Cartierul Evreiesc Kazimierz din Cracovia și Fabrica lui Schindler. Participanţii vor avea parte de activităţi diverse de tip teambuilding, dezbateri, ateliere de lucru şi sesiuni de informare.
Informaţii complete despre program sunt disponibile pe site-ul romania.americancouncils.org.
Prima ediție a programului a avut loc în anul 2017
Programul Elie Wiesel Study Tour a debutat în România în anul 2017 și este finanţat de către Ambasada Statelor Unite în România, Institutul Polonez din București, Ambasada Republicii Federale Germania în România și Ambasada Statului Israel în România.
Partenerii instituționali ai programului sunt Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Ambasada Republicii Austria în România, Forumul Cultural Austriac București – BMEIA, OeAD-GmbH – Austria’s Agency for Education and Internationalisation, Jewish Community Center Krakow, Holocaust Memorial Center din Budapesta, Budapest, Casa Memorială „Elie Wiesel”, Zizin, România Pozitivă și Radio România Cultural.
Înființate în anul 1974, American Councils for International Education Romania sunt o organizație non-profit care vizează înțelegerea și realizarea unor relații mai strânse dintre țări, încurajarea schimbului de idei între membri și colaborarea prin educație. Consiliile proiectează, implementează și sprijină programe inovative în Statele Unite, Europa, Eurasia, Orientul Mijlociu, Asia și Africa. În ultimii 40 de ani, acestea au devenit una dintre organizațiile de top în domeniul educației și al trainingurilor. Astfel, consiliile administrează mai mult de 30 de programe de schimb de experiență și training, incluzând numeroase programe guvernamentale pentru liceeni, studenți, absolvenți și profesori. Consiliile Americane administrează în mod profesionist programe culturale, profesionale și academice pentru zeci de mii de participanți din Afghanistan, Africa, Eurasia, Orientul Mijlociu, Asia de Sud Est și Europa de Sud Est.