„«Applied Computer Science in Psychology and Cognitive Sciences»: mulți studenți mi-au spus că inițial se așteptau la un curs obișnuit, dar pe parcurs au devenit captivați și interesați” – interviu cu lect. univ. dr. Șerban Andrei Zanfirescu

„«Applied Computer Science in Psychology and Cognitive Sciences»: mulți studenți mi-au spus că inițial se așteptau la un curs obișnuit, dar pe parcurs au devenit captivați și interesați” – interviu cu lect. univ. dr. Șerban Andrei Zanfirescu

În cadrul celei de-a șaptea Gale a Premiilor Senatului, desfășurată la finalul anului 2023, cursul Applied Computer Science in Psychology and Cognitive Sciences, conceput și predat de lect. univ. dr. Șerban Andrei Zanfirescu, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, a fost desemnat „Cel mai inovator curs universitar” în domeniul Științelor Sociale.

Disponibil în limba engleză în cadrul programului Psihologie-Științe Cognitive – fondat în anul 2021 la FPSE –, cursul este unul interdisciplinar și are ca obiectiv principal integrarea domeniilor de computer science și psihologie pentru a oferi studenților o perspectivă unică asupra modului în care tehnologia poate influența și îmbunătăți înțelegerea și tratamentul problemelor de sănătate mintală.

„În plus, acest curs deschide oportunitatea de a iniția proiecte de cercetare în colaborare cu studenții, care ar putea investiga eficiența realității augmentate în ameliorarea simptomelor de anxietate, oferind astfel oportunități semnificative de dezvoltare academică și profesională”, subliniază laureatul în scrisoarea de argumentare pentru Premiile Senatului.

Despre activitatea sa ca profesor, psiholog clinician și inițiator al unui curs universitar inovativ, interacțiunea cu studenții și necesitatea integrării tehnologiei în psihologie, ne va vorbi în continuare chiar Șerban Andrei Zanfirescu.

Reporter: Ce v-a motivat să concurați la cea de-a șaptea ediție a Premiilor Senatului Universității din București?

Șerban Andrei Zanfirescu: Evenimentul Premiile Senatului oferă oportunitatea de a cunoaște alți colegi din facultăți cu alt profil din cadrul Universității din București și îmi face plăcere să împărtășesc cu aceștia cursurile pe care le predau, deoarece domeniul de științe cognitive și psihologie este inter- și multidisciplinar. 

R.: Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?

Ș.A.Z.: Obținerea acestui premiu a însemnat pentru mine recunoștință și apreciere, confirmarea că sunt pe drumul cel bun. Este foarte important atunci când munca și efortul sunt recunoscute.

R.: Vorbiți-ne despre cursul Applied Computer Science in Psychology and Cognitive Sciences care v-a adus distincția pentru „Cel mai inovator curs” la categoria Științelor Sociale a competiției. Care sunt elementele de noutate / de originalitate ale acestuia? În ce constă evaluarea finală?

Ș.A.Z.: Interacțiunea om-calculator este un domeniu intens studiat la nivel internațional, însă mai puțin în România și implică procese și mecanisme ce privesc modul în care indivizii percep, integrează, analizează și utilizează o gamă largă de dispozitive tehnice, precum și diverse software-uri și aplicații. Observăm cum în diferite domenii, cum ar fi psihologia industrial-organizațională, profesioniștii folosesc software-uri și aplicații pentru a-și îndeplini sarcinile la locul de muncă. În psihologia militară, de exemplu, căștile VR sunt utilizate pentru simulări, dar și pentru intervenții în diferite tulburări psihologice, cum ar fi Tulburarea de Stres Post-Traumatic (PTSD). Sunt documentate fenomene psihologice, precum scăderea vigilenței (vigilance decrement), care implică o formă de suprasolicitare cognitivă atunci când individul interacționează cu un set complex de aplicații.

În cadrul facultății, studenții participă la cursuri atât teoretice, cât și interactive, ce acoperă teme precum: interacțiunea computer-om, procesarea informațiilor, utilizarea tehnologiei VR în selecția de personal, simulare și intervenții, analiza sentimentală ca metodă statistică pentru a înțelege interacțiunea indivizilor cu aplicațiile sociale, relația dintre social media și personalitate, chatbots generativi și câteva noțiuni introductive despre învățarea automată (machine learning). Evaluarea finală constă într-un examen tip grilă și un proiect de proiectare a unei aplicații bazat pe un cadru teoretic, menit să acopere o nevoie sau un gol identificat în experiența utilizatorilor. De-a lungul anilor, am primit proiecte extrem de bine realizate.

R.: În motivația / argumentarea pentru Premiile Senatului, ați menționat faptul că obiectivul principal al cursului este integrarea domeniilor de computer science și psihologie pentru a oferi studenților o perspectivă unică asupra modului în care tehnologia poate influența și îmbunătăți înțelegerea și tratamentul problemelor de sănătate mintală. În ce măsură credeți că ați reușit să vă atingeți scopul?

Ș.A.Z.: Consider că am reușit să ating o parte semnificativă a obiectivului, deoarece, împreună cu studenții, am studiat și analizat critic diverse aplicații utilizate în tratarea adicțiilor (de exemplu, SmokeFree), gestionarea emoțiilor (de exemplu, How We Feel) și evaluare (de exemplu, I’m Fine). De asemenea, studenții au avut oportunitatea să efectueze o analiză sentimentală pe o bază de date pusă la dispoziție publicului de către Amazon.

R: Cât de important este ca un student să țină pasul cu evoluția unor domenii de cercetare aflate într-o dinamică continuă, cum sunt psihologia și științele cognitive ? În ce fel sunt impactate sau preconizați că vor fi influențate de Inteligența Artificială?

Ș.A.Z.: Ca omenire, am intrat de ceva timp în era Inteligenței Artificiale, iar acum începem să vedem impactul pe care îl are asupra noastră ca indivizi. De la algoritmi pentru procesarea imaginilor (inclusiv deepfake, care poate influența percepțiile noastre), la algoritmi folosiți în intervenții psihoterapeutice scurte și precise, și până la integrarea AI-ului în autovehiculele pe care le conducem, domeniul s-a extins enorm în ultimii ani. Această expansiune rapidă face ca uneori să nu reușim să investigăm pe deplin impactul pe care aceste tehnologii noi îl au asupra psihicului nostru.

R: Care este raportul dintre teorie și practică? În ce fel valorificați și vă ajutați de resursele tehnologice existente în Laboratorul de Psihologie Computațională din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației?

Ș.A.Z.: Raportul dintre teorie și practică este de aproximativ 60/40%. La finalul anului 2024, Laboratorul de Psihologie Computațională va fi dotat cu patru căști VR (Varjo XR-4), care le vor permite studenților să experimenteze diferite aplicații în cadrul seminarelor. 

R.: Pornind de la premisa că cel mai bun argument în favoarea cursului îl reprezintă părerile studenților, care este feedback-ul acestora?

Ș.A.Z.: Până în prezent, feedback-ul a fost favorabil. Am primit și feedback constructiv, atât de la studenții din programul în limba română, cât și de la cei din programul în limba engleză, pe care îl iau în considerare și continui să-l încorporez. Cred că cel mai semnificativ aspect a fost când mai mulți studenți mi-au spus că inițial se așteptau la un curs obișnuit, dar pe parcurs au devenit captivați și interesați. De asemenea, am primit feedback și privind utilitatea cursului în joburile part-time în care sunt implicați unii studenți.

R: Care sunt acei profesori care v-au marcat în mod deosebit în timpul studiilor și în ce mod au contribuit aceștia la evoluția dumneavoastră profesională și personală?

Ș.A.Z.: Unul dintre profesorii care au lăsat o amprentă puternică în viața mea profesională și personală este domnul prof. univ. dr. Dragoș Iliescu. Dumnealui m-a sprijinit în dezvoltarea ideilor mele și m-a încurajat să particip în diverse proiecte de interes pentru mine. Astfel, am ajuns să fiu membru activ într-un proiect finanțat prin fonduri PNRR, intitulat Development and Validation of a Virtual Reality Assessment of Personality and Cognitive Ability”. De asemenea, vreau să menționez și colegii mei din Departamentul de Psihologie și Științe Cognitive, care contribuie la crearea unei atmosfere plăcute și de încredere și care m-au susținut în demersurile mele științifice.

R.: După părerea dumneavoastră, ce credeți că ar mai putea face Universitatea din București pentru a stimula excelența în domeniul cercetării?

Ș.A.Z.: Din anul 2010, de când eram student la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a UB a reușit să se extindă atât la nivel național, cât și internațional. Universitatea încurajează vizibil angajații să se implice în prezentarea lucrărilor științifice în afara țării. În opinia mea, Universitatea ar putea stimula excelența în cercetare prin eficientizarea proceselor birocratice legate de proiectele și granturile realizate în parteneriat cu UB.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services