Universitatea din București a acordat miercuri, 6 octombrie 2021, titlul onorific de Doctor Honoris Causa profesorului Baudouin Decharneux, unul dintre cei mai reputați specialiști contemporani în filosofie și istoria religiilor, membru a două dintre cele mai prestigioase academii europene și profesor la Universitatea Liberă din Bruxelles, pentru întreaga sa activitate didactică și științifică.
Prin această distincție, acordată la propunerea Facultății de Litere, profesorul Baudouin Decharneux a devenit membru al comunității academice a Universității din București.
În deschiderea ceremoniei, conf. univ. dr. Cristina Bogdan, prodecan al Facultății de Litere, a citit Laudatio pentru academicianul Decharneux, mărturisind: „Dacă ar trebui să rezumăm într-un singur cuvânt covârșitoarea activitate de predare și cercetare a academicianului Baudouin Decharneux, probabil că cel mai apropiat termen ar fi acela de polimat (capacitatea de a excela în mai multe discipline). Capabil să aducă la același numitor vizibilul și invizibilul prin erudiţia sa, prin bucuria constantă de a conecta culturi, abreviind timpuri și locuri într-o arheologie a marilor valori, Baudouin Decharneux este mai mult decât un profesor. El este umanistul prin excelenţă sau, caracterizându-l prin intermediul unui vers al marelui poet român Lucian Blaga, este «contemporan cu fluturii și Dumnezeu»” (L. Blaga – Cântec pentru anul 2000)”.
În continuare, Președintele Senatului Universității din București, conf. univ. dr. Claudiu-Paul Buglea, i-a înmânat diploma de Doctor Honoris Causa academicianului Baudouin Decharneux în semn de recunoaștere pentru activitatea sa, atât ca specialist în filosofie și în istoria religiilor, cât și ca profesor și cercetător. Cu această ocazie, Președintele Senatului Universității din București a precizat că este o onoare pentru Universitatea din Bucureşti să-l primească pe Baudouin Decharneux, membru de asemenea a două dintre cele mai prestigioase academii europene – Academia Regală a Belgiei și Academia din Atena, în comunitatea sa academică.
În discursul său de mulțumire, adresat Universității din București, profesorul Baudouin Decharneux s-a arătat încântat de distincția oferită, exprimându-și gratitudinea pentru includerea sa în comunitatea academică bucureșteană.
Decharneux a amintit de misiunea pe care o au profesorii și academicienii, oamenii de cultură, în prezent, într-o lume materială, aceea de a transmite pe lângă cunoștințe, principii ce țin de demnitatea umană. În prelegerea sa, academicianul a ținut să le mulțumească instituțiilor în care s-a format ca umanist și în care a profesat, precizând că „toate acestea mi-au permis pe de o parte să îmi desfășor activitatea, să excelez, dar în același timp, m-au ajutat să mă construiesc”.
În continuare, profesorul Decharneux a făcut referire la apartenența comună a Universității din București și a Universității Libere din Bruxelles (ULB) la Consorţiul CIVIS, subliniind rolul fundamental al alianței în promovarea schimburilor culturale, mobilităților academice și multilingvismul.
Totodată, noul membru al forului academic al Universității din București a amintit de filonul latin ,comun românilor și belgienilor, promovarea valorilor comune în spațiul francofon, stabilirea unor relații puternice, privilegiate, și, totodată, datoria și misiunea pe care promotorii acestora, printre care și profesorii, o au: de a perpetua această moștenire identitară comună. De asemenea, academicianul a precizat că s-a simțit onorat să ia parte la un eveniment organizat sub egida Academiei Române, Colocviul internațional „Regalitate: între istoric și imaginar”.
„În România, am întâlnit profesori preocupați de a învăța de la studenți, nu doar de a fi ei înșiși cei de la care se învață, înzestrați cu vocație academică. Putem vorbi, de asemenea, raportându-ne la spațiul cultural românesc, de o metacultură așezată în centrul preocupărilor sociale, de o plăcere și dorință de a învăța o altă limbă, cum este cea franceză, și nu într-un mod superficial, ci chiar sondând o anumită finețe lingvistică pe care am sesizat-o eu însumi, ca locutor francez. Din punctul meu de vedere, comunitatea academică din România este un exemplu nu doar în ansamblul mediului universitar francofon, ci în cel mondial”, a mai precizat profesorul Decharneux în discursul său de mulțumire.
Rezultat al unei formații umaniste complexe, care îmbină o licență în filosofie (1984) cu una în istoria religiilor (1985), o diplomă în filologie orientală (1986) cu o specializare în filosofie (1985) și care s-a finalizat prin obținerea, summa cum laudae, a titlului de doctor în filosofie și litere la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB) în 1991, Baudouin Decharneux a marcat în mod fundamental domeniul istoriei religiei, prin abordarea mitologiei dintr-o perspectivă pluridisciplinară.
Cercetarea derulată de academicianul Baudouin Decharneux acoperă domenii de o mare complexitate, precum filosofia religiei și literatura biblică. Domnia sa a explorat într-o manieră critică conceptele de religie, idolatrie, erezie, conștiință, genealogie, apocalipsă, angelologie, logos, istoricitate și inițiere.
Activitatea sa profesională, distinsă de Parlamentul Federației Valonia-Bruxelles cu Premiul pentru predare (2012), a fost marcată de stagii ca profesor invitat la universități din Belgia, Franța, Spania, Italia, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud, Congo, Tunisia.
Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Baudouin Decharneux, Universitatea din București a onorat o personalitate de excepție în domeniul științelor umaniste, un profesor a cărui activitate acoperă patru continente, eminent specialist în filosofie și istoria religiilor.
Broșura ceremoniei de acordare a distincției Doctor Honoris Causa academicianului Baudouin Decharneux poate fi consultată aici.