Profesorul Baudouin Decharneux, unul dintre cei mai reputați specialiști contemporani în științe umaniste, va primi miercuri, 6 octombrie 2021, distincția de Doctor Honoris Causa al Universității din București pentru întreaga sa activitate didactică și științifică. Titlul va fi acordat la propunerea Facultății de Litere din cadrul UB.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 13:30, în Sala Senatului din cadrul Rectoratului Universității din București (Șos. Panduri, nr. 90).
Rezultat al unei formații umaniste complexe, care îmbină o licență în filosofie (1984) cu una în istoria religiilor (1985), o diplomă în filologie orientală (1986) cu o specializare în filosofie (1985) și care s-a finalizat prin obținerea, summa cum laudae, a titlului de doctor în filosofie și litere la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB) în 1991, Baudouin Decharneux a marcat în mod fundamental domeniul istoriei religiei, prin abordarea mitologiei dintr-o perspectivă pluridisciplinară.
Cercetarea derulată de academicianul Baudouin Decharneux acoperă domenii de o mare complexitate, precum filosofia religiei și literatura biblică. Domnia sa a explorat într-o manieră critică conceptele de religie, idolatrie, erezie, conștiință, genealogie, apocalipsă, angelologie, logos, istoricitate și inițiere.
Activitatea sa profesională, distinsă de Parlamentul Federației Valonia-Bruxelles cu Premiul pentru predare (2012), a fost marcată de stagii ca profesor invitat la Facultés Universitaires Saint-Louis (Belgia); Université Blaise Pascal de Clermont-Ferrand (Franța), University of Kwazulu-Natal (Africa de Sud), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), Università della Valle d’Aosta (Italia), Jean Moulin University Lyon 3 (Franța), Brigham Young University (SUA), University of Kananga (Congo), Université de Tunis El Manar (Tunisia).
Totodată, Baudouin Decharneux este membru al Academiei Regale a Belgiei și membru corespondent al Academiei din Atena și deține o serie întreagă de funcții și responsabilități de conducere, între care amintim: director al Departamentului de filosofie și studii religioase (ULB), director al Centrului interdisciplinar pentru studiul religiilor și laicismului (ULB) și director adjunct al Departamentului de filosofie, etică și studii religioase (ULB).
În ceea ce privește raportarea lui Baudouin Decharneux la România și la spațiul românesc, trebuie precizat că, nu întâmplător, ultima carte coordonată de domnia sa o are pe copertă pe Regina Maria și este rezultatul unei colaborări care a adus împreună Universitatea din București și Universitatea Liberă din Bruxelles, Academia Regală a Belgiei și Academia Română, în colocviul „Regalitatea. Între istoricitate și imaginar”, organizat de domnia sa împreună cu conf. univ. dr. Cristina-Alice Toma, cadru didactic la Universitatea din București și la Universitatea Liberă din Bruxelles, și conf. univ. dr. Alexandra Crăciun, cadru didactic la Universitatea din București.
Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Baudouin Decharneux, Universitatea din București onorează o personalitate de excepție în domeniul științelor umaniste, un profesor a cărui activitate acoperă patru continente, eminent specialist în filosofie și istoria religiilor, membru a două dintre cele mai prestigioase academii europene și, nu în ultimul rând, un mare prieten al Românei.