„Bucuria cea mai mare a unui pedagog este să vadă cum foștii lui studenți îl depășesc” – interviu cu prof. univ. dr. Marian Aprodu

„Bucuria cea mai mare a unui pedagog este să vadă cum foștii lui studenți îl depășesc” – interviu cu prof. univ. dr. Marian Aprodu

Prof. univ. dr. Marian Aprodu, cadru didactic în cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București a primit, în cadrul galei Premiilor Senatului Universității din București din 2019, marele premiu pentru „Cel mai prestigios articol” din domeniul Științe Exacte și Inginerie. Articolul, publicat în revista Inventiones Mathematicae, face o conexiune neașteptată între geometrie și algebră, pe de o parte și topologie, pe de altă parte.

Principalul domeniu de interes al prof. Aprodu este geometria algebrică, cea care „studiază echilibrul delicat dintre ceea ce este plauzibil din punct de vedere geometric și ceea ce este posibil din punct de vedere algebric”. (George R. Kempf)

Despre munca și pasiunea din spatele realizării unui astfel de articol, dar și despre provocările întâlnite în timpul realizării acestuia ne va povesti în continuare chiar prof. univ. dr. Marian Aprodu.

Reporter: Ce v-a motivat să concurați la Premiile Senatului Universității din București?

Marian Aprodu: Propunerea a fost făcută de un coleg și bun prieten. M-a întrebat dacă sunt de acord să facă această propunere și, desigur, am spus „da” și i-am fost extrem de recunoscător.

R: Cât de importantă considerați că este astăzi recunoașterea publică pentru un cercetător?

M.A.: Cred că este mai importantă recunoașterea publică a cercetării în general sau a unui domeniu de cercetare, decât recunoașterea individuală. Din păcate, în societate se vorbește foarte puțin spre deloc despre cercetare, care este văzută ca ruda nedorită a învățământului. Însă, fără o cercetare de calitate, nu poate exista un învățământ de calitate. Un cercetător care este conectat la fluxul principal de cercetare are o perspectivă mai amplă asupra domeniului său de interes și este mult mai deschis la adaptări, actualizări ale stilului de predare.

R: Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea marelui premiu pentru cel mai prestigios articol?

M.A.: Este o onoare foarte mare și o obligație pentru viitor.

R: Desigur, premiul oferit de Senatul Universității București se află undeva între consacrarea științifică și cea publică. Cât de importantă este, în parte, fiecare dintre ele și cât de greu este pentru un cercetător să îmbine ambele dimensiuni?

M.A.: Pentru un cercetător, consacrarea științifică este mult mai importantă decât cea publică. Mulți cercetători se feresc în general să apară în public, munca de cercetare, cel puțin în domeniile științelor exacte, nu se face în lumina reflectoarelor, chiar dacă are efecte profunde în societate. Publicul în fața căruia ne simțim cu adevărat confortabil este cel din sala de curs. Există și cercetători, puțini, care fac o excelentă muncă de popularizare a științei și cred că rolul lor este foarte important în întărirea legăturilor dintre comunitatea științifică și publicul larg. Dacă vă referiți la viața politică, sunt încă și mai puține exemple de cercetători care au continuat munca de cercetare în paralel cu expunerea publică.

R: Care a fost ideea de la care a pornit articolul “Koszul modules and Green’s conjecture”?

M.A.: În primul rând, trebuie să amintesc faptul că este o lucrare cu cinci autori, fiecare dintre ei având o contribuție esențială. Este un proiect început în anul 2012 și scopul inițial a fost obținerea unui rezultat de anulare în topologie. În timp, proiectul a luat amploare și s-a concretizat în această lucrare și încă o una trimisă la publicare.

Pentru mine este un vis devenit realitate, pentru că această conjectură a lui Green (generică) a fost în centrul atenției mele încă din anul 1998 și o mare parte din lucrările pe care le-am publicat de atunci au legătura cu ea. Însă volumul de muncă aici a fost enorm și probabil o echipă mai mică ar fi avut șanse mai mici de reușită. De aceea, aș dori să îi amintesc pe fiecare dintre autori în parte.

Gavril Farkas, profesor la Universitatea Humboldt din Berlin, este un specialist de vârf în geometria algebrică. Catedra pe care o conduce acum este aceeași catedră pe care a avut-o marele matematician Karl Weierstrass, iar postul l-a câștigat pe când avea numai 33 de ani. Am avut mai multe lucrări împreună până acum, pe aceeași temă cu lucrarea de față.

Regretatul profesor Ștefan Papadima, specialist în topologie și cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow”, a fost unul dintre marile nume ale matematicii românești, unul dintre cei mai buni matematicieni care au activat vreodată în România. Avea o cultură matematică enormă, o înțelegere profundă a matematicii actuale și un stil de lucru riguros. Mă consider norocos că am avut ocazia să lucrăm împreună, am învățat extrem de multe de la domnia sa și nu mă refer numai la matematică.

Claudiu Raicu este un tânăr matematician de mare viitor, cu un talent enorm, care are deja o poziție de profesor la Universitatea Notre Dame din SUA. Domeniul său de cercetare se află la granița dintre algebra comutativă și geometria algebrică și a participat, pe când era student, la unul din cursurile pe care le-am ținut la Școala Normală Superioară. Bucuria cea mai mare a unui pedagog este să vadă cum foștii lui studenți îl depășesc, pentru că asta înseamnă că a făcut o treabă bună, nu?

Jerzy Weyman, profesor la Universitatea Jagiellonă din Cracovia, este un nume extrem de respectat în matematica actuală, autorul multor lucrări de specialitate și al unei cărți pe care o folosisem deja în munca mea.

Deci, lucrarea în chestiune este rezultatul efortului comun al membrilor unei echipe complexe și variate. Sunt mândru și onorat să fi făcut parte din această echipă.

R: Ce principii au stat la baza acestui articol?

M.A.: Principiul de bază a fost interdisciplinaritatea. Datorită complexității problemei atacate, a fost nevoie de îmbinarea mai multor tehnici din domenii matematice diferite: geometrie algebrică, teoria reprezentării, algebră omologică, teoria geometrică a grupurilor. Noutatea adusă de această lucrare este folosirea unor obiecte ce apar în topologie și teoria geometrică a grupurilor, numite module Koszul și demonstrarea unor rezultate legate de anularea acestora pentru atacarea unei probleme de geometrie algebrică. Aceste obiecte au apărut pentru prima dată într-un caz special în niște note ale lui Jerzy Weyman, iar definiția riguroasă generală a fost dată într-o lucrare publicată în 2015 de către Ștefan Papadima și Alex Suciu. Metodele de rezolvare a conjecturii Green (generice), pe lângă cele specifice geometriei algebrice, provin din algebra comutativă și teoria reprezentării.

R: Vă rugăm să ne povestiți, pe scurt, despre structura acestui articol și despre principalele concluzii și rezultate la care ați ajuns în timpul realizării cercetării pentru acest articol.

M.A.: Conjectura Green (generică) a fost demonstrată pentru prima dată în caracteristică zero la începutul anilor 2000 de către Claire Voisin, membru al Académie des Sciences de Paris și Profesor la Collège de France, care a primit un prestigios premiu pentru această realizare. Demonstrația sa este un adevărat tur de forță, o expresie a virtuozității matematice. Din păcate, este extrem de lungă, scrisă foarte concis și prin urmare dificil de urmărit, chiar pentru specialiștii în geometrie algebrică. Într-o monografie pe care am publicat-o împreună cu un colaborator în 2010, într-o serie a Editurii Societății Americane de Matematică, am încercat să explic o parte din punctele mai dense din acea demonstrație, însă nu am schimbat absolut nimic din cea originală. În schimb, în această lucrare, noi am pornit pe o cale diferită de cea a lui Claire Voisin, cale ce a mai fost încercată fără succes de mai mulți matematicieni în anii 1980-1990 și ce a fost abandonată între timp. Cheia abordării noastre a fost implicarea modulelor Koszul din topologie. Așa am reușit să producem o demonstrație a conjecturii Green (generice) mult mai simplă decât cea a lui Claire Voisin și care funcționează într-un cadru mai general, atât în caracteristică zero, cât și în caracteristică pozitivă. Așa cum am spus mai înainte, aceste obiecte, modulele Koszul, au fost introduse de către Ștefan Papadima și Alex Suciu pentru a rezolva probleme dintr-un domeniu matematic ce părea a nu avea nimic în comun cu conjectura Green. Aceste conexiuni interdisciplinare au fost o surpriză mare. De multe ori, când încercăm metode alternative din domenii diferite, rezultatele pot fi neașteptate, ceea ce este până la urmă o dovadă a unității matematicii.

R: Care sunt principalele provocări cu care v-ați confruntat în realizarea articolului?

M.A.: În primul rând, au fost provocări mari de ordin tehnic. Demonstrațiile se bazează în parte pe calcule concrete și lungi, care puteau da greș în orice moment. În plus, raționamentele ce apăreau pe parcurs erau specifice unor domenii diferite și aici experiența variată a membrilor echipei a fost un avantaj. În ciuda dificultăților, a ezitărilor, a unor pași înapoi, am păstrat mereu speranța că vom izbuti. Avantajul a fost că știam foarte clar ce trebuie demonstrat. Există situații în cercetarea matematică în care enunțul pe care dorim să îl obținem nu mai este așa de clar și atunci lucrurile se complică pentru că ne putem chinui luni întregi să demonstrăm ceva ce se dovedește a fi fals. Aici nu a fost cazul. Pentru a face o comparație cu escaladarea unui munte, imaginați-vă că urcați în echipă un masiv al cărui vârf este vizibil în orice moment, dar drumul până acolo este foarte dificil, nu există o potecă, trebuie să vă croiți singuri drumul, mai trebuie pusă o coardă, ba cad pietre, ba vă dați seama că e nevoie de echipament suplimentar, dar toți membrii echipei vă susțineți unul pe altul și reușiți împreună să ajungeți la final. Cam așa fost și aici. În plus, aș adăuga că, în ciuda dificultăților, priveliștea de pe parcurs a fost fantastică!

R: Considerați că inițiative precum Premiile Senatului Universității din București încurajează mediul academic spre inovare și spre crearea/ implementarea de noi proiecte?

M.A.: Desigur! Aceste inițiative reprezintă și încurajări pentru continuarea muncii de cercetare.

R: Cum credeți că ar mai putea stimula excelența didactică și de cercetare Universitatea din București?

M.A.: Sunt destul de implicat în viața universității noastre și știu că s-au luat deja o serie de măsuri pentru susținerea cercetării: bursele acordate prin intermediul ICUB, granturile interne de cercetare etc. Și în ceea ce privește excelența didactică, cel puțin la nivelul Facultății de Matematică și Informatică, am văzut că există un efort real de îmbunătățire a actului de predare și de actualizare a programelor. Desigur, există mereu loc de mai bine, însă nu aș dori să fac recomandări într-un interviu, pentru că poate suna a reproș și nu este cazul. La fel ca vechea conducere a Universității, și noua conducere este deschisă la sugestii. În plus, multe idei bune și frumoase pot fi pur și simplu imposibil de aplicat, trebuie găsit un echilibru între dorințe și posibilități.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services