În perioada 11-13 decembrie 2020, va avea loc online cea de-a X-a ediție a Conferinţei de Psihoterapie Experienţială şi Dezvoltare Personală Unificatoare, intitulată Conexiuni virtuale în psihoterapie și dezvoltare personală. Restructurare și autotransformare. Sub egida evenimentul științific, se va desfășura inaugural, în perioada 7-10 decembrie 2020, o secțiune gratuită pentru studenți, aspiranți la profesia de psihoterapeut.
Ca în fiecare an, simpozionul este organizat de Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, prin Departamentul de Psihologie și Laboratorul de Psihoterapie Experiențială (LPEU), în parteneriat cu Institutul SPER: Societatea de Psihoterapie Experienţială Română.
Conferinţa de Psihoterapie Experienţială şi Dezvoltare Personală Unificatoare, în curs de acreditare la Colegiul Psihologilor din România (CPR), se adresează specialiștilor și tinerilor aspirați la competențele vocaționale de psihoterapeut, psiholog clinician, consilier psihologic, trainer de dezvoltare personală, dar și tuturor celor pasionați de domeniul psihologiei și psihoterapiei, inclusiv studenților, masteranzilor și doctoranzilor interesați.
Și în această ediție a conferinței, organizatorii vor reuni sub tema propusă cercetarea, practica, ideile, inovațiile și provocările specialiștilor care au creat de-a lungul anilor oferta de manifestări și de programe formative ale evenimentului științific, în încercarea de a identifica elemente de noutate și să sprijinim efortul colectiv de formare continuă în domeniu, precum și deschiderea largă către domenii conexe, precum cel medical, educațional, social și tehnologic.
Punctele cheie și direcțiile semnificative ale ediției din 2020 a reuniunii științifice sunt: dezvoltarea realismului și creativității în adaptarea serviciilor psihologice și terapeutice la nevoile actuale ale beneficiarilor; stimularea abordărilor interdisciplinare și asociate; abordarea și intervenția terapeutică a fenomenului separării – implicații în diverse domenii psihologice; eficientizarea și diversificarea modalităților valide de intervenție și abordarea și intervenția terapeutică în context virtual și adaptarea practicii psihologilor la fenomenul de distanțare socială.
În cele trei zile ale conferinței, organizatorii și specialiștii invitați vor încerca să formuleze răspunsuri și să promoveze alternative de intervenție privind tematicile cel mai des întâlnite în practica psihoterapeutică, în special în contextul pandemic: adaptarea cadrului terapeutic la mediul online; dobândirea toleranței cu privire la diferențele sociale; impasul existențial; pregătirea psihologică primară în managementul stresului; adaptarea și inovația de noi roluri și responsabilități; dependența de internet și rețele sociale – normalitate în timpul crizei; separarea și abandonul; problemele identitare; anxietatea și depresia; tulburările de alimentație și schemă corporală; patologiile sociale; psihoeducația și consilierea de suport pentru familiile disfuncționale; psihosexologia; patologia de sistem familial – evaluare și intervenție; psihotrauma.
Toate aceste tematici vor fi de altfel abordate și aprofundate prin lucrările participanților, precum și în cadrul celor două simpozioane, 15 workshopuri și 15 ateliere gratuite pentru studenți.
Programul detaliat al evenimentelor poate fi accesat aici și aici.
Societatea de Psihoterapie Experiențială Română (SPER) reprezintă, de peste 20 de ani, unul dintre cei mai mari promotori ai psihoterapiei umanist-experiențiale din România. Fondat în 1997 de către prof. univ. dr. Iolanda Mitrofan, SPER funcționează în prezent ca școală de formare în consiliere și psihoterapie, ca institut de cercetare, dar și ca un centru de consiliere, dezvoltare personală și psihoterapie experiențial-unificatoare pentru copii, adulți, cupluri și familii. Până în prezent, Institutul SPER a format peste 1000 de specialiști P.E.U.