Un colectiv de autori, format din cercetători de la Centrul de Analiză Integrată și Management Teritorial al Universității din București au publicat articolul Spatial assessment of flash-flood vulnerability in the Moldova river catchment (N Romania) using the FFPI în revista „Journal of Flood Risk Management”.
Studiul, complex și inovativ, prezintă o metodologie nouă de analiză a spațiilor bazinale neamenajate hidrotehnic supuse riscului de a fi inundate (Flash Flood Potential Index – FFPI), care se pot utiliza la nivel național cu costuri minime și rezultate foarte bune. Rezultatele obținute pot fi utilizate atât de factorii decidenți din domeniul gospodăririi apelor, dar și de cei din domeniul managementului teritorial.
Membri ai echipei de proiect și coautori ai articolului sunt: Mihnea Cristian Popa, Adrian Gabriel Simion, Daniel Peptenatu, Cristina Dima, Cristian Constantin Drăghici, Margareta-Stela Florescu, Cătălin Răzvan Dobrea și Daniel Constantin Diaconu.
Echipa a pornit de la ipoteza că schimbările climatice au determinat o creștere considerabilă a frecvenței viiturilor și a daunelor asociate acestora. In extenso, încălzirea globală, prin acutizarea fenomenelor extreme, lipsa unei viziuni coerente a investițiilor în elementele de siguranță ale infrastructurii necesare pentru apărarea împotriva inundațiilor, creează pierderi economice imense pe termen mediu și lung. Mai mult, lipsa lucrărilor hidrotehnice de protecție în anumite bazine hidrografice cresc riscul la care sunt expuși locuitorii și activitățile economice. În contextul dat, dezvoltarea socio-economică a localităților din România aflate în proximitatea unor râuri este puternic influențată și de manifestările brutale și uneori imprevizibile ale viiturilor rapide.
Prin urmare, cu ajutorul unor instrumente digitalizate, specialiștii au reușit să realizeze o amplă bază de date cu zone cu risc de viitură semnificativ. Astfel, pot fi reduse riscurile unor calamități naturale și pot fi preîntâmpinate situații critice prin amenajarea corespunzătoare a acestora cu diguri și baraje consolidate.
În cadrul proiectului, baza studiului de caz a fost reprezentată de bazinul hidrografic Moldova, afluent pe malul stâng al râului Siret, care traversează trei județe: Suceava, Neamț și Iași. Cercetătorii au identificat zonele vulnerabile ale acestuia, neamenajate hidrotehnic, luând în calcul, printre alți factori, impactul defrișărilor asupra ariei analizate, tipul de soluri (textura, permeabilitatea rocilor, utilizarea terenului, panta), frecvența precipitațiilor de mare intensitate în zonă, riscul acumulării de gheață în anotimpul rece, absența digurilor și a barajelor sau prezența unor structuri care nu fac față unor viituri.
Revista Journal of Flood Risk Management în care a fost publicat studiul este cotată în categoria Q1, în domeniul Water Resources (IF 3,06, AIS 0,607), iar textul integral al articolului poate fi accesat și descărcat de aici.
Studiul de față face parte dintr-o serie de lucrări de amploare la care cercetători ai Centrului de Analiză Integrată și Management Teritorial din cadrul UB au fost coautori. Printre acestea, menționăm articolele Spatial predicting of flood potential areas using novel hybridizations of fuzzy decision-making, bivariate statistics, and machine learning și The importance of the number of points, transect location and interpolation techniques in the analysis of bathymetric measurements, ambele publicate recent în „Journal of Hydrology”, precum și Using GIS, Remote Sensing, and Machine Learning to Highlight the Correlation between the Land-Use/ Land-Cover Changes and Flash-Flood, apărut în revista „Remote Sensing”.