Un colectiv de autori, format din cercetători de la Centrul de Analiză Integrată și Management Teritorial al Universității din București, specialiști de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, dar și din experți de la Duy Tan University (Vietnam) și de la National Cheng-Kung University (Taiwan) au publicat un articol inovativ în revista „Remote Sensing”.
Articolul, intitulat Using GIS, Remote Sensing, and Machine Learning to Highlight the Correlation between the Land-Use/ Land-Cover Changes and Flash-Flood, reunește rezultatele unui amplu proiect realizat în urma acestui parteneriat între instituții de cercetare din România și din străinătate. Membri ai echipei de proiect și autori ai articolului sunt: Romulus Costache, Ema Corodescu-Ros, Cătălin Cîmpianu Mihnea Cristian Popa, Daniel Constantin Diaconu, Nicu Ciubotaru, Gabriel Minea, Quoc Bao Pham, Haoyuan Hong, Nguyen Thi Thuy Linh, Chow Ming Fai, Ali Najah Ahmed, Matej Vojtek, Siraj Muhammed Pandhiani și Binh Thai Pham.
Echipa a pornit de la ipoteza că încălzirea globală și schimbările climatice au determinat o creștere considerabilă a frecvenței inundațiilor și a daunelor asociate acestora. Prin urmare, cu ajutorul unor instrumente digitalizate, specialiștii au reușit să realizeze o amplă bază de date cu zone cu risc semnificativ. Astfel, pot fi reduse riscurile unor calamități naturale și pot fi preîntâmpinate situații critice, prin construirea unor diguri, de exemplu, în regiunile vulnerabile. În cadrul proiectului internațional, baza studiului de caz a fost reprezentată de bazinul hidrografic Zăbala. Cercetătorii au ajuns la concluzia că pierderile de bunuri și de vieți omenești în contextul apariției fenomenelor extreme sunt accentuate de procesul de antropizare. Prin urmare, cu ajutorul unor instrumente digitalizate, specialiștii au identificat corelația dintre aceste două variabile.
Având în vedere faptul că antropizarea mediului natural reprezintă un proces cu o dinamică spațială foarte rapidă și de mare amploare, aceste studii, precum cercetarea de față, sunt deosebit de utile procesului decizional. Dezvoltarea de metodologii avansate de evaluare preliminară a riscului la inundaţii, ciclul II de implementare al directivei inundații 2007/60/CE în România, a demonstrat că specialiștii români, prin publicațiilor lor, au dovedit un gradul ridicat de profesionalism, într-un domeniu de mare complexitate.
Textul integral al articolului poate fi accesat și descărcat de aici.
Studiul de față face parte dintr-o serie de lucrări de amploare la care cercetători ai Centrului de Analiză Integrată și Management Teritorial din cadrul UB au fost coautori. Printre acestea, menționăm articolele Spatial predicting of flood potential areas using novel hybridizations of fuzzy decision-making, bivariate statistics, and machine learning și The importance of the number of points, transect location and interpolation techniques in the analysis of bathymetric measurements, ambele publicate recent în „Journal of Hydrology”.