De curând, un grup de cercetători de la Universitatea din București, afiliați facultăților de Geologie și Geofizică și de Biologie, a inițiat organizarea unui sit de cercetare pe termen lung după modelul Critical Zone Observatory.
Ecosistemul de cercetare vizează dezvoltarea cunoașterii fundamentale, aplicative și transfer tehnologic cu privire la procese cuplate geologice, hidrologice, biologice și tehnologice din zone poluate cu metale grele. Observatorul va include bazine hidrografice din munții Apuseni cu activități miniere (Arieș, Ampoi, Geoagiu, Certej) și lunca Mureșului, între Gura Arieșului și Vărădia de Mureș.
Rezultatele vor susține dezvoltarea durabilă a comunităților locale și managementul integrat al resurselor minerale, corpurilor de apă și ariilor protejate la scară bazinală.
Din grupul de inițiativă mai fac parte cercetători de la Institutul Geologic al României, INCD pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția mediului – ICPA București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Institutul de Biologie București al Academiei Române, Institutul de Statistică Matematică și Matematică Aplicată al Academiei Române și INCD pentru Ecologie Industrială – ECOIND.
Mai multe detalii pot fi găsite aici.