În perioada 23-24 octombrie 2020, Facultatea de Litere a Universității din București, în parteneriat cu Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române și cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a UB, organizează online colocviul internațional cu tema Représentations de la Vierge Marie entre culte officiel et vénération locale. Textes et images/ Representations of Mary, the Mother of God, between Official Cult and Local Venerations. Textes and Images.
Lucrările colocviului vor reuni cercetători și profesori universitari din Franța, Italia, Suedia, Anglia, Spania, Canada, Bulgaria și România.
Conferințele plenare, cu care se vor deschide cele două zile consecutive ale colocviului, vor fi susținute de Déborah González Martínez (Université de Vigo), Cantigas de Santa Maria et la tradition lyrique des troubadours, și de Fabrizio Lollini (Université de Bologna), Another Look at Some Copies of the Madonna di San Luca in Bologna.
Evenimentul se situează în continuarea unor manifestări științifice similare, desfășurate la Institut Catholique de Rennes (2019), Les miracles de Notre-Dame du Moyen-Âge à nos jours, organizat de Jean-Louis Benoit, la Dublin și Maynooth (2017), Miracles of the Virgin Mary. Medieval narratives through time and space, organizat de Anthony John Lappin și Ewa Balicka-Witakowska, și la Université de Bretagne-Sud (2014), La Vierge Marie dans la littérature française: entre foi et littérature, sub conducerea lui Jean-Louis Benoit.
„Deși figura Maicii Domnului este atât de familiară culturii creștine, dinamica tradițiilor cu privire la cultul Fecioarei Maria rămâne în continuare prea puțin cunoscută. Creată și fixată prin deciziile conciliilor Bisericii, prin hagiografii a căror autoritate este recunoscută în lumea creștină, imaginea Maicii Domnului se formează deopotrivă în mediul comunităților care o venerează. În felul acesta se explică numărul mare de tradiții iconografice și textuale, care au înconjurat figura marianică din primele veacuri după Hristos până în zilele noastre și dintre care unele sunt considerate apocrife. Diversitatea lor ne împiedică adesea să înțelegem felul în care aceste mărturii de devoțiune din diverse arii culturale au ajuns să interacționeze de-a lungul timpului și eventuala lor influență asupra discursului oficial al Bisericii.
Adresându-se deopotrivă celor învățați și celor care nu cunoșteau limbile sacre, narațiunile despre Maica Domnului sunt rostite, traduse, copiate, pictate, adeseori reconfigurate prin trecerea dintr-un spațiu cultural în altul sau dintr-o formă discursivă în alta și alcătuiesc astfel imaginea personajului. Aproape orice detaliu privind viața Mariei devine semnificativ și este susceptibil de a fi transpus în text și imagine sau asociat unor practici liturgice”, este unul dintre mesajele transmise de către organizatori.
În cadrul colocviului va fi difuzat și filmul Les Miracles de la Vierge. Les manuscrits de la Bibliothèque du Saint Synode de l’Église Orthodoxe Roumaine, realizat pentru acest eveniment științific de Ileana Stănculescu, în dialog cu arhimandritul Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sf. Sinod, și cu lector dr. Cristina Dima (Facultatea de Litere, Universitatea din București).
Mai multe informații despre eveniment, precum și despre program, invitați și temele prelegerilor pot fi accesate aici și aici.