Joi, 25 noiembrie 2021, dr. Violeta Ivanova-Rohling, cercetător posdoctoral al Universității din Konstanz (Germania) și bursier NEC, a susținut o prelegere cu tema “Machine Learning Approaches for Debugging a Quantum Computer”. Astfel, comunitatea academică a Universității din București a fost invitată să participe la reuniunea care a avut loc exclusiv online, pe platforma Zoom, în intervalul orar 18:00-20.00. Limba de comunicare a prelegerii a fost engleza.
Evenimentul a făcut parte din seria de conferințe științifice organizate de Colegiul Noua Europă – Institutul de Studii Avansate, sub auspiciile NetIAS (Network of European Institutes for Advanced Study), pe parcursul anul universitar 2021-2022.
Mai multe informații despre eveniment, modalitățile de conectare, subiect, precum și profilul academic al conferențiarei pot fi consultate aici.
Despre transporturile maritime în secolul al XIX-lea, prima temă dezbătută
În luna octombrie, conferința inaugurală din seria evenimentelor dedicate cunoașterii în epocă digitală a avut loc în ziua de 28 octombrie 2021. Intitulată “Cruising through Europe’s South-Eastern periphery in the nineteenth century: steamships, the transportation-communication revolution and social media” / „Croazieră la periferia de sud-est a Europei în secolul al XIX-lea: vapoare cu aburi, revoluția în transporturi și comunicații și platforme sociale”, prelegerea a fost susținută de prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu, cadru didactic în cadrul Departamentului de Istorie Modernă la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și bursier NEC.
În cadrul dezbaterii, autorul a explorat dimensiunea socială a călătoriei din perspectiva interacțiunilor umane generate de revoluția în transporturi în Marea Neagră și în estul Mediteranei. Mișcându-se de-a lungul unei frontiere disputate politic, care separa și conecta Imperiile Austriac, Otoman și Rus, vapoarele cu aburi adunau voiajori din toate colțurile lumii, care se angajau în schimburi efervescente de idei. Aspectele expuse în cadrul întâlnirii au fost valorificate de autor în volumul „O croazieră de la Viena la Constantinopol. Călători, spații, imagini, 1830–1860”, publicat recent la Editura Humanitas.
Mai multe date despre reuniune și tema abordată pot fi accesate aici. Profilul academic al conferențiarului poate fi consultat aici.
Incursiuni în istoria științelor, tehnologie și radiologie
Bursierii NEC, tineri cercetători din domenii diferite și provenind din variate centre europene, inclusiv din România, invită publicul să reflecteze asupra cunoașterii în epocă digitală și să participe la evenimentele organizate lunar.
Pentru primul semestru al seriei de conferințe se mai anunță câteva incursiuni în istoria științelor și tehnologiei (dr. Lino Camprubi, Institutul de Studii Avansate al Universității din Aix-Marseille) și radiologie (dr. Ruben Pauwels, Institutul de Studii Avansate din Aarhus).
European NetIAS Lectures Series: Knowledge in the Digital Age sunt organizate în ultima zi de joi a fiecărei luni de către Colegiului Noua Europă (NEC). În mod exceptiv, în luna decembrie, conferința va avea loc în a doua zi de joi a lunii, pe 9 decembrie 2021.
Mai multe detalii despre seria de conferințe dedicate cunoașterii în era digitală, programul, teme și conferențiari pot fi consultate atât pe site-ul NEC, cât și pe pagina sa de Facebook.
Surse foto: konstanz.de, NetIAS