Conducerea Universității din București, scrisoare adresată Premierului Ungariei, domnul Viktor Orbán

Conducerea Universității din București, scrisoare adresată Premierului Ungariei, domnul Viktor Orbán

04 aprilie, 2017 in Comunicate de presă, Știri

Rectorul Universității din București, profesorul Mircea Dumitru, și Președintele Senatului, profesorul Marian Preda, sunt semnatarii unei scrisori adresate astăzi, 4 aprilie 2017, Premierului ungar, domnul Viktor Orbán. Aceștia solicită retragerea inițiativei legislative care afectează activitatea Universității Central Europene.

Cei doi accentuează rolul major pe care activitatea științifică a Universității Central Europene de la Budapesta, derulată pe parcursul a 25 de ani de existență, l-a avut în dezvoltarea mecanismelor democratice în statele din regiune. Mai mult, membrii comunității academice a CEU se bucură de recunoaștere internațională, un număr impresionant de studenți, profesori și cercetători din numeroase state, inclusiv România, beneficiind, de-a lungul timpului, de sprijinul științific al universității.

”După căderea comunismului, Universitatea Central Europeană a reprezentat un adevărat reper pentru dezvoltarea democrației în fostul bloc sovietic. Dacă s-a întâmplat ceva substanțial în reinventarea științelor umaniste, acest lucru se datorează, în mare măsură, existenței Universității Central Europene, un jalon al cunoașterii academice și al valorilor democratice”, se arată în scrisoarea adresată premierului Viktor Orbán.

Conducerea Universității din București atrage atenția că libertatea academică și de gândire reprezintă valori fundamentale ale unei societăți democratice, iar inițiativa legislativă care pune sub semnul întrebării activitatea Universității Central Europene reprezintă un asalt la adresa libertății academice:

”Universitatea din București este recunoscătoare pentru întreaga activitate a CEU și își exprimă solidaritatea față de comunitatea academică a Universității Central Europene de la Budapesta.

Vă solicităm respectuos să reflectați asupra oportunității proiectului legislativ, ale cărui efecte negative vor afecta comunitatea academică internațională, și a retragerii documentului. Vă adresăm rugămintea de a menține integritatea academică, libertatea de gândire și de expresie, și să continuați în sprijinirea dezvoltării cercetării științifice.”

Atașăm scrisoarea semnată de Rectorul Mircea Dumitru și de Președintele Senatului, Marian Preda aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.