Joi, 3 aprilie 2025, Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere a Universității din București invită studenții, cercetătorii și pasionații de lingvistică la o nouă ediție a Ciclului Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată, intitulată „Un nou corpus de română ca limbă străină. Prezentare și aplicații”.
Evenimentul se va desfășura începând cu ora 18.00, la Departamentul de Lingvistică din cadrul Facultății de Litere a UB, la etajul I (Strada Edgar Quinet, nr. 5-7, sector 1, București).
Conferința face parte din ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată (CLTA), organizat de Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere al Universității din București.
Invitata acestei conferințe conf. univ. dr. Carmen Mîrzea Vasile este cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”.
Conf. univ. dr. Carmen Mîrzea Vasile va susține o prelegere despre un nou corpus de română ca limbă străină, oferind o prezentare detaliată și aplicații relevante pentru domeniul lingvisticii.
Prezentarea se va desfășura în limba română și va oferi participanților ocazia de a descoperi noi perspective în ceea ce privește predarea și învățarea limbii române ca limbă străină.
Conferința este o oportunitate de a înțelege mai bine impactul noilor tehnologii în constituirea resurselor lingvistice și de a explora aplicațiile acestui corpus în didactica limbii române pentru străini.
Participarea este deschisă tuturor celor interesați de domeniul lingvisticii și al predării limbilor străine.
Informații despre Centrul de Lingvistică Teoretică și Aplicată
Misiunea CLTA este să stimuleze cercetarea lingvistică de performanţă, formarea tinerilor cercetători şi schimbul de informaţii cu specialişti din ţară şi din străinătate; de asemenea, să asigure legarea învăţământului de cercetarea cea mai recentă şi mai performantă şi să transmită rezultatele prin aplicaţii în didactica limbii (inclusiv a limbii române ca limbă străină) şi prin forme de consultanţă lingvistică. În acest scop, sunt prevăzute mai multe tipuri de activităţi, printre care și organizarea de întâlniri periodice între specialişti, colocvii şi conferinţe ale catedrei, constituirea de cercuri şi colocvii studenţeşti în domeniul limbii şi comunicării.
Activitatea Centrului de Lingvistică Teoretică şi Aplicată este legată şi de activitatea Cercului de Lingvistică al studenţilor, în cadrul căruia, studenţii, împreună cu profesorii din Departament, lucrează la un proiect de alcătuire a unui corpus de limbă folosit pe internet.
Mai multe informații pot fi accesate pe site-ul Facultății de Litere a UB aici.