În perioada 8-9 iulie 2024, în preambului aniversării celor 160 de la înființarea Universității din București, a avut loc conferința „Excelența (și) la feminin în UB. Către o istorie incluzivă a personalităților din UB”.
Evenimentul, găzduit de Amfiteatrul „Ion Mihăilescu” al Rectoratului Universității din București și desfășurat și online, pe platforma Google Meet, și-a propus să identifice teme și acțiuni relevante pentru recuperarea incluzivă a istoriei excelenței în universitate și să contureze argumentele nevoii de recuperare și revalorizare a excelenței (și) la feminin în contextul actual, al unei universități feminizate, așa cum s-a precizat de altfel și în intervenția introductivă a prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prorector al Universității din București pentru Bugetare și Resurse Umane și cadru didactic al Facultății de Istorie.
Excelența feminină în cercetare a fost punctată și susținută cu exemple concrete prin intervenția prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, prorector al Universității din București pentru Cercetare și cadru didactic al Facultății de Biologie.
Conferința a fost organizată de o echipă interdisciplinară provenind din Facultatea de Istorie, Planul de Egalitate de Gen al Universității din București (PEG-UB) și Muzeul Universității din București.
Cu această ocazie, organizatorilor li s-au alăturat, în format hibrid, aproximativ 40 de participante și participanți de la diverse facultăți ale UB, printre care menționăm Litere, Istorie, Sociologie, Limbi și Literaturi Străine, Jurnalism și Științele Comunicării, Psihologie și Științele Educației. Totodată, au mai luat parte la manifestarea științifică și cercetători din afara universității.
Excelența a fost abordată din perspectiva performanței, dar nu numai. S-a pledat, cu argumente, pentru nevoia unei reconceptualizări și extinderi a conceptului de excelență academică.
Conferința a arătat existența de proiecte de cercetare în diverse etape și din diverse zone și persoane interesate de această zonă de cercetare.
În prezentări, s-au rostit și omagiat nume precum Amita Bhose, Nina Facon, Matilda Gusti, Ștefania Mihăilescu, Elena Pușcariu, Zoe Dumitrescu Bușulenga (și altele), dar s-a pledat în același timp pentru recuperarea unei altfel de excelențe (deseori anonimă!) – aceasta în contextul în care 3 din 4 angajați din personalul nedidactic din UB sunt femei.
Astfel secretara, bibliotecara, portarul, femeia de serviciu, administratorul / administratora au devenit personaje principale în unele prezentări bazate pe date statistice sau studii calitative incipiente.
De asemenea, în cadrul conferinței, au fost oferite informații despre acțiunile în domeniu ale Comisiei Naționale UNESCO, precum și ale unor ONG-uri profilate pe recuperare culturală și edituri. S-a discutat despre ranking-ul universitar din perspectiva egalității de gen. S-a pledat pentru importanța istoriei orale în recuperarea contribuției femeilor și abordarea inclusivă a temei din perspectivă etnică, dar și pentru nevoia de finanțare a demersurilor de arhivare, documentare și cercetare în domeniu și de a implica tinerii studenți în proiecte de cercetare interdisciplinară.
Concluziile conferinței au inclus proiectarea unor planuri concrete de viitor, printre care: publicarea unui volum al conferinței; inițierea în viitorul apropiat a unui proiect editorial privind profiluri academice feminine; identificarea unor surse de finanțare pentru proiecte viitoare interdisciplinare; permanentizarea dialogului acestui grup de specialiste/specialiști; o conferință în martie 2025.
Mai multe informații despre eveniment pot fi consultate aici. De asemenea, agenda conferinței „Excelența (și) la feminin în Universitatea din București. Către o istorie incluzivă a personalităților din UB” este disponibilă aici.