Marți, 23 mai 2023, Platforma ArchaeoSciences din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB), a organizat conferința From household self-sufficiency to craft specialists: key steps in the evolution of Neolithic pottery technology in southeastern Europe, susținută de Dr. Michela Spataro de la British Museum (Marea Britanie).
Evenimentul, parte a seriei ArchaeoSciences Seminars, a avut loc începând cu ora 11:00, la Sala Senatului de la parterul Rectoratului Universității din București (Șoseaua Panduri, nr. 90, sector 5).
În prelegerea de la București, Michela Spataro a prezentat valențele analizelor arheometrice ca instrumente esențiale pentru detectarea modelelor socio-economice detaliate. În acest context, studiul secvenței producției ceramice (chaîne opératoire) oferă perspective asupra organizării socio-economice a comunităților din trecut.
Discuția s-a concentrat asupra modului în care studiul chaîne opératoire al ceramicii sugerează modul în care comunitățile neolitice din sud-estul Europei s-au schimbat de la începutul la neoliticul mijlociu/ târziu, de la producția casnică la o tehnologie mai sofisticată și specializată. Pe lângă schimbările tehnologice din chaîne opératoire, s-a discutat despre modul în care olarii neolitici din sud-estul Europei au adoptat diverși pași în succesiunea lanțului de producție ceramică, care diferă și contrastează de la o zonă la alta. Analiza comparativă a vizat grupurile contemporane de olari de vânători-culegători din nordul Europei. Dezvoltarea acestui meșteșug reflectă rețele și dinamici diferite, care se află la baza tradițiilor persistente și a conservatorismului în comunitățile neolitice timpurii, deschizându-se la schimbări și inovații la scară mai largă în jurul anului 5400 cal BC.
Dr. Michela Spataro lucrează în cadrul Departamentului de Cercetare Științifică de la British Museum din Londra, Marea Britanie. Inițial, în calitate de bursier de cercetare Leverhulme la Institutul de Arheologie din Londra, a studiat arheometric cea mai veche ceramică din Balcanii centrali (cultura Starčevo-Criș, c.6200-5600 cala. BC).
Dr. Spataro este licențiată în literatură și filosofie și deține un doctorat în arheologie la Institutul de Arheologie al University College London din Marea Britanie.
Interesul său principal de cercetare științifică este lanțul operațional de producție ceramică a comunităților neolitice timpurii, pentru a înțelege aspectele sociale, politice și economice ale acestor societăți primare. Pe lângă faptul că lucrează în sud-estul Europei, Michela Spataro a lucrat pe loturi ceramice din Rusia, Pakistan, Turcia, Iran, Siria, Afganistan, Egipt și Sudan. În plus, a organizat mai multe simpozioane internaționale despre neoliticul balcanic și tehnologia ceramicii. Specialista supraveghează doctoranzi și este mentorul academic al unui cercetător post-doctoral. Dr. Spataro a publicat două monografii, patru volume co-editate și peste 70 de articole despre tehnologia ceramicii preistorice.
Seminarele ArchaeoSciences își propun să ofere un cadru pentru profesioniștii din domeniul Științelor Arheologice (Archaeological Sciences) din diferite părți ale lumii, pentru a-și împărtăși cunoștințele și pentru a transmite informații relevante referitoare la ultimele aspecte legate de metodele și abordările actuale utilizate pentru studierea trecutului. De asemenea, această inițiativă reprezintă o oportunitate pentru studenții români de a afla mai multe despre diversele aspecte interdisciplinare ale arheologiei.