Vineri, 29 iulie 2022, Platforma ArchaeoSciences din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București organizează conferința Untangling the relationship of humans and animals in the past using stable isotopes: the case of the Northeast of the Iberian Peninsula since the Neolithic till the first Iron Age. Aceasta va fi susținută de prof. univ. dr. Aurora Grandal d’Anglade, de la University of A Coruña din Spania.
Ajuns la ediția cu numărul 24 a ArchaeoSciences Seminars, evenimentul va avea loc în format online, începând cu ora 12:00, pe platforma Google Meet. Linkul de conectare poate fi accesat aici.
Activitatea de cercetare a invitatei, prof.univ.dr. Aurora Grandal d’Anglade, s-a concentrat pe studiul mamiferelor fosile din siturile arheologice din Galicia (NV-ul Spaniei) din diferite perspective, inclusiv, în primul rând, studiul tafonomic al siturilor, morfometrie prin analiză multivariată și contextualizare biogeografică.
Prezentarea actuală reflectă utilizarea analizelor izotopice stabile la mai multe comunități din nord-estul Peninsulei Iberice, de la neolitic până la epoca bronzului, studiind resturi osoase din descoperiri funerare și/sau cu ofrande rituale. Într-unul dintre situri, unde locuirea a durat până în prima a epocă fierului, s-a putut studia și evoluția unor specii de canide. Toate aceste date contribuie la înțelegerea modului de viață al oamenilor din trecut, folosind o tehnică simplă și economică, care nu necesită decât o conservare adecvată a colagenului osos.
Seminarele ArchaeoSciences își propun să ofere un cadru pentru profesioniștii din domeniul Științelor Arheologice (Archaeological Sciences) din diferite părți ale lumii, pentru a-și împărtăși cunoștințele și pentru a transmite informații relevante referitoare la ultimele aspecte legate de metodele și abordările actuale utilizate pentru studierea trecutului. De asemenea, această inițiativă reprezintă o oportunitate pentru studenții români de a afla mai multe despre diversele aspecte interdisciplinare ale arheologiei.