Conferința „Mișcări sociale post-2010 în Belgia și România: forme de angajament, repertorii de acțiune și culturi activiste” la ICUB

Conferința „Mișcări sociale post-2010 în Belgia și România: forme de angajament, repertorii de acțiune și culturi activiste” la ICUB

28 ianuarie 2019 în Evenimente, Știri

Joi, 31 ianuarie 2019, Secțiunea de Științe Sociale din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București organizează conferința „Mișcări sociale post-2010 în Belgia și România: forme de angajament, repertorii de acțiune și culturi activiste”, susținut de Raluca Abăseacă, bursieră ICUB. Evenimentul va avea loc începând cu ora 16:00 în Sala de Consiliu a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Bd. Schitu Măgureanu, nr. 9).
Bazându-se pe cazurile Belgiei și României, prezentarea analizează reconfigurarea mișcărilor sociale din momentul apariției crizei economice, din 2008, până în prezent. Deși cele două studii de caz demonstrează că activismul social reflectă memoriile, experiențele și moștenirea istorică a spațiului particular în care se dezvoltă acesta, înțelegerea actorilor, a repertoriilor de acțiune, a formelor de angajament și a dinamicii ciclului de mobilizare care se deschide după 2010 necesită o perspectivă care articulează diferitele nivele. De asemenea, aceste particularități nu pornesc nici de la un naționalism metodologic, nici de la un globalism care ignoră importanța contextului național.
Prezentarea arată că este esențial să se evite standardizarea mobilizărilor și să se analizeze diferitele culturi activiste ale căror actori sunt conduși de perspective foarte diferite. Semnificațiile mișcărilor nu pot fi înțelese prin concentrarea doar asupra rezultatelor mișcărilor în sfera politicilor instituționale, întrucât apariția actorilor sociali și construirea rețelelor activiste, transformarea subiectivităților personale și a relației cu politica, redefinirea societății civile, democrației și a cetățeniei, sunt la fel de importante.
Raluca Abăseacă este bursieră a Institutului de Cercetare al Universității București (ICUB), Secțiunea de Științe Sociale și cercetător asociat la SMAG, Université Catholique de Louvain, Belgia. Raluca deține un doctorat în științe politice de la Université Libre de Bruxelles, obținut în noiembrie 2016.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.