Joi, 19 mai 2022, începând cu ora 18:00, Interdisciplinary School of Doctoral Studies organizează conferința „Psihologia din spatele Fake News”, susținută de conf. univ. dr. Ioana Podină, cadru didactic al Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității din București.
Persoanele interesate să participe la acest eveniment sunt rugate să completeze formularul de înscriere aici, până cel mai târziu la ora 16:30, în ziua conferinței. Evenimentul va fi organizat online, în limba engleză.
Prezentarea își propune să ofere o viziune asupra predispoziției de a da sau nu credit știrilor false, încercând în același timp să înțelegem de ce oamenii tind să creadă în aceste tipuri de știri. De asemenea, pe parcursul prelegerii vor fi abordate câteva întrebări precum: cum influențează Fake News comportamentul online? Cum putem contribui involuntar la răspândirea Fake News pe platformele de socializare? Care sunt principalele surse care ne distorsionează raționamentul? Ce resurse avem la dispoziție pentru a combate erorile noastre cognitive?
Ioana R. Podina este cercetător specializat în psihologie cognitivă, psiholog, psihoterapeut și conferențiar afiliat Universității din București. În 2020 a fost distinsă cu premiul Ad Astra pentru excelență în cercetare. Cea mai mare parte a cercetărilor sale se concentrează pe studiul gândirii iraționale și erorilor cognitive. În prezent, conduce Laboratorul de Științe Clinice Cognitive, a cărui misiune este de a disemina cercetările proprii și pe cele din psihologie și sănătate mintală.
Despre seria de conferințe ISDS-UB
Ajunse deja la cea de-a XVI-a susținere, conferințele ISDS au fost lansate la sfârșitul anului 2019, cu scopul de a stimula cercetările interdisciplinare și de a face cunoscute rezultatele acestora, atât comunității academice, cât și publicului larg.
Despre ISDS-UB
Interdisciplinary School of Doctoral Studies a fost înființată în anul 2018, cu scopul de a oferi tinerilor cercetători oportunitatea de a-și desfășura cercetarea într-un mediu de cercetare interdisciplinar. Studiul și cercetarea la ISDS-UB sunt organizate exclusiv în limbi de circulație internațională în toate cele 19 domenii de doctorat în care Universitatea din București oferă studii doctorale, dar și în cadrul unor grupuri de cercetare și de pregătire interdisciplinară (IRTG-uri) în care profesorii, cercetătorii și doctoranzii din diferite domenii colaborează în vederea realizării unor cercetări orientate pe teme complexe.
În prezent, trei astfel de grupuri sunt funcționale:
- Mind, Language, and Cognition-Biology – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile informatică, lingvistică, matematică, psihologie și filosofie;
- Complex Systems Disentanglement through Data Analysis – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile geografie, matematică, fizică și sociologie.
- Natural Resources & Social-Ecological Systems – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile geologie, geografie, istorie și științe politice.
Următorul concurs de admitere la ISDS-UB va fi organizat în luna septembrie 2022. Noutăți privind procesul de admitere, precum și informații privind evenimentele viitoare sunt disponibile pe site-ul Școlii Doctorale.