Universitatea din București anunță că vineri, 11 martie 2022, în cadrul reuniunii de la Universitatea Aix-Marseille, CIVIS și șase universități africane de top au lansat un apel clar în favoarea unei Inițiative a Universităților Europene deschise parteneriatelor globale. Întâi de toate, parteneriatul strategic își propune să contribuie la extinderea colaborării dintre universitățile europene și universitățile din spațiul mediteraneano-african, deschizând calea semnării de noi parteneriate între CIVIS și universitățile membre CIVIS și universități de prestigiu de pe continentul african. Prezenți la ceremonia oficială de semnare a acordului strategic de parteneriat, dl prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universității din București, și dl conf. univ. dr. Sorin Costreie, pentru Rețele universitare și Relații Publice și coordonator instituțional CIVIS în Universitatea din București, au reliefat importanța construirii unor punți de cooperare transcontinentală între Alianța CIVIS și universități reputate din spațiul african.
„Universitățile din spațiul academic african reprezintă un real partener de dialog și cooperare pentru instituțiile de învățământ din Europa și, mai cu seamă, pentru Universitatea din București care a dezvoltat, de-a lungul timpului, diverse colaborări cu universitățile africane. E de menționat că în cadrul acestor parteneriate, dar și complementar lor, un procent semnificativ al studenților internaționali de la Universitatea din București provin din Africa. Pe de altă parte, acest nou acord umbrelă, în cadrul Alianței CIVIS, vine să întărească și să dezvolte posibilități noi de dialog și colaborarea academică atât pentru dezvoltarea științifică, dar și pentru oferirea de soluții la probleme societale. Pentru CIVIS, acest moment constituie un nou pas de transformare a idealului Universităților Europene în realitatea unei comunități academice care propune noi modele pentru o educație incluzivă, flexibilă, inovativă, centrată pe identificarea de soluții la problemele actuale, valori societale și democratice puternice și o identitate academică globală”, a declarat prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universității din București.
Totodată, pornind de la experiența Universității din București în relațiile de cooperare academică cu membrii comunității academice ai spațiului african, prorectorul Sorin Costreie a menționat că „CIVIS este pentru UB o alianță universitară strategică care schimbă deja dinamica noastră instituțională internă. Cum una dintre dimensiunile fundamentale ale alianței noastre, pe lângă angajamentul civic și îmbinarea mai substanțială între cercetare și predare, este un interes și o colaborare specială cu mediul academic african, implicit și UB își va dezvolta această dimensiune. Cumva, își va „redezvolta”, deoarece prin anii ’70 și ’80 mulți studenți de la UB veneau din spațiul african. Avantajul acum este că aceste parteneriate strategice implică nu doar studenții, cât și profesorii, cercetătorii și personalul administrativ. Amintesc că UB are singurul centru de studii africane din spațiul universitar românesc și acesta arată un interes special pentru continentul african, pentru trecutul, prezentul și viitorul acestuia în conjuncție cu Europa”.
Redăm mai jos comunicatul integral al Alianței CIVIS – o Universitate Civică Europeană, precum și documentul adoptat de către alianță cu privire la extinderea colaborării cu universitățile partenere din spațiul african.
Cooperarea tot mai strânsă între universitățile europene nu trebuie să împiedice parteneriatele globale
Alianța CIVIS și șase universități africane de top solicită o Inițiativă a Universităților Europene care să contribuie activ la consolidarea relațiilor dintre Africa și UE. Astăzi punem în practică principiile noastre printr-un ambițios acord de parteneriat privind colaborarea trans-mediteraneeană în domeniul învățământului superior.
Inițiativa Universităților Europene (IUE) reprezintă politica emblematică a UE în domeniul învățământului superior. Sute de universități de pe întregul continent se alătură unor alianțe care depășesc limitele mobilității studenților, predării integrate și colaborării din domeniul cercetării. Ar trebui ca aceste alianțe să se realizeze în detrimentul parteneriatelor cu alte universități, în special cu cele din afara Europei? Cele 10 universități membre ale Alianței CIVIS nu sunt de această părere și se concentrează pe consolidarea relațiilor cu regiunea Africană-Mediteraneeană.
Vineri, 11 martie 2022, în cadrul reuniunii de la Universitatea Aix-Marseille, CIVIS și șase universități africane de top au lansat un apel clar în favoarea unei IUE deschisă parteneriatelor globale. În acest sens, a fost adoptat un document de poziție comună care prezintă viziunea CIVIS și în care se pledează pentru o IUE care:
- Acționează drept catalizator pentru o educație bazată pe provocări, așa cum este văzută în Hub-urile CIVIS. În prezent, societatea umană se confruntă cu probleme globale, astfel încât căutarea de soluții trebuie să includă și parteneri din afara granițelor Europei.
- Extinde definiția mobilității studenților pentru a cuprinde schimburi și vizite de studii care facilitează accesul studenților europeni în afara Europei sau care aduc studenți din întreaga lume la universități europene.
- Sprijină parteneriatele echitabile de cercetare, așa cum este prevăzut în acordul dintre Uniunea Europeană și Uniunea Africană privind Agenda de Inovare UE-UA.
Totodată, acordul de parteneriat stabilește planuri ambițioase pentru activitatea comună din anii următori. Toți cei șase parteneri africani au deja parteneriate de amploare cu mai multe universități membre CIVIS, însă acest nou acord va instituționaliza cooperarea cu întreaga alianță și cu membrii săi. Un element fundamental este egalitatea dintre partenerii africani și cei europeni, precum și crearea unui cadru care deschide noi canale pentru cooperarea zonelor sudice.
Partenerii africani vor fi integrați în Hub-urile CIVIS, în cadrul cărora membrii comunităților academice colaborează pentru a dezvolta activități educaționale și de altă natură care să răspundă provocărilor globale. În mod concret, acest lucru ar putea oferi șansa unei mobilități extinse (atât fizice, cât și virtuale) sau ar putea crea noi oportunități de a valorifica capacitățile noastre comune pentru identificarea de finanțare externă. Împreună putem de asemenea intensifica munca noastră printr-un impact social pozitiv asupra comunităților noastre locale.
Acordul de parteneriat și documentul de poziție comună au fost semnate în ultima zi a conferinței New Horizons for the European-African Partnership, organizată de Alianța CIVIS și de Universitatea Aix-Marseille, ca parte a activităților desfășurate sub umbrela Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene. În cadrul acestui eveniment, o serie de sesiuni publice și private a reunit cadre didactice universitare și factori de decizie de pe ambele laturi ale Mediteranei, inclusiv ministrul francez al învățământului superior Frédérique Vidal, vorbitori precum Achille Mbembe și Peter Maassen, dar și numeroși reprezentanți ai Comisiei Europene.
Documentul adoptat de către alianță cu privire la extinderea colaborării cu universitățile partenere din spațiul african poate fi accesat aici.