„De la colagen la calcit. Aspecte ale biogenezei în formarea cojii ouălor de dinozaur”, prezentare susținută de prof. emerit dr. Dan Grigorescu în cadrul Seminarelor Departamentului de Geologie

„De la colagen la calcit. Aspecte ale biogenezei în formarea cojii ouălor de dinozaur”, prezentare susținută de prof. emerit dr. Dan Grigorescu în cadrul Seminarelor Departamentului de Geologie

13 martie, 2018 in Evenimente, Știri

Joi, 15 martie 2018, în cadrul Seminarelor Departamentului de Geologie va avea loc conferința „De la colagen la calcit. Aspecte ale biogenezei în formarea cojii ouălor de dinozaur”, susţinută de prof. emerit dr. Dan Grigorescu. Evenimentul va avea loc începând cu ora 18:00 în Amfiteatrul „Sabba Ștefănescu” al Facultății de Geologie și Geofizică (sala 2A, Palatul Universității din București, Bd. N. Bălcescu nr. 1, et. 2).
Conferinţa va prezenta aspecte ale biomineralizării cojii ouălor la păsări actuale, interpretate în cazul cojii celui mai răspândit tip morfostructural al ouălor de dinozaur, atât ȋn România, cât şi ȋn ȋntreaga lume – tipul megaloolithid, caracterizat prin coaja groasă, ornamentată prin tuberculi mari şi compacţi. Studiul comparativ se bazează pe analize SEM (Scanning Electron Microscopy) realizate ȋn cadrul Laboratorului de microscopie electronică al Institutului Geologic al României.
Studiul complexelor procese fiziologice, chimice şi biochimice care au loc ȋn trecerea de la organic la mineral reprezintă o temă de cercetare fundamentală, în egală măsură interesantă neontologilor și paleontologilor, prin care pot fi aflate aspecte pe care structurile fosilizate nu le relevă la prima vedere, aşa cum este anatomia „părţilor moi”, nefosilizabile, iar prin aceasta, evoluţia şi corespondenţa filogenetică dintre organismele ȋnrudite, din prezent şi din trecut.
Cunoaşterea organismelor din trecut, a condiţiilor în care acestea au vieţuit, dar și ȋntreaga istorie a vieţii se ȋntemeiază pe structurile minerale ale fosilelor, aşa cum sunt cochiliile moluştelor, carapacea crustaceelor, scheletul osos al vertebratelor sau coaja de ou, singurele vestigii ale  organismelor care, de regulă, se păstrează în straturile pământului. Toate aceste structuri minerale sunt rezultatul proceselor prin care materia organică din corpul viu dă naştere structurilor minerale, cu rol protectiv sau de susţinere.
Profesorul Dan Grigorescu este autor și coautor a 168 de articole şi note ştiinţifice, publicate ȋn peste 20 de țări, multe dintre acestea ȋn reviste cu ȋnalt prestigiu ştiinţific precum Nature, Palaeontology, Journal of Vertebrate Paleontology, Paleobipologie. Domeniile tematice ale cercetărilor sale sunt Stratigrafia, Paleontologia vertebratelor, Reconstituirea paleomediilor și ecosistemelor din trecutul geologic, Protecţia mediului geologic. Este membru fondator al Asociaţiei Europene de Conservare a mediului geologic – ProGEO (1991), preşedinte de onoare al Asociaţiei Europene de Paleontologie a Vertebratelor (2003) și preşedinte de onoare al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului (2013).

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.