De la statutul de student la cel de profesor. Despre ambiție, determinare și dorința de a face performanță – interviu cu av. dr. Raluca Papadima

De la statutul de student la cel de profesor. Despre ambiție, determinare și dorința de a face performanță – interviu cu av. dr. Raluca Papadima

Absolventă a Facultății de Drept a Universității din București în anul 2003, Raluca Papadima predă o serie de discipline la Facultatea de Drept, Facultatea de Administrație și Afaceri și la Colegiul Juridic Franco-Român, în română, engleză și franceză. Membră a barourilor București, Paris și New York, doamna Papadima pregătește, an de an, studenții care reprezintă Universitatea din București la concursul internațional de pledoarii Willem Vis. A contribuit de asemenea și la crearea unor discipline noi, precum cursurile de Drept Anglo-Saxon al Afacerilor și Drept American al Contractelor, susținute în engleză.
Completate și de o importantă activitate publicistică, realizările doamnei Papadima au fost recompensate în cadrul primei Gale a Premiilor Senatului Universității din București cu distincțiile „Alumnus-ul anului în domeniul științelor sociale” și „Profesorul asociat al anului în domeniul științelor sociale”. Și pentru că drumul de la calitatea de student la cea de profesor este unul plin de provocări și unul în care ambiția este cuvântul cheie, doamna Papadima a acceptat să ne împărtășească cele mai importante momente ale acestui parcurs.
Reporter: Ce v-a motivat să concurați la Premiile Senatului Universității din București?
Raluca Papadima: Mi s-a părut o idee excelentă lansarea Premiilor Senatului Universității din București. Recunoașterea și promovarea excelenței în domeniul didactic și de cercetare este o tendință curentă a marilor universități din lumea întreagă și un obiectiv cu care mă identific. Mi-am dorit așadar să fac parte din prima ediție a acestei inițiative.
R.: Sunteți, începând din 2012, cadru didactic asociat atât în cadrul Universității din București, cât și în cadrul Universității Paris I Panthéon-Sorbonne. Ce ne puteți spune despre cele două universități și despre cultura organizațională a fiecăreia?
R.P.: Există diferențe importante cu privire la filosofia academică a fiecăreia dintre cele două universități în cadrul cărora activez. O primă diferență pe care aș dori să o subliniez este modul de organizare a seminarelor. La Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne trebuie pregătită o fișă de seminar pentru fiecare seminar, pe baza căreia se conduce seminarul, care are loc preponderent sub forma unei discuții pe baza fișei. Studenții au obligația să parcurgă fișa de seminare înainte de fiecare întâlnire. Seminarele sunt deci mai interactive și studenții sunt mai bine pregătiți, pentru că sunt obligați să învețe mai mult din timpul anului și nu numai preponderent în sesiune. Există de asemenea obligația de a da teme studenților (și de a le corecta) precum și un examen parțial. Temele și examenul constau preponderent în exerciții practice: studii de caz (spețe), dizertații, comentarii ale unor decizii judecătorești. Se pune un accent important pe metodologia rezolvării fiecărui tip de exercițiu. O a doua diferență majoră pe care doresc să o subliniez este lipsa unui suport de curs (manual) obligatoriu și/sau unic. Cursurile indică mereu o bibliografie variată și invită studenții să studieze cât mai multe materiale, nu doar manualul profesorului care ține cursul. În acest sens, studenții sunt mai bine pregătiți pentru activitatea de cercetare.
R.: Ce v-a determinat să vă construiți o carieră universitară în cele două țări? Care au fost motivele din spatele alegerii Franței și nu a altei țări europene? Ce v-a determinat să nu renunțați la România?
R.P.: Alegerea Franței s-a impus de la sine deoarece, ca urmare a absolvirii, în 2003, a cursurilor Colegului Juridic Franco-Român, am obținut o bursă pentru a îmi continua studiile cu un master în Franța.  Mai târziu, în 2012, când am luat decizia de a reveni în mediul academic și a începe studiile doctorale, după o perioadă de practică în sectorul privat în Statele Unite ale Americii, decizia de a face o teză de doctorat în co-tutelă între Franța și România a decurs în mod natural. În acest context mi-am început și activitatea didactică, din dorința de a da ceva înapoi instituțiilor care m-au format și m-au ajutat să îmi lansez cariera profesională.
R.: Considerați că s-a schimbat „profilul studentului”, dacă vă raportați la perioada studenției dumneavoastră?
R.P.: Profilul studentului s-a schimbat în mod destul de radical față de perioada studenției mele. În primul rând, mi se pare că studenții sunt mai puțini doritori să facă performanță, să se investească în efortul academic și să facă mai mult decât minimul necesar pentru promovarea examenelor sau, pentru cei mai ambițioși, pentru a fi „la buget” și nu „la taxă” sau pentru obținerea bursei de studiu. Mi se pare, de asemenea, că sunt mai puțin interesați de partea academică a experienței lor universitare, fiind preponderent interesați de oportunitățile de angajare post-absolvire. În al doilea rând, studenții sunt mai pretențioși, însă nu neapărat într-un sens care conduce la creșterea calității absolvenților. Cererilor lor vizează în general o mai mare clemență din partea profesorilor sau modificări în orar și nu o creștere a standardelor și responsabilității profesorilor.
R.: Ați obținut, în cadrul primei gale a Premiilor Senatului Universității din București, premiul pentru Profesorul Asociat al anului. Considerați că experiența dumneavoastră internațională v-a ajutat în conturarea unor metode/tehnici inovative de predare?
R.P.: Sunt foarte onorată că am primit premiul pentru Profesorul Asociat al anului, care mi-a fost acordat pentru cursul meu de International Business Law pe care îl asigur în cadrul masterului în limba engleză Master in Business Consulting din cadrul Facultății de Administrație și Afaceri a Universității din București. Din evaluările studenților am înțeles că au apreciat caracterul interactiv al cursului, refuzul meu absolut de a vorbi în limba română la curs sau în comunicările pe email cu studenții, precum și faptul că încerc să explic fără termeni pretențioși concepte teoretice dificile. Studenții au apreciat, de asemenea, combinarea aspectelor teoretice cu un număr mare de exerciții practice (exerciții de negociere, exerciții de redactare a unor documente juridice, exerciții de conducere a unui due diligence etc). Cred că au fost mai puțin fericiți inițial de faptul că au avut teme pentru acasă, dar le-au înțeles când a venit vremea examenului. Am adus astfel în cadrul cursului tehnici de predare pe care le-am învățat atât în Franța cât și în Statele Unite ale Americii.
R.: În plus, ați obținut și premiul pentru Alumnus-ul anului. Ce aspect din cariera dumneavoastră credeți că a contat cel mai mult la obținerea acestui premiu?
R.P.: Sunt de asemenea onorată că am obținut și distincția pentru Alumnus-ul anului. Cred că factorul care a contribuit în mod decisiv la obținerea acestui premiu în cazul meu a fost tripla mea experiență internațională: România, Franța și Statele Unite ale Americii. La acesta s-a adăugat faptul că sunt printre românii care au decis în mod deliberat, în ciuda unei cariere (de avocat, în cazul meu) în plină expansiune în străinătate, să revină în România pentru a împărtăși experiența dobândită în afara țării cu studenții si colegii din țară. Sper să o pot face în continuare mulți ani de acum înainte.
R.: Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestor două premii?
R.P.: O mare onoare și o mare bucurie. Obținerea acestor premii a recompensat eforturile importante pe care le-am făcut de-a lungul ultimilor 6 ani pentru a putea reveni anual în România cel puțin câteva luni, în ciuda faptului că locuiesc și profesez la New York. De asemenea, m-am bucurat să pot folosi premiul primit în scopul promovării Universității din București în spațiul internațional. Cu suma obținută, mi-am acoperit cheltuielile ocazionate de acompanierea studenților care reprezintă Universitatea din București la concursul Willem Vis. Este vorba despre cel mai mare concurs de drept privat din lume, desfășurat la Hong Kong și la Viena. Prin numărul de universități care participă (aproximativ 400), concursul Willem Vis ar putea fi caracterizat ca Olimpiada Internațională de Drept. Studenții Universității din București sunt printre cei mai buni, în mod constant, la această competiție, surclasând frecvent multe universități plasate pe poziții de frunte în clasamentele internaționale. În cei 6 ani de zile de când am avut inițiativa formării unei echipe pentru participarea la acest concurs, studenții noștri au obținut de 3 ori locul III la nivel mondial (adică s-au clasat în topul celor mai bune 1% universități din lume), obținând și numeroase alte premii.
R.: Ați recomanda experiența oferită de o universitate internațională doctoranzilor care doresc să urmeze o carieră didactică? Care ar fi cel mai important motiv?
R.P.: Cred că existența unei experiențe într-o universitate din străinătate este fundamentală pentru redactarea unei teze de doctorat cu adevărat excepționale. Motivul principal este faptul că activitatea de cercetare doctorală este mai bine încadrată și organizată în afara țării. Accesul la materiale este mai complet și mai facil. Bibliotecile sunt mai bine dotate și mai bine organizate, cel puțin în domeniul dreptului. Resursele sunt preponderent în formă electronică în afara țării. Doctoranzii sunt mai bine încadrați de personal auxiliar în activitatea de cercetare. Din aceste motive, cred că urmarea unui master în străinătate înainte de doctorat, petrecerea unui semestru din cadrul studiilor doctorale în străinătate sau măcar efectuarea unui stagiu de cercetare (chiar și auto-finanțat) sunt extrem de importante și contribuie mult la creșterea calității tezelor de doctorat.
R.: Există, în cariera dumneavoastră, un moment pe care îl considerați a fi „decisiv” pentru evoluția dumneavoastră profesională?
R.P.: Eu am ajuns la Facultatea de Drept din întâmplare, pentru că eram în căutarea unei specializări care să nu aibă un corespondent direct în materiile studiate la liceu, care nu îmi treziseră nicio pasiune în mod deosebit. Am intrat la facultate cu ultima medie. Mi-am găsit încă din primul an pasiunea pentru drept, în special datorită faptului că am integrat programul de dublă diplomă al Colegiului Juridic Franco-Român. La sfârșitul primului an universitar, eram deja printre primii studenți și învățam din plăcere. Momentul definitoriu pentru mine a fost participarea, în anul III, la concursul René Cassin, coordonat la vremea aceea de profesorul Corneliu-Liviu Popescu. Dânsul mi-a dat prima șansă la performanță internațională și mi-a arătat calea pentru a o obține. Am revenit de la concurs cu locul III, a doua cea mai bună performanță obținută vreodată de Universitatea din București la acest concurs în peste 20 de ani de participare. Am înțeles atunci că, dacă există o pregătire temeinică individuală, dacă există motivație și muncă asiduă, dacă există un cadru didactic care vede, înțelege și încurajează potențialul studenților, ieșind din sfera de implicare cerută de planul de învățământ, și studenții români pot face performanță. De atunci înainte, am încercat, și reușit, să fac performanță, pentru mine și pentru țara mea, în toate etapele ulterioare ale carierei mele. Încerc să insuflu aceeași motivare studenților mei actuali și mă bucur să văd că strategia mea are succes.
R.: Considerați că există o osmoză între cariera de avocat admis în Barourile din București, Paris și New York și cea de profesor în cadrul Universității din București și în cadrul Universității Paris I Panthéon-Sorbonne? Sunt cele două profesii complementare?
R.P.: Da și nu. Da pentru că studenții au o experiență educațională mai interactivă prin îmbinarea acestor calități. Nu pentru că este din ce în ce mai greu să fac bine (sau perfect, cum îmi propun eu) cele două activități. Nu îmi place atunci când simt că aș vrea să ofer mai mult din timpul meu studenților români, dar nu o pot face din cauza altor priorități profesionale. Nu îmi place nici că, datorită înclinării mele naturale către aplicarea practică a dreptului, nu mi se pare că reușesc să încurajez suficient eforturile de cercetare în rândul studenților cu care am plăcerea să lucrez. Unele universități din afara țării au o soluție la această problemă, care implică două elemente. Primul element este faptul că majoritatea profesorilor universitari au numai o carieră universitară, deci mai mult timp pentru studenți, pentru a își perfecționa activitatea didactică și metodele pedagogice și pentru a încuraja cercetarea. Al doilea element este faptul că pe lângă profesorii de carieră, există numeroși specialiști care intervin în calitate de cadre didactice asociate (în Statele Unite ale Americii se folosește terminologia de “adjunct professor” sau “clinical professor”) pentru a le oferi studenților o perspectivă, într-un cadru academic, a dificultăților și realităților pe care le vor întâlni în practică.
R.: În loc de încheiere, un mesaj pentru organizatorii Premiilor Senatului Universității din București.
R.P.: Vă mulțumesc pentru inițiativa organizării primei ediții a Premiilor Senatului Universității din București. Cred că această inițiativă va contribui în mod semnificativ la creșterea calității activităților didactice și de cercetare în cadrul Universității din București și sper ca la edițiile viitoare să fie motivați să participe cât mai mulți profesori și cercetători de la UniBuc, pentru a putea apoi arăta lumii întregi că și cum putem face performanță în România.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services