De ziua Internațională a Muntelui, #MunteleContează și pentru Universitatea din București

De ziua Internațională a Muntelui, #MunteleContează și pentru Universitatea din București

07 decembrie, 2018 in Actualitate, Evenimente, Știri

Marți, 11 decembrie 2018, Facultatea de Geografie a Universității din București a marcat, printr-un eveniment care și-a propus să aducă alături iubitorii muntelui, Ziua Internațională a Muntelui. Manifestarea a avut loc începând cu ora 18:00, în Amfiteatrul „George Vâlsan” al Facultății de Geografie (Bd. Nicolae Bălcescu, nr. 1).
Momentul a fost marcat împreună cu echipa de alpiniști români care a reușit deschiderea unei noi rute în Masivul Pumori (7.161 m) din Himalaya. Expediția a durat nouă zile din care patru au fost ocupate cu cățărarea peretelui de gheață și zăpadă, înalt de 1.200 metri. Această nouă rută a fost numită Călătoria Micului Prinț, deoarece  unul dintre membrii obișnuia să citească și să interpreteze cu copiii săi această poveste. Membrii echipei de alpiniști, adică Vlad Teofil, Zolt Török și Romeo Popa, au împărtășit cu cei prezenți momente din timpul acestei provocări.
Organizația Națiunilor Unite a stabilit ca Ziua Internațională a Muntelui să fie celebrată, anual,  în data de 11 decembrie, iar organismul care gestionează acest eveniment este Organizația Alimentație și Agricultură (FAO). Acest cadru a fost creat pentru a atrage atenția asupra ecosistemelor fragile din zona montană  și a importanței muntelui pentru mediu și societate. În fiecare an, FAO desemnează o temă prioritară care se regăsește pe agenda dezbaterilor în manifestările dedicate muntelui. Astfel, pentru anul 2018, tema propusă este #MunteleContează, întrucât, așa cum realitatea ne arată:

  • #MunteleContează pentru apă, deoarece între 60-80% din resursele de apă potabilă ale planetei provin din zona montană;
  • #MunteleContează pentru reducerea dezastrelor și riscurilor, prin avalanșe, alunecări de teren și inundații care amenință comunitățile riverane;
  • #MunteleContează pentru turism, prin diversitatea culturală, peisaj, sport și patrimoniu, concentrează 15-20% din turismul global;
  • #MunteleContează pentru alimentație, prin culturile specifice adaptate și creșterea animalelor;
  • #MunteleContează pentru biodiversitate deoarece concentrează un sfert din biodiversitatea terestră cu cele mai multe specii endemice.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.