În cel de-al treilea episod al seriei „SKEPSIS”, dr. Simona-Nicoleta Vulpe, cercetătoare în cadrul Universității din București, și drd. Diana Moga, doctorandă a Școlii Doctorale de Sociologie a UB, ne propun o perspectivă sociologică despre „Formarea atitudinilor de încredere sau neîncredere în vaccinare”, un subiect controversat al societății contemporane.
Care este climatul de opinie față de vaccinare?
În ultima perioadă, discuțiile despre vaccinare au devenit din ce în ce mai controversate în multe părți ale lumii. Unii oameni susțin cu tărie importanța vaccinării și consideră vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de a combate bolile și de a proteja sănătatea individuală și colectivă.
Dezbaterile referitoare la această temă sunt intense în mass-media, în cercurile de discuții online și chiar în conversațiile de zi cu zi. Astfel, în episodul de astăzi din „SKEPSIS”, cele două cercetătoare ne invită să înțelegem mai bine modul în care se formează atitudinile oamenilor față de vaccinare. Ce îi face pe oameni să aibă încredere în vaccinare? Ce îi face pe oameni să nu aibă încredere în vaccinare?
Cum a influențat pandemia de COVID-19 atitudinea oamenilor față de vaccinare?
Pandemia de COVID-19 a fost un puternic amplificator al neîncrederii și scepticismului față de vaccinare.
Datele Eurobarometru din 2021, arată o creștere a confuziei și neîncrederii pe teme legate de vaccinare. Folosind aceste date, în proiectul „SKEPSIS” au fost identificate trei zone ale îndoielii existente la nivel european (Rughiniș et al., 2022). Mai întâi, o zonă a ezitanților – adepți ai libertății de alegere, adică o zonă oamenilor care ezită să se vaccineze și totodată resping constrângerile. Apoi, o zonă reprezentată de cei nehotărâți, oamenii neutri, care identifică atât avantaje, cât și dezavantaje când este vorba despre vaccinare. A treia zonă este a celor aprobatori, care nu au o opinie clară despre vaccinare și în general sunt de acord cu orice informație disponibilă pe această temă. Așadar, am putea spune că pandemia de COVID-19 a crescut sau, din contră, am putea spune că pandemia de COVID-19 a scăzut încrederea oamenilor în vaccinare?
Cu răspunsuri la aceste întrebări și la multe altele vine episodul cu numărul 3 al seriei „SKEPSIS”, care poate fi accesat aici:
Lansată în luna octombrie 2023, seria „SKEPSIS” este un proiect care se adresează publicului larg și în care cercetători UB analizează, din punct de vedere sociologic, adevărul științific și scepticismul public privind unele dintre cele mai controversate subiecte ale momentului. Seria va explora structurile profunde care ne influențează felurile de a privi și de a acționa, atunci când la mijloc se află sănătatea, identitatea sau viitorul nostru.
Invitații acestei serii, menită să explice evoluția încrederii și scepticismului privind subiecte de actualitate, sunt profesori, doctoranzi și cercetători din cadrul comunității academice a Universității din București.
Formatul episoadelor include prezentarea temei, urmată de un dialog între moderator și invitat.
Materialele video din această serie sunt realizate de Direcția Comunicare și Relații Publice a UB, iar rezultatele cercetării fac parte din proiectul „SKEPSIS – Fabricarea incertitudinilor privind vaccinarea și schimbarea climatică. Studiu comparativ al legitimării în două discursuri contra-științifice”, implementat în Universitatea din București și finanțat de Ministerul Inovației, Cercetării și Digitalizării, România, PN-III-P4-ID-PCE-2020-1589.
Materialul video cu privire la Formarea atitudinilor de încredere sau neîncredere în vaccinare a fost filmat în Laboratorul de Biochimie al Facultății de Chimie a Universității din București.