În perioada 22-23 iunie 2023, conferința științifică internațională a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București, „Communication in times of (poly)crisis and digital disruptive transformations”, organizată împreună cu The Institute for International Journalism of the E.W. Scripps School of Journalism, Ohio University (Statele Unite ale Americii) și Yuriy Fed’kovych Chernivtsi National University of Ukraine (Ucraina) a reunit profesori, cercetători, jurnaliști și specialiști în comunicare din 16 țări de pe patru continente.
În cadrul reuniunii științifice, participanții au prezentat cercetări asupra rolului jurnalismului și al comunicării sub impactul revoluției digitale, într-o perioadă marcată de multiple crize: pandemia Covid, criza energetică, schimbările climatice, îmbătrânirea populației, migrația și războiul din Ucraina.
Impactul sistemelor digitale asupra comunicării, propaganda și războiul hibrid, polarizarea și fragmentarea online, amplificarea răspândirii de știri false pe platformele de socializare, inteligența artificială (IA) și media, discursul urii și instigarea online prin boți și troli, viralizarea teoriilor conspiraționiste și antidotul la dezinformare, populism și radicalizare au fost temele principale ale dezbaterilor.
Sesiuni speciale CIVIS și ICUB în cadrul conferinței
De mare interes s-a bucurat sesiunea specială CIVIS, „Populism, campanii electorale și media: provocări tehnologice”, la care au participat profesori din patru universități membre ale Alianței Universitare CIVIS: Sapienza Università di Roma, National and Kapodistrian University of Athens, University of Glasgow și Universitatea din București. Moderată de lect. univ. dr. Adriana Ștefănel, cadru didactic la FJSC, și prof. univ. dr. Maria Romana Allegri, cadru didactic la Sapienza Università di Roma, sesiunea s-a axat pe discutarea comunicării politice din perspectiva: sancționării discursului urii, contracarării euroscepticismului, analizei cauzelor polarizării societății în urma pandemiei, dar și a efectelor aduse de „digitalizarea” politicii.
Legendă foto: Romina Surugiu (UB), Maria Romana Allegri (Sapienza Università di Roma) și Adriana Ștefănel (UB), în cadrul sesiunii speciale CIVIS
O altă sesiune specială, organizată sub auspiciile proiectului ICUB (Institutul de Cercetare al Universităţii din București) „The transition to cognitive capitalism and its impact on gender. The case of information technology workers”, moderată de lect. univ. dr. Nicoleta Apostol, cadru didactic la FJSC, a reunit cercetătoare din sociologie, asistență socială și științele comunicării. Lucrările prezentate au explorat subiecte interdisciplinare, aflate la intersecția dintre gen, tehnologie și muncă.
Un alt subiect care a suscitat dezbateri intense a fost cel al folosirii inteligenței artificiale (IA) în jurnalism și comunicare. Numeroase lucrări au abordat tema folosirii aplicațiilor de tip Chat GPT în procesul educațional și în media, precum și amenințarea constituită de „deepfake”, dar și de negarea științei și a schimbărilor climatice în social media.
Eveniment științific desfășurat în format hibrid
„Acest eveniment de tradiție organizat de FJSC devine tot mai atractiv pentru lumea științifică internațională, dovadă interesul și participarea unui număr mare de cercetători și jurnaliști proveniți de pe patru continente. Ne onorează parteneriatul cu colegii din SUA și Ucraina, le mulțumim pentru cooperare în mod special profesorilor Jatin Srivastava, Full Professor la Ohio University și director al Institute for International Journalism, precum și profesorilor ucraineni Natalia Nechaieva Yuriichuk, Associate Professor la Yuriy Fed’kovych Chernivtsi National University și lui Oleksandr Dobrzhanskyi, decan la Facultatea de Istorie, Științe Politice și Relații Internaționale de la Yuriy Fedkovych Chernivtsi National University. Meritul pentru selecția participanților dintr-un număr impresionant de aplicații și pentru organizarea conferinței îi revine echipei coordonată de conf. univ. dr. Romina Surugiu, prodecan al FJSC” , a subliniat conf. univ. dr. Antonio Momoc, decan al FJSC.
Conferinţa s-a desfășurat în format hibrid, în Sala Senatului a Universității din București și în mediul online. Peste 50 de profesori, doctoranzi, jurnaliști și cercetători din 16 ţări și-au susținut în fața publicului rezultatele cercetărilor lor. Participanții cu lucrări și comunicări științifice au provenit din Ucraina, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Turcia, Serbia, Albania, Polonia, Bulgaria şi România, precum și de la universități și centre de cercetare din India, Lagos, Vietnam, China (Hong Kong) sau Statele Unite ale Americii.
Programul detaliat al ediției din 2023 a conferinței FJSC poate fi accesat aici. Conferinţa a beneficiat de finanțare prin proiectul FSS „Consolidarea și creșterea competitivității și atractivității Universității din București pentru colaborări naționale”.