Vineri, 20 mai 2022, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București a deschis lucrările conferinţei ştiinţifice internaţionale “Networked communication in the (post-)global era: Information and knowledge in the digital world”, cu o prelegere susţinută de Natalya Ryabinska, cadru didactic la Collegium Civitas, Varşovia, Polonia. De origine ucraineană, Natalya Ryabinska este specialistă în domeniul comunicării şi al jurnalismului, publicând două volume despre mass-media din Ucraina postcomunistă.
Dezbaterea a fost moderată de conf. univ. dr. Antonio Momoc, decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, care a apreciat că „în democraţiile occidentale, profesia de jurnalist în anul izbucnirii războiului din Ucraina, este esenţială pentru informarea corectă a publicului. Dictatura criminală a regimului Putin a anihilat libertatea de exprimare din Rusia, eliminând opoziţia, terorizând civilii, arestând şi ameninţând jurnaliştii care îşi practicau curajos profesia. Jurnalismul de calitate şi profesionalismul corespondenţilor şi reporterilor de război pot asigura o imagine mai clară asupra conflictului militar din Ucraina în condiţiile în care ne confruntăm cu infodemie, dezinformare şi propagandă de război. Acest eveniment organizat de FJSC a cuprins, pe lângă mult aşteptata intervenţie a profesoarei Ryabinska, şi o serie întreagă de cercetări şi comunicări ştiinţifice despre provocările şi ameninţările la adresa jurnalismului contemporan”.
Conferinţa internaţională a găzduit comunicările ştiinţifice a peste 60 de profesori, cercetători în industriile comunicării şi jurnalişti din peste 10 ţări. Printre subiectele abordate de aceştia s-au numărat dezinformarea de război, libertatea de exprimare, cenzura şi platformele digitale, SEO şi algoritmi în producţia de ştiri, comunicarea publică în pandemie şi lockdown, influenţa reţelelor sociale precum TikTok şi Meta în remodelarea jurnalismului actual etc. Un alt punct de interes a fost reprezentat de transformările digitale din domeniile relaţiilor publice şi publicităţii.
Conferinţa a fost organizată de Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universității din Bucureşti, în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova, Departamentul de Comunicare şi Jurnalism a Universităţii din NiĹĄ (Serbia) şi Facultatea de Jurnalism şi Comunicare de Masă a Universităţii „St. Kliment Ohridski” din Sofia (Bulgaria). Profesorii şi cercetătorii participanţi au provenit din Albania, Bulgaria, Grecia, India, Olanda, Portugalia, Republica Moldova, Serbia, Spania, Vietnam şi România.
Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti (FJSC) este prima facultate de jurnalism înfiinţată după 1989 în România şi este recunoscută pe plan naţional şi internaţional drept un spaţiu al formării profesionale pentru domeniul Ştiinţe ale comunicării. Fondată în 1864, Universitatea din Bucureşti numără, în prezent, 20 de facultăţi şi departamente şi este prima universitate din ţară din punctul de vedere al formării şi al cercetării la nivel academic.
Programul complet al ediției din 2022 a Conferinței Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București poate fi accesat aici.