Joi, 8 noiembrie 2018, Cafeneaua critică și-a reluat dezbaterile cu o discuție pe tema „Centenar neconvenţional: perspectiva feministă, scriitorii căzuţi, cantata Tiberian”. Evenimentul a avut loc începând cu ora 19:00 în Salonul „Carol I” al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Strada Boteanu, nr. 1).
Amfitrion a fost, ca de obicei, profesorul Ion Bogdan Lefter de la Facultatea de Litere a Universității din București, iar la întâlnire a participat Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Mireille Rădoi, directoarea Bibliotecii Centrale Universitare, Adina Berciu-Drăghicescu şi o parte din echipa Eroinelor României Mari, Dan Gulea și Mircea Tiberian.
La debut de nouă „stagiune”, Cafeneaua a abordat Centenarul Marii Uniri într-un stil neconvenţional, neformalist, cu miez şi cu spirit critic, discutând despre femeile care au contribuit la realizarea Marii Uniri și despre scriitorii căzuţi în război, dar şi despre experimentul cantatei Saeculum. Ediţia de față a fost realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi cu Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti.
Cafeneaua critică, proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate, desfăşurat în 1994-1998, în cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, şi după 2008, în diverse cluburi din Capitală, este găzduită actualmente de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. „Stagiunea” 2018-2019 se reia cu Centenarul neconvenţional „în deplasare” la BCU, ediţiile următoare urmând să se desfăşoare la MNLR (Strada Nicolae Creţulescu, nr. 8).