În zilele de 28 și 29 ianuarie 2025, lect. univ. dr. Florina Țuluca, de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București și director al proiectului GeoAlliance, lect. univ. dr. Sanda Voinea și conf. univ. dr. Adriana Bălan, de la Facultatea de Fizică a UB, au luat parte la o discuție de lucru privind utilizarea energiei geotermale și rolul ei în tranziția către energia verde.
Evenimentul a reunit la Oradea peste 30 de cercetători și specialiști în domeniu din România, Islanda și Polonia și reprezentanți ai autorităților locale și ai mediului de afaceri.
Desfășurată în cadrul proiectului GeoThermal Bridge Initiative – Oradea 2025, întâlnirea a inclus deopotrivă prezentări ale unor exemple concrete de exploatare a resurselor geotermale din Islanda, Polonia și România, cât și vizite de teren.
Scopul principal al întâlnirii a vizat prezentarea unor exemple de bune practici în domeniul energiei geotermale la nivel regional și identificarea oportunităților de colaborare în cercetare și inovare între participanți.
În deschiderea evenimentului, coordonatoarea proiectului din cadrul UEFISCDI, dr. Domnica Coteț, a prezentat, în calitate de expert, perspectivele de colaborare între specialiștii cu preocupări în domeniul energiei geotermale din România.
Lect. univ. dr. Sanda Voinea și conf. univ. dr. Adriana Bălan, de la Facultatea de Fizică a UB, au prezentat în cadrul întâlnirii proiectele de colaborare dintre Universitatea din București și Universitatea Reykjavik din Islanda pentru dezvoltarea programelor de masterat în energie regenerabilă.
Programul întrunirii a inclus și o prezentare a proiectelor din domeniul energetic din România, susținută de Marian Bordeianu (Transgex, UBB) și lect. univ. dr. ing. Florina Țuluca (Facultatea de Geologie și Geofizică a UB). În cadrul acestor prezentări, au fost evidențiate cele mai recente proiecte coordonate de Universitatea din București, printre care GeoAlliance, proiect aflat în desfășurare, cofinanțat prin mecanismul de finanțare Islanda-Liechtenstein-Norvegia, prin granturile EEA 2014-2021, în cadrul SME Growth Programme Romania.
Florina Țuluca a prezentat rezultatele proiectului GeoAlliance și inițiativa acestuia de valorificare a datelor de arhivă din domeniul geologiei și geofizicii pentru reducerea riscurilor asociate exploatării resurselor geotermale. Prezentarea a inclus instrumente noi, precum hărțile tematice de flux termic și temperatură la 3000 de metri adâncime. Aceste realizări vor fi puse la dispoziția publicului prin intermediul articolelor științifice, care urmează să fie publicate după finalizarea proiectului.
„Evenimentul a reprezentat o ocazie excelentă pentru prezentarea rezultatelor proiectului GeoAlliance unui public format din experți care provin din țări cu experiență avansată în exploatarea resurselor geotermale. Astfel de întruniri sunt importante pentru că facilitează transferul de tehnologie și deschid oportunități pentru colaborări relevante, cu un impact economic semnificativ asupra viitoarelor proiecte de dezvoltare din România. Am apreciat în mod special ideile inovatoare aduse în discuție de colegii din Islanda, între care Sigurður Markússon, Thorsteinn Másson, Juliet Ann Newson, Magnús Barðdal, Sveinn Aðalsteinsson, Dominika Anna Janus, care au prezentat diverse aspecte privind utilizarea energiei geotermale în Islanda”, a declarat Florina Țuluca.
Programul integral al evenimentului poate fi accesat aici.
Proiectul GeoThermal Bridge Initiative este finanțat prin EEA & Norway Grants și este coordonat de Autoritatea Națională pentru Energie a Islandei, fiind implementat în România de UEFISCDI, în parteneriat cu GEORG și Inițiativa GEOTHERMICA. Inițiativa își propune să întărească colaborarea între Islanda și România pentru promovarea și utilizarea energiei geotermale și să stabilească un cadru de colaborare strategică între Islanda și România pentru abordarea provocărilor comune din sectorul energetic, inclusiv schimbările climatice, securitatea energetică și dezvoltarea durabilă.
Proiectul “Driving Sustainable Urban Futures: A Romanian-Norwegian Innovation Geophysical Alliance for Green Transition and SMART City Development” este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar EEA Grants Romania 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltarea IMM-urilor din România. Număr grant: 2024/395080. Proiectul este un demers colaborativ al Universității din București – Facultatea de Geologie și Geofizică și Pre Stack Solutions – Geo AS (PSS-GEO AS) (http://www.pss-geo.com).