Marți, 12 martie 2024, Universitatea din București a găzduit conferința „Transformative Agreements Awareness Event” (TA Awareness event), eveniment co-organizat de Asociația Universităților, Institutelor de Cercetare – Dezvoltare și Bibliotecilor Centrale Universitare din România – Anelis Plus – și de editurile academice partenere, împreună cu platforma Enformation.
Conferința, care a reunit peste o sută de participanți, membri din comunitatea academică și administrativă a UB, reprezentanți ai asociației Anelis Plus și ai editurilor colaboratoare, a urmărit prezentarea instrumentelor, metodelor și strategiilor prin care este posibilă creșterea vizibilităţii rezultatelor cercetării româneşti în lume.
Publicarea „deschisă” a articolelor științifice doar în reviste de specialitate care oferă cititorilor acces liber, prin tranziția de la „read only” la modelul „publish and read” se va realiza prin acorduri transformative / Transformative Agreements (Elsevier), abonarea fiind singura condiție impusă instituțiilor participante.
Avantajele publicării în regim Open Access (OA), unul dintre obiectivele strategice din cadrul proiectului „Anelis Plus” 2023-2025 care va fi implementat la nivelul unui consorțiu care numără 88 de instituții partenere, printre care și Universitatea din București, au fost expuse în prezentarea „De la Open Access la Read & Publish: Unde suntem și ce ne dorim?”, susținută de dr. Ivona Olariu, director executiv Anelis Plus.
În sesiunea dedicată, conferențiara a explicat ce presupune acest proces, pașii parcurși până în prezent și rezultatele preconizate. De asemenea, directorul executiv Anelis Plus a subliniat faptul că reuniunea reprezintă „primul eveniment pe care Anelis îl organizează cu UB, un început pentru astfel de conferințe, dat fiind și contextul nou de abonare din anul 2024, de OA”.
Detaliile tehnice referitoare la publicarea OA în perioada următoare au fost împărtășite participanților de către Alison Ferrett, Customer Success Manager al Editurii Elsevier, una dintre cele mai importante dintre cele șapte edituri implicate în proiect.
Totodată, în cadrul reuniunii, în sesiunea „How to Choose a Journal Wisely”, prezentată de reprezentanta Elsevier, cercetătorii și cadrele didactice ale UB – autori de lucrări științifice – au aflat care sunt criteriile folosite pentru alegerea revistei potrivite pentru publicarea rezultatelor cercetării cu Elsevier, familiarizându-se în același timp cu fluxul de lucru pentru publicarea în OA la Elsevier.
Despre „Instrumentele disponibile pentru publicare” pe care membrii comunității UB le pot valorifica, de la vouchere de la edituri prestigioase colaboratoare precum IEEE, Springer, Wiley, IOP, Elsevier-Science Direct, RSC, CUP (numai dacă autorul corespondent este afiliat unei instituții partenere Anelis Plus) la alte facilități incluse în abonament, a vorbit în încheierea conferinței Alina Avram, manager de proiect Enformation.
Conferința a beneficiat și de sesiuni de Q&A, prin care a fost încurajată interacțiunea dintre participanți și invitați.
Mai multe informații despre eveniment și despre proiectul „Anelis Plus” 2023-2025 pot fi accesate aici și aici.