„Diseară ce avem la cină? Aspecte privind vânătoarea din Paleoliticul de la Buda, județul Bacău”, titlul unei conferințe desfășurate la Facultatea de Geologie și Geofizică

„Diseară ce avem la cină? Aspecte privind vânătoarea din Paleoliticul de la Buda, județul Bacău”, titlul unei conferințe desfășurate la Facultatea de Geologie și Geofizică

23 aprilie, 2018 in Evenimente, Știri

Joi, 26 aprilie 2018, în cadrul Seminarelor Departamentului de Geologie, va avea loc conferința cu titlul „Diseară ce avem la cină? Aspecte privind vânătoarea din Paleoliticul de la Buda, județul Bacău”, susținută de lect. univ. dr. Ștefan Vasile și de dr. Valentin Dumitrașcu.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 18:00 în Amfiteatrul „Prof. Sabba Ștefănescu” al Facultății de Geologie și Geofizică (sala 2A, Palatul Universității din București, Bd. N. Bălcescu, nr. 1, et. 2).
Situl Paleolitic de la Buda, județul Bacău, a furnizat, alături de piese litice (unelte, arme) un număr mare de piese scheletice de ierbivore prezentând urme evidente de interacțiune umană (urme de dezarticulare, jupuire, ardere). În urma analizei acestor piese s-a constatat că vânatul a fost reprezentat predominant de bizonul de stepă, renul fiind prezent în număr mult mai mic. Numărul mare de indivizi concentrați într-un singur nivel (cel puțin 41 de bizoni de stepă) sugerează că acumularea de resturi osoase s-a produs în urma unei ucideri în masă a mamiferelor.
Analiza materialului osos a permis identificarea anotimpului în care bizonul și renul au fost vânați, dar și a posibilelor strategii folosite de vânătorii paleolitici din zonă pentru a obține atât hrană (carne și măduvă osoasă), cât și materie primă (os și corn) folosită pentru confecționarea de unelte.
Ștefan Vasile este doctor în geologie, lector la Departamentul de Geologie din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București. În cadrul activității sale de cercetare științifică, acesta se ocupă cu studiul paleontologiei și paleoecologia mamiferelor cuaternare, atât în cadrul asociațiilor naturale, cât și în contextul interacțiunii cu specia umană.
Valentin Dumitrașcu este doctor în istorie, Cercetător științific III la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române. Activitatea sa în cadrul instituției constă în studiul materialelor de origine animală descoperite în contexte arheologice și interpretarea acestora din perspectivă antropologică, în scopul identificării comportamentelor vechilor comunități umane în raport cu populațiile animale cu care au interacționat.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.