– Campioana mondială Ana-Maria Brânză, Alina Greavu-Aluziva, profesoare și profesori de la Universitatea din București sunt invitații acestei ediții –
Joi, 20 octombrie 2022, începând cu ora 18:00, va avea loc a doua ediție a TEDxUniversityOfBucharest, un eveniment public care va pune în discuție provocările unui posibil nou tip de realitate cotidiană, aceea în care imprevizibilul, crizele joacă un rol major în (re)definirea relațiilor inter-umane, în întărirea valorilor democratice, în maniera în care, la nivel individual și colectiv, reușim să ne adaptăm, să învățăm și să perseverăm.
Ultimii ani au pus umanitatea în fața unor crize sanitare, socio-economice, umanitare și geo-politice excepționale; de la pandemia de COVID-19 și până la războiul din Ucraina suntem chemați să traversăm aceste perioade dificile prin exersarea capacității noastre de reziliență, învățare continuă, prin valorile împărtășite și prin dorința de a cunoaște și de a face o lume mai bună. Profesori, experți, activiști și cercetători din domenii precum educație, sociologie, performanță sportivă, filosofie și științe politice sunt invitații celei de-a doua ediții a TEDxUniversityOfBucharest. Prin talk-urile pe care aceștia le vor susține vor îndemna la reflecție pe teme diverse, de la costurile și ingredientele performanței –de data aceasta, sportive–, proiectarea unei noi filosofii a învățării, leadership în criză de lideri sau războiul din Afganistan și Ucraina. Totodată, invitații vor aduce în discuție puterea solidarității, fericirea în spațiul educației și flexibilitatea limbii române într-un context tot mai digitalizat.
TEDxUniversityOfBucharest propune tuturor celor interesați următorii vorbitori, cu temele pe care le vor aborda:
- Ana Maria Brânză, fostă scrimeră română, declarată de trei ori cea mai bună spadasină din lume, invită audiența La duel cu succesul
- Romiță Iucu, profesor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, propune TED-ul cu titlul Is the Unlearning the Future of Learning? Este dez-învățarea viitorul învățării?
- Anca Nedelcu, profesoară la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București, discută despre Ce (mai) înseamnă azi un elev fericit?
- Marian Preda, profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, vorbește despre Leadership-ul și managementul de criză. În vremuri de criză de manageri și lideri
- Alina Greavu – Aluziva, activist social și creator de conținut, propune un talk despre Puterea rețelelor sociale
- Rodica Zafiu, profesoară la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române, discută despre Limba română și internetul: un bilanț provizoriu. Ce se pierde și ce se câștigă?
- Sorin Costreie, cadru didactic la Facultatea de Filosofie, invită audiența la reflecție asupra întrebării Cum gândim gândirea?
- Zaker Hussain Ershad, fondator al primei universități non-profit din Afganistan și cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, propune TED-ul The war from (t)here. Despre conflict, în Afganistan și Ucraina
„Ne-am dorit să aducem în fața publicului personalități din spații diferite ale vieții profesionale și teme cât mai variate, toate reunite sub umbrela unei existențe marcate de impredictibilitate. O realitate dominată de schimbări continue, fie ele insesizabile sau disruptive, și care nu doar că ne pun în fața unor situații cu totul noi și neașteptate, dar solicită totodată capacitatea noastră de adaptare, de a rămâne uniți în jurul valorilor care ne leagă și a obiectivelor comune. Despre câteva dintre provocările umanității vom discuta în acest nou TEDxUniversityOfBucharest, la care îi invităm pe toți cei cărora am reușit să le suscităm curiozitatea”, a remarcat Mirabela Amarandei, curatorul evenimentului, Director de Orientare Strategică și Politici Publice în cadrul Universității din București și gazda acestei ediții.
Evenimentul va avea loc la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie „I.L. Caragiale”, partenerul TEDxUniversityOfBucharest. Cei care doresc să participe sunt invitați să consulte website-ul www.tedxuniversityofbucharest.com.
Mai multe detalii despre prima ediție TEDxUniversityOfBucharest pot fi accesate atât pe paginile de Facebook și Instagram ale evenimentului, cât și pe conturile de social media ale Universității din București: Facebook, YouTube și Instagram.
Despre TEDx, x= eveniment organizat independent
În spiritul ideilor care merită să fie cunoscute, TEDx este un program dedicat evenimentelor locale, organizate independent, care aduc laolaltă oameni pentru a împărtăși experiența de tip TED. În cadrul unui eveniment TEDx sunt combinate talk-uri TED și discursuri live cu scopul de a iniția discuții profunde și de a conecta participanții prin puterea ideilor. Aceste evenimente locale, organizate independent, cad sub incidența brandului TEDx, unde x=eveniment TED organizat independent. Conferința TED oferă o orientare generală pentru programul TEDx, însă evenimentele individuale TEDx sunt auto-organizate în baza unui set de reguli și prevederi.