”Drawing History”, subiectul unei prezentări susținute de artistul Giulio Zeloni la Facultatea de Istorie a UniBuc

”Drawing History”, subiectul unei prezentări susținute de artistul Giulio Zeloni la Facultatea de Istorie a UniBuc

12 noiembrie, 2017 in Evenimente, Știri

Profesorii și studenții Facultății de Istorie a Universității din București descoperă istoria antică romană în paginile benzilor desenate în cadrul unei întâlniri cu Giulio Zeloni, artist colorist și desenator.
Toți cei interesați de istoria antică romană și de modul în care aceasta poate fi povestită prin benzile desenate au posibilitatea să participe luni, 13 noiembrie 2017, la sediul Facultății de Istorie, în sala 301 (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12, Sector 5), începând cu ora 17:00.
În cadrul prezentării cu tema ”Drawing History”, Giulio Zeloni va aduce în discuție benzile desenate ca subiect istoric antic. Artistul va vorbi despre modalitatea prin care istoria antică romană poate fi povestită în paginile benzilor desenate. Prezentarea are în vedere două studii de caz, 2 cărți de benzi desenate: seria “Murena” (autori Jean Dufaux și Philippe Delaby/Theo Caneschi, Editura Dargaud, 10 vol., apare periodic din 1997) și seria “Les Aigles de Rome” (autor Enrico Marini, Editura Dargaud, 5 vol., apare periodic din 2007). Ambele serii sunt plasate în Roma antică. Acțiunea din “Murena” se desfășoară în timpul domniei împăratului Claudius și prezintă ascensiunea la putere a lui Nero. Seria “Les Aigles de Rome” este plasată în Roma antică, la finele primului secol î. Hr., și vorbește despre prietenia dintre un ostatic al unui trib germanic și un tânăr nobil roman.
Prin aceste două exemple, va putea fi observat modul în care este reprezentată istoria în cadrul unor publicații de culturalizare a istoriei în rândul maselor și gradul de rigoare istorică și filologică care este adaptat la nevoile povestirii. Autorii creează o frescă istorică echilibrată și, în același timp, fascinantă, iar totul se datorează unei documentări atente.
Alte subiecte abordate de Giulio Zeloni în cadrul evenimentului vizează industria benzilor desenate, modul în care se realizează o carte (pentru piața franco-belgiană), figurile profesionale implicate, dar și procesul creativ din spatele unei cărți de benzi desenate.
Giulio Zeloni s-a născut în Italia, la Prato, în 1984. A absolvit Liceul Artistic din Florența și, mai apoi, “Scuola Internazionale di Comics” din Florența. În 2011 a publicat prima sa lucrare la editura Les Humanoïdes Associés, “Le prince de l’orage” (2 vol.). A colaborat cu diverși artiști din Franța, Belgia și Italia, în calitate de desenator sau colorist. În prezent este colorist pentru Guymic éditions (Franța) și Sergio Bonelli Editore (Italia). Cea mai recentă carte publicată a sa este “Alo du vent”, apărută la editura Sandawe, în 2016.
Prezentarea cu tema ”Drawing History”, susținută de Giulio Zeloni în limba engleză, este organizată de Centrul de Istorie Comparată a Societăţilor Antice (CICSA) din cadrul Facultății de Istorie a UniBuc.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.