În perioada 8-10 octombrie 2019, Universitatea din Bucureşti a fost gazda primei competiții internaționale de dezbateri academice dedicate studenților înmatriculați în universitățile din rețeaua SUN- DECOS 2019. Patru echipe au dezbătut timp de trei zile pe marginea unor subiecte de actualitate, în cadrul evenimentului organizat de Universitatea din București, sub egida Silkroad Universities Network.
Echipa Universității de Limbi Străine din Hankuk, Coreea de Sud, a câștigat medalia de aur a competiției în urma unei finale spectaculoase disputate cu studenţii reprezentanți ai Universității din București.
DECOS este prima competiție de dezbateri academice organizată de rețeaua Silkroad. Asemeni celorlalte proiecte-concurs dezvoltate sub egida acestei rețele universitare, printre care amintim PHOCOS (competiția SUN de fotografie) și WRICOS (competiția SUN de scriere creativă), DECOS a reușit să reunească studenți de la universități de prestigiu din spațiul asiatic. Astfel, echipele care au concurat pentru titlul de campioană a turneului au reprezentat Universitatea de Limbi Străine din Moscova (Rusia), Universitatea din Beijing (China), Universitatea de Limbi Străine din Hankuk (Coreea de Sud) și, nu în ultimul rând, Universitatea din București.
Moțiunile disputate în faza pre-eliminatorie a competiției au fost : ,,Acest Parlament crede că migrația amenință siguranța și bunăstarea oamenilor” și ,,Acest Parlament ar limita semnificativ capacitatea oamenilor de a înlocui muncitorii cu tehnologie”.
Finala competiției a fost disputată între echipa Coreei de Sud, formată din Jonhyuk Park, Servin Kim, Juhyung Lee și Yuliana Maria Reyes, și echipa care a reprezentat Universitatea din București, formată din Leon Ciprian Chirilă, Irina Maer și Ovidiu Pătru. Moțiunea propusă dezbaterii a fost ,,Acest Parlament crede că prezervarea patrimoniului cultural de-a lungul Drumului Mătăsii este mai importantă decât dezvoltarea economică a regiunii.”
Formatul ales pentru competiție a fost World Schools. Organizatorii evenimentului au urmărit să stimuleze dezbaterea publică pe marginea unor subiecte de actualitate pentru comunitatea internațională, precum migrația și avansul rapid al noilor tehnologii. Activitățile din proiect au avut în vedere sprijinirea schimbului de idei între participanți, crearea unei platforme de discuție între studenți internaționali și încurajarea cooperării între universitățile din spațiul european și asiatic.
Studenţii străini participanţi la DECOS 2019 s-au bucurat de experienţa unui tur al oraşului Bucureşti oferit de un grup de studenţi voluntari ai Asociației Studenților Geografi care, în prezent, coordonează proiectul ,,București, încântat de cunoștință”, având experiență în organizarea de tururi pentru studenți/turiști străini.
Dezbaterile au fost organizate şi cu sprijinul arbitrilor din rețeaua ARDOR (Asociația Română pentru Dezbatere și Oratorie).