fbpx

Ediția din 2021 a Local CIVIS Days București, ajunsă la final după o săptămână plină de conferințe, competiții și activități dedicate comunității

Ediția din 2021 a Local CIVIS Days București, ajunsă la final după o săptămână plină de conferințe, competiții și activități dedicate comunității

Toate cele nouă proiecte propuse de studenți în cadrul competiției CIVISthon UB vor fi implementate în 2022

Din dorința de a spori implicarea instituției ca actor responsabil în comunitate, Universitatea din București a organizat, în perioada 6-10 decembrie 2021, în format hibrid – offline & online –, evenimentul Local CIVIS Days București 2021.

Parte a programului CIVIS Days 2021, evenimentul organizat de Universitatea din București a inclus întâlniri şi discuţii cu ambasadorii statelor în care se află universităţile membre CIVIS, cu autorităţile locale şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale, o conferinţă dedicată viitorului învăţământului superior din perspectiva alianţelor europene, precum şi o serie de conferințe, competiţii şi prezentări de oportunităţi dedicate studenţilor Universităţii din Bucureşti.

Organizate sub deviza „The University in the City”, evenimentele organizate de cele 10 universități membre CIVIS s-au axat pe relația simbiotică dintre oraș și universitate. Ediția de anul acesta a Global CIVIS Days a fost găzduită de Universitatea Liberă din Bruxelles și organizată de ULB împreună cu Universitatea Autonomă din Madrid și cu Universitatea din Glasgow. Despre experiența Global CIVIS Days pentru delegația Universității din București puteți afla mai multe informații în știrea disponibilă aici.

În ceea ce privește seria evenimentelor organizate de Universitatea din București cu ocazia Local CIVIS Days București 2021, aceasta a debutat luni, 6 decembrie, odată cu startul primei ediții a CIVISthon UB și a continuat pe parcursul întregii săptămâni cu concursul „Jurnal de student CIVIS”, cu jocul Kahoot „Ce știm despre CIVIS”, precum și cu discuții cu studenții Universității din București care au participat la mobilități în cadrul CIVIS.

Festivitățile de premiere ale competițiilor organizate de UB cu ocazia Local CIVIS Days București 2021 au avut loc vineri, 10 decembrie 2021, începând cu ora 13:30 și au fost transmise în direct pe pagina de Facebook a Universității din București.

Pentru CIVISthon UB, premiile au fost asigurate de Fland Gruppe și de Kaufland România, care au răsplătit cele mai interesante, sustenabile, creative și apreciate proiecte cu tablete și vouchere de cumpărături.

La competiție au participat nouă echipe de studenți și profesori din următoarele facultăți: Chimie, Drept, Filosofie, Geografie, Istorie, Limbi și Literaturi Străine, Litere, Psihologie și Științele Educației și Științe Politice.

Echipa clasată pe primul loc în cadrul competiției CIVISthon UB este echipa Facultății de Chimie a Universității din București, care a prezentat proiectul „Potențialul ecologic și energetic al captării emisiilor de CO2 cu ajutorul structurilor de tip MOF”. Coordonată de conf. univ. dr. Mădălina Săndulescu-Tudorache, echipa a fost alcătuită din studenții Andreia Luca, Robert Botea și Sebastian Cojanu. Studenții au fost premiați de Fland Gruppe cu tablete.

De asemenea, membrii echipelor situate pe locurile 2 și 3, respectiv cele ale Facultăților de Drept și de Filosofie, au primit, din partea Kaufland, vouchere de cumpărături de câte 200 de lei fiecare. Este vorba de studenții Ana-Maria Țolea, Iulia Scarlat și Radu Artiom, membrii echipei Facultății de Drept, coordonată de prof. univ. dr. Camelia Toader și drd. Ana-Maria Dimofte, precum și de studenții Alexandra Brojbă, Alexandru Militaru, Călin Szanto, Dan Năfureanu și Ionuț Văduva, coordonați de asist. univ. dr. Oana Șerban de la Facultatea de Filosofie.

La finalul competiției, rectorul Marian Preda a anunțat că Universitatea din București va implementa, pe parcursul anului 2022, toate ideile propuse în cadrul CIVISthon UB, ca o recompensă pentru munca depusă de cele nouă echipe și proiectele lor extrem de interesante și utile societății actuale.

În plus, pentru concursul „Jurnal de student CIVIS”, Universitatea din București a premiat, alături de BCR și de Kaufland România, proiectele transmise de Elena Diaconescu, studentă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (200 de euro de la BCR), de Crina Popișter, studentă a Facultății de Istorie, și de Roberta Chiș, studentă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (fiecare câte 150 de euro de la BCR), precum și de Andreea Baciu și Andreea Stoicescu, studente ale Facultății de Filosofie a UB (fiecare câte un voucher de 200 de lei de la Kaufland România).

Mai multe detalii cu privire la competițiile și evenimentele organizate de Universitatea din București pentru studenții celor 19 facultăți pot fi consultate în știrea disponibilă aici.

Printre activitățile organizate pentru studenți regăsim și discuția „Cum arată experiența CIVIS pentru studenții UB – Povești din mobilitate”, organizată joi, 9 decembrie 2021. La eveniment au luat parte studenții care au participat la mobilități în cadrul CIVIS și care au împărtășit experiențele lor întregii comunități universitare.

Nu în ultimul rând, tot joi, 9 decembrie 2021, Universitatea din București a organizat un joc de cultură generală adresat comunității universitare. „Ce știm despre CIVIS” s-a derulat online, începând cu ora 11:30, pe platforma Kahoot, și a provocat membrii comunității UB să răspundă unor întrebări cu privire la alianța selectată, în 2019, de către Comisia Europeană, în primul val de Universități Europene.

Întâlniri cu societatea civilă și cu ambasadorii statelor în care sunt universități CIVIS și reprezentanții autorităților publice naționale, organizate de UB în cadrul Local CIVIS Days București 2021

Ziua de miercuri, 8 decembrie 2021, a fost dedicată creării unei mai bune coeziuni între mediul universitar, autoritățile publice și societatea civilă.  Astfel, Universitatea din București a organizat atât o întâlnire online a comunităţii academice cu autorităţile locale şi cu reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale, cât și o întâlnire cu ambasadorii statelor în care sunt universități membre CIVIS și reprezentanții autorităților publice naționale.

Desfășurată online, începând cu ora 10:00, conferința „Societatea civilă, UB și CIVIS” a debutat cu o prezentare oficială a activităţilor şi misiunii CIVIS şi s-a concentrat asupra direcţiilor de dezvoltare a Consorţiului CIVIS şi asupra relaţiei dintre Universitatea din Bucureşti şi comunitatea din care face parte.

Tot miercuri, 8 decembrie 2021, începând cu ora 14:00, Universitatea din București a organizat întâlnirea cu ambasadorii statelor în care sunt universități CIVIS și reprezentanții autorităților publice naționale, în Amfiteatrul „Ioan Mihăilescu” al Rectoratului.

Evenimentul a debutat cu o prezentare a Universității Civice Europene CIVIS, realizată de conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector pentru Rețele universitare și Relații publice și coordonator instituțional al proiectului CIVIS.

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Marian Preda, în dublă calitate de rector al Universității din București și de fost președinte rotativ al CIVIS, le-a mulțumit tuturor participanților pentru prezența onorantă atât în spațiile UB, cât și în CIVIS, una dintre primele 17 alianțe de Universități Europene. În continuare, prof. univ. dr. Marian Preda a subliniat că „apartenența la amplul spațiu academic al CIVIS reprezintă o oportunitate uriașă pentru Universitatea din București ca instituție, dar și pentru studenții, profesorii și cercetătorii ei”.

În continuare, prof. univ. dr. Romiță Iucu, Preşedinte COAS al Universităţii din Bucureşti și Coordonatorul Subgrupului pentru Diplomă Europeană din cadrul Grupului FOR EU – Comisia Europeană, a subliniat angajamentul Universității din București față de îndeplinirea obiectivelor propuse de CIVIS și față de construirea unei universități a viitorului, o universitate incluzivă, care să contribuie la creșterea accesului tinerilor la educație. Acestea, a concluzionat profesorul Iucu, pot fi realizate doar prin acțiuni coordonate și colaborare între universități și diversele părți interesate.

La conferință au luat parte, pe lângă reprezentanții Universității din București, și ambasadori ai statelor în care sunt universități CIVIS, E.S. Santiago Pellón Olmedo, Adjunctul Ambasadorului Spaniei în România, E.S. Peer Gebauer, Ambasadorul Germaniei în România, E.S. Adelheid Folie, Ambasadoarea Austriei în România, E.S. Sofia Grammata, Ambasadoarea Greciei în România, E.S. Andrew James Noble, Ambasadorul Marii Britanii în România, precum și E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei în România. De asemenea, în cadrul evenimentului, Franța a fost reprezentată de Julien Chiappone-Lucchesi, Consilier pentru Cooperare și Acțiuni Culturale, Frédéric Beaumont, Consilier Adjunct pentru Cooperare și Acțiuni Culturale, precum și de Elena Pacea, secretar general al Colegiului Juridic Franco-Român. Totodată, la conferință a participat și domnul Andrew Glass, director al British Council România.

Printre participanții la eveniment s-a aflat și doamna Ligia Deca, Consilier Prezidenţial – Departamentul Educaţie şi Cercetare. În discursul adresat participanților, doamna Ligia Deca a afirmat că Universitățile Europene reprezintă un exemplu grăitor pentru o nouă eră a cooperării europene în ceea ce privește învățământul superior. Astfel, remarcă Ligia Deca, „aceste Universități Europene, pornite de la ideea înființării unor largi rețele universitare, reprezintă un fundament pentru viitorul cooperării europene în general. În ciuda dificultăților presupuse de armonizarea administrativă, aceste alianțe întruchipează ideea unității europene care animă întreaga Uniune Europeană”.

De asemenea, la conferința organizată de Universitatea din București au luat parte și Daniela Gîtman, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Iulian Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Teodor Ioan Trașcă, consilier al Ministrului Educației, Adrian Hatos, Președintele Comisiei pentru Știință, Inovare și Tehnologie și membru al Comisiei de Învățământ, Tineret și Sport din cadrul Parlamentului României, Monica Calotă, director al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, precum și Adrian Georgescu, director adjunct al aceleiași Agenții.

Mai multe detalii cu privire la întâlnirea cu ambasadorii statelor în care sunt universități CIVIS și reprezentanții autorităților publice naționale pot fi consultate în știrea disponibilă aici.

Dezbatere despre construcția spațiului european al învățământului superior, din perspectiva universităților europene, organizată în cadrul Local CIVIS Days București 2021

Nu în ultimul rând, plecând de la experiențele CIVIS, Universitatea din București a propus comunității universitare și o dezbatere despre construcția spațiului european al învățământului superior, din perspectiva universităților europene.

În cadrul conferinței moderate de Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al Universității din București și Project Manager CIVIS, s-au abordat teme precum O viziune a Universităţii din Bucureşti prin lentila universităţii europene CIVIS (prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universităţii din Bucureşti), O Românie a cunoaşterii şi a inovării, printr-un învăţământ superior incluziv de calitate (Ligia Deca, Consilier Prezidenţial – Departamentul Educaţie şi Cercetare), Corelarea sistemului naţional de educaţie şi cercetare cu cel european. Nevoile unei noi paradigme (prof. univ. dr. ing. Teodor-Ioan Traşcă, consilier al Ministrului Educaţiei) sau  Provocările construirii unei „universităţi civice europene” CIVIS (conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector al universității și coordonator instituțional al proiectului CIVIS).

De asemenea, la eveniment s-a discutat și despre O universitate a viitorului – un nou model de guvernanţă, un curriculum mai flexibil (prof. univ. dr. Romiță Iucu, președintele COAS al UB și Coordonator al Subgrupului pentru Diplomă Europeană din cadrul Grupului FOR EU – Comisia Europeană), despre Universităţile româneşti în alianţele universităţilor europene. Cooperare inter-universitară pentru construirea unei viziuni comune (prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara), precum și despre cum Co-creăm universitatea europeană împreună cu studenţii (Angelo Petre, membru CIVIS Global Student Council, student la Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti).

Mai multe detalii cu privire la conferința „Universitatea viitorului. București – CIVIS – Europa. O dezbatere despre perspectivele învățământului universitar românesc” pot fi accesate aici.

CIVIS – o Universitate Europeană, zece campusuri universitare, oportunități nenumărate

Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianță academică europeană ce reunește zece dintre cele mai importante și reputate universități din Europa: Aix-Marseille Université (Franța), National and Kapodistrian University of Athens (Grecia), Universitatea din București (România), Université Libre de Bruxelles (Belgia), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), Sapienza Università di Roma (Italia), Stockholm University (Suedia), Eberhard Karls Universität Tübingen (Germania), University of Glasgow (Marea Britanie) și Paris Lodron Universität Salzburg (Austria).

Selectată de Comisia Europeană între primele 17 universități europene pilot, CIVIS aduce laolaltă o comunitate cu peste 480.000 studenți și 70.000 de angajați, dintre care 32.000 sunt cadre didactice și cercetători. Mai multe informații despre CIVIS pot fi accesate atât pe site-ul oficial, www.civis.eu, cât și pe pagina dedicată de pe site-ul Universității din București, disponibilă aici.

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services