În perioada 6-10 decembrie 2021, Universitatea din București va organiza Local CIVIS Days, eveniment care propune comunității universitare o serie de conferințe, workshop-uri, concursuri și jocuri online pentru comunitatea universitară. Astfel, pe parcursul celor cinci zile, cadrele didactice, studenții și personalul administrativ din cadrul UB vor avea posibilitatea de a descoperi oportunitățile oferite de CIVIS, vor discuta cu colegii din celelalte nouă universități membre și vor participa la dezvoltarea viitorului Rețelei.
CIVISthon UB
În perioada 6-10 decembrie 2021, Universitatea din București organizează competiția CIVISthon UB, oportunitatea comunității UB de a se implica în crearea de proiecte sub umbrela CIVIS, proiecte care să ofere soluții pentru problemele și nevoile cu care se confruntă societatea.
CIVISthon UB este un concurs de proiecte în care studenții celor 19 facultăți sunt invitați să înscrie inițiative care să aibă în vedere implicarea socială și să fie orientate în direcția identificării și furnizării de soluții în domeniile principale de interes ale consorțiului.
Pentru a înscrie o echipă în competiția din facultate, liderul acesteia va trebui să transmită, până cel târziu luni, 22 noiembrie 2021, un email către mentorul anunțat oficial la nivelul facultății, în care să precizeze numele echipei (care ar trebui să reflecte și apartenența la facultatea propriu-zisă), numele membrilor echipei, nivelul de studii și specializarea, dar și o scurtă motivație a dorinței de a participa la CIVISthon UB (maximum o pagină A4 sau un slide PPT).
Pentru a convinge juriul, proiectele câștigătoare trebuie să ofere soluții creative, eficiente și realiste, să descrie corect contextul social, cultural și economic în care se regăsește problema semnalată, să arate cunoașterea consorțiului CIVIS, a domeniilor de interes, a proiectelor și direcțiilor acestuia și să fie prezentate într-o manieră persuasivă și profesională.
Mai multe detalii cu privire la CIVISthon 2021, inclusiv regulamentul și calendarul complet, pot fi consultate atât în documentul disponibil aici, cât și în știrea disponibilă aici.
Jurnal de student CIVIS
Dedicat promovării experiențelor studențești din proiectele și mobilitățile CIVIS, concursul „Jurnal de student CIVIS” este deschis tuturor celor care au participat la mobilități CIVIS sau la proiecte/activități organizate de CIVIS, care se pot înscrie cu unul dintre următoarele produse: un text de maximum 3 pagini, un album foto sau o fotografie care să conțină și explicații foto de maximum o pagină sau un video de maximum 1 minut care să descrie experiența CIVIS.
Materialele se vor trimite la adresa de e-mail localcivisdays@unibuc.ro până cel târziu vineri, 26 noiembrie 2021. Ulterior, acestea vor fi publicate pe pagina de Facebook a Universității din București, unde pot fi votate până pe 9 decembrie 2021.
Mai multe detalii cu privire la concursul „Jurnal de student CIVIS” pot fi consultate în știrea disponibilă aici.
Joc Kahoot – Ce știm despre CIVIS
Vineri, 10 decembrie 2021, Universitatea din București organizează, ca parte a programului Local CIVIS Days, un joc de cultură generală adresat comunității universitare. „Ce știm despre CIVIS” se va derula online, pe platforma Kahoot, și va provoca membrii comunității UB să răspundă unor întrebări cu privire la Alianța selectată, în 2019, de către Comisia Europeană, în primul val de Universități Europene.
CIVIS – o Universitate Europeană, nouă campusuri universitare, oportunități nenumărate
În 2019, Universitatea Aix-Marseille (Franța), Universitatea Națională și Capodistriană din Atena (Grecia), Universitatea Liberă din Bruxelles (Belgia), Universitatea din București (România), Universitatea Autonomă din Madrid (Spania), Universitatea Sapienza din Roma (Italia), Universitatea din Stockholm (Suedia) și Universitatea Eberhard Karls din Tübingen (Germania) şi-au unit forțele pentru a construi o rețea a universităților europene, denumită „CIVIS”.
În decembrie 2020, Comisia Europeană a aprobat cererea de integrare a Universității din Glasgow în alianța universităților CIVIS, ca partener asociat.
Odată cu integrarea Universității din Glasgow, ca partener asociat, CIVIS este acum o comunitate universitară de aproximativ 450.000 de studenți, 65.000 de membri la nivel de personal (incluzând peste 30.000 de cadre universitare și cercetători) a căror expertiză, cunoștințe și valori comune nu numai că vor consolida rolul CIVIS în conturarea viitorului învățământului superior, dar vor aborda provocările societale esențiale și practice.
În octombrie 2021, Consiliul rectorilor și președinților CIVIS (CIVIS Board of Rectors and Presidents) a decis, în unanimitate, să primească în rândurile universităților membre CIVIS Universitatea Paris Lodron din Salzburg. Universitatea Paris Lodron din Salzburg va aduce pentru CIVIS expertiză – printre altele – în digital humanities, științele vieții și rețele internaționale, fiind cea mai mare instituție de învățământ din Salzburg, cu aproape 18.000 de studenți și aproximativ 2.900 de angajați.
Consorțiul Universității Civice Europene are ca prioritate să răspundă provocărilor globale majore, acţionând ca un vector de schimbare și inovare în următoarele sfere prioritare: sănătate; mediul urban, teritorii și mobilități; climat, mediu, energie; transformări digitale și tehnologice; societate, cultură și patrimoniu.
Mai multe informații despre CIVIS pot fi accesate atât pe site-ul oficial, www.civis.eu, cât și pe pagina dedicată de pe site-ul Universității din București, disponibilă aici.