Elevii pasionați de științele Pământului au putut deveni GeoExploratori în căutarea comorilor din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

Elevii pasionați de științele Pământului au putut deveni GeoExploratori în căutarea comorilor din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

11 aprilie, 2019 in Actualitate, Știri

Joi, 11 aprilie 2019, școlile primare și gimnaziale de pe teritoriul Geoparcului au fost invitate să participe la un nou proiect educativ intitulat GeoExploratorii în căutarea comorilor din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, inițiat de Geoparcul Dinozaurilor ”Țara Hațegului”, în parteneriat cu Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea, în cadrul Rețelei EduGeoparc.

Acest proiect a propus cinci teme: Timpul nostru, timpul geologicRoci, fosile, dinozauriVulcani și vulcanismOameni, tradiții, meșteșuguri și Oaspeți în casa Naturii. Școlile au fost invitate ca, pe baza acestor teme, să realizeze materiale educaționale interdisciplinare care să poată fi utilizate ulterior în procesul de predare. Pentru derularea proiectului, în fiecare școală participantă trebuie să funcționeze sau să se înființeze cluburi GeoExploratorii care să cuprindă unul sau mai multe grupuri de aproximativ 15 elevi interesați de științele naturii și de descoperirea valorilor naturale și culturale ale Geoparcului.

Sub îndrumarea profesorilor și cu sprijinul Geoparcului, membrii cluburilor vor trebui să realizeze kituri educaționale ce pot cuprinde activități, jocuri, postere, pliante, planșe, colecții de eșantioane pentru observații etc, care să îi ajute, pe ei și pe colegii lor, să înțeleagă mai bine relația dintre Om și Pământ, în comunitatea în care trăiesc. Proiectul mai propune ca în fiecare școală participantă să fie amenajat un GeoPunct – spațiu ce urmărește promovarea atât a temelor abordate în context local, cât și a activității GeoExploratorilor în rândul tuturor elevilor, cadrelor didactice și vizitatorilor școlii.

Prin derularea acestui proiect, inițiatorii săi își propun atingerea mai multor obiective: familiarizarea elevilor și a profesorilor implicați în proiect cu valorile locale și conceptul de Geoparc UNESCO prin activități extrașcolare menite să evidențieze legătura existentă pe plan local între istoria planetei Pământ, natură, oameni și cultură; colaborarea între membrii Rețelei EduGeoparc prin derularea unui proiect comun; dinamizarea cluburilor GeoExploratorii și înființarea unora noi.  Geoparcul va pune la dispoziția școlilor informații și materiale realizate cu sprijinul cercetătorilor de la Universitatea din București, consultanță din partea echipei, dar și Casele Geoparcului și traseele de vizitare care promovează cele 5 teme propuse.

Proiectul GeoExploratorii în căutarea comorilor din Geoparcul Dinozaurilor ”Țara Hațegului” a fost pilotat, anul trecut, în 9 școli de pe teritoriul Geoparcului. La proiectul pilot din 2018 au luat parte 175 de elevi și 22 de profesori. Au fost desfășurate peste 50 de activități (în școli și la punctele de vizitare ale Geoparcului) și au rezultat 20 de materiale (prezentări, jocuri, machete etc).

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.