Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” și-a prezentat geoprodusele în Geoparcul „Železné hory” din Cehia

Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” și-a prezentat geoprodusele în Geoparcul „Železné hory” din Cehia

03 octombrie, 2018 in Actualitate, Știri

O nouă întâlnire în cadrul proiectului Interreg Danube GeoTour a fost găzduită de Geoparcul Železné hory din Cehia. România este reprezentată în acest proiect de Universitatea din București, în calitate de administrator al Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului”, singurul geoparc cu statut UNESCO din țara noastră.
În cadrul întâlnirii, partenerii din proiect au discutat stadiul de realizare a activităților pe care și le-au propus, precum și ce urmează să facă în continuare. În această perioadă, cei 8 parteneri din proiect se concentrează pe dezvoltarea geoproduselor, un concept propus și definit de Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului”. Conform definiției propuse de partenerul din România, geoprodusele pot fi obiecte, activități sau acte de creație care să îndeplinească simultan trei condiții: să aibă o legătură directă cu patrimoniul natural local, având în prim plan elemente geologice (ca materie primă sau sursă de inspirație ce reflectă legătura dintre om și Pământ), să fie produse de un partener al geoparcului și să încurajeze economia locală bazată pe respectarea prevederilor legale. Astfel, un produs local poate fi recunoscut și etichetat ca geoprodus doar dacă îndeplinește toate cele trei cerințe.
În cadrul proiectului, geoprodusele propuse de Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” sunt punctele de vizitare intitulate Casele Geoparcului (Casa Geoparcului – Hațeg, Casa Vulcanilor – Densuș, Casa pentru Știință și Artă – General Berthelot, Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor – Sînpetru, Casa Pietrelor – Ohaba Sibișel). Lor li se adaugă dinostopurile, puncte marcate de reprezentări artistice ale dinozaurilor de pe fosta Insulă Hațegului și informații despre Geoparc. Dinostopurile sunt realizate în parteneriat cu investitori sau administrații locale și sunt puse în corelare cu unități care oferă servicii turistice (restaurante, spații de cazare etc.), cu scopul de a atrage cât mai mulți vizitatori. Primul Dinostop realizat în parteneriat cu o administrație locală este în curs de amenajare în Comuna Sălașu de Sus. Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” contribuie în cadrul proiectului și la dezvoltarea conceptului de gamification (explicarea unor noțiuni complexe prin intermediul jocurilor). O platformă dezvoltată împreună cu Universitatea din Presov (Slovacia), îi va ajuta pe vizitatori să descopere geoprodusele și geoparcurile partenere în acest proiect, într-o formă inedită.
Gazda întâlnirii, Geoparcul Železné hory, geoparc aspirant UNESCO din Cehia a organizat și o excursie în teren menită să le ofere participanților posibilitatea de a împărtăși exemple de bune practici în ceea ce privește interpretarea punctelor de vizitare. Următoarea întâlnire în cadrul proiectului va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie și va fi găzduită de Geoparcul UNESCO Papuk din Croația.
Proiectul Interreg Danube GeoTour are ca principal scop „punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil și inovator în geoparcurile din țările dunărene”. Proiectul va contribui la consolidarea cooperării dintre regiunile și geoparcurile din țările aflate de-a lungul Dunării și la dezvoltarea unor produse turistice inovatoare ce vor fi valorificate în baza unei strategii comune de promovare. Acest proiect internațional a fost inițiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin  Heritage Centre Idrija și reunește parteneri din 10 țări (Slovenia, Ungaria, Austria, Croația, Cehia, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia și Franța): geoparcuri, parcuri naturale și universități din țările dunărene, dar și din Rețeaua Europeană a Geoparcurilor. De asemenea, Danube Geotour beneficiază de sprijinul Rețelei Globale a Geoparcurilor, partener în proiect.
Mai multe detalii despre acest proiect pot fi accesate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.