Evenimentul „Justiție de tranziție sau poveste fără sfârșit” la Universitatea din București

Evenimentul „Justiție de tranziție sau poveste fără sfârșit” la Universitatea din București

11 iunie, 2018 in Evenimente, Știri

Joi, 21 iunie 2018, Secțiunea de Științe Sociale din cadrul Institutului de Cercetări al Universității din București (SSS-ICUB) organizează evenimentul „Justiție de tranziție sau poveste fără sfârșit”. Conferința va avea loc în Sala de Conferințe a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Șoseaua Panduri, nr. 90), începând cu ora 16:00.
Invitații evenimentului, Cynthia M. Horne, profesor universitar la Western Washington University, SUA, și Lavinia Stan, profesor universitar la St. Francis Xavier University, Canada, alături de Oana-Valentina Suciu, lector universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, vor prezenta publicului volumul Transitional Justice and the Former Soviet Union: Reviewing the Past, Looking toward the Future (Cambridge University Press, 2018).
La 25 de ani de la dezmembrarea Uniunii Sovietice, volumul coordonat de Cynthia M. Horne și de Lavinia Stan examinează adoptarea, dar și respingerea măsurilor ce țin de justiția de tranziție în rândul mai multor foste republici sovietice și explorează impactul avut de alegerile reparatorii asupra construcției statale și a eforturilor societale de reconciliere.
Volumul este prima lucrare care explorează o serie de decizii și alegeri ale justiției de tranziție consacrate, cum ar fi legile lustrației, prevederile legate de accesul la dosare, procese și comisii ale adevărului, dar și politicile care pătrund adânc în memorie, reflectate în eforturile de memorializare, noile sărbători naționale și revizuirile de manuale școlare din statele fostei Uniuni Sovietice. De asemenea, volumul reprezintă cea mai recentă și la zi descriere a eforturilor post-sovietice de a face referire, de a distorsiona, de a ignora sau de a redistribui trecutul, făcând uz și abuz, manipulând și obstrucționând măsurile justiției de tranziție și inițiativele legate de politica memoriei. O încercare de înțelegere și analiză a unei povești fără sfârșit.
Cynthia M. Horne este profesor de științe politice la Western Washington University, SUA. Cercetările sale se axează pe justiția de tranziție din sfera postcomunistă, în special pe modul în care lustrația și verificarea intergrității susțin obiectivele tranziției spre democrație, încrederea în guvernare și în instituțiile publice, precum și încrederea interpersonală. A publicat numeroase materiale despre modul în care sunt folosite lustrația, prevederile legate de accesul la dosare și dezvăluirile publice în reviste de specialitate precum International Journal of Transitional Justice, Comparative Political Studies, Problems of Post-Communism, Law & Social Inquiry și Europe-Asia Studies. A contribuit pe aceste teme și pe cele referitoare la construirea încrederii și justiția de tranziție la Encyclopedia of Transitional Justice (2012) și la Post-Communist Transitional Justice: Lessons from Twenty-Five Years of Experience (2015). Cartea sa, Building Trust and Democracy: Transitional Justice in Post-Communist Countries (2017), investighează impactul justiției de tranziție asupra democratizării și a construirii încrederii în Europa Centrală și de Est.
Lavinia Stan este Jules Leger Research Chair în științe politice la St. Francis Xavier University, Canada. Specializată în politică comparativă, este autoarea, respectiv coordonatoarea a unsprezece volume, cel mai recent fiind cel realizat în colaborare cu Lucian Turcescu, Justice, Memory and Redress in Romania: New Insights. În prezent, lucrează la cea de-a doua ediție a Encyclopedia of Transitional Justice (ce va apărea în 2019 la Cambridge University Press) și la două volume în colaborare despre biserică și justiția de tranziție în Europa Centrală și de Est. A publicat în numeroase reviste peer-reviewed, printre care și East European Politics and Societies, unde este și membră a consiliului editorial. A fost membră a fostului Consiliu Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România și în diferite comisii ale Social Sciences and Humanities Research Council of Canada (SSHRCC), care au și susținut prin programe de finațare multe dintre proiectele sale de cercetare; actualmente este coordonatoare a Women’s Studies International Forum, membră a Clubului de la Roma și a consiliului științific a douăzeci de reviste academice din Europa și America de Nord, precum și președintă a Societății de Studii Românești (SRS).
Oana-Valentina Suciu este lector universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. A fost activist civic și cercetător în cadrul mai multor organizații non-guvernamentale și think-tankuri, cum ar fi Societatea Academică din România și Institutul pentru Politici Publice. A colaborat cu World Bank Institute din Washington DC, SUA și cu Centre for Research into PostCommunist Economies din Londra, Marea Britanie. Între 2007 și 2012 a fost director al Direcției Relații Interne a Institutului Cultural Român, iar în prezent este consultant pe programe de politică și diplomație culturală pentru Goethe-Institut din România și membru în consiliul de conducere al Societății de Studii Românești (SRS). Cercetările sale se axează pe chestiuni ale minorităților etnice, a reprezentării politice, a tranziției în Europa Centrală și de Est, a construcției spațiului public. Este autoarea a numeroase articole și capitole de cărți pe aceste teme, precum și beneficiara unor burse de cercetare și de dezvoltare academică de la OSI, AFP, USIS, și British Council/Chevening.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.