Universitatea din București, în calitate de coordonator, în parteneriat cu Universitatea Paris Lodron din Salzburg și Universitatea Autonomă din Madrid au implementat, în cadrul alianței europene CIVIS, Blended Intensive Program – Participatory tools for urban nature planning and management. Cursul s-a desfășurat în cadrul HUB 4 – Cities, spaces and territories, fiind perfect ancorat atât în prioritățile stabilite la nivelul alianței CIVIS, cât și în subiectele de interes științific deosebit la nivel internațional.
Cursul și-a propus să discute, într-un cadru interactiv și deschis, concepte, metodologii și bune practici legate de instrumentele participative utilizabile în planificarea și managementul naturii urbane. Cursul s-a adresat tuturor studenților interesați de înțelegerea provocărilor relaționate cu participarea publicului în viața orașelor, indiferent de nivelul de studii (licență, master, doctorat) ori domeniul (știința mediului, geografie, științe sociale, GIS, drept).
Programul a inclus patru mese rotunde online (alcătuite din trei module: o prelegere a profesorilor participanți, un segment de discuții între studenți și o temă pentru acasă), desfășurate în perioada februarie-mai 2023, și o activitate fizică de cinci zile derulată la Salzburg, în Austria, în perioada 19-23 iunie 2023. Activitățile didactice au fost susținute de către cadre didactice de la Facultatea de Geografie a Universității din București (prof. univ. dr. Cristian Iojă, prof. univ. dr. Mihai Răzvan Niță, lect. univ. dr. Diana Onose, lect. univ. dr. Athanasios Gavrilidis, lect. univ. dr. Andreea Niță), Universitatea din Salzburg (prof. univ. dr. Stefan Lang, conf. univ. dr. Angela Hof) și Universitatea Autonomă din Madrid (prof. univ. dr. Maria del Mar Alonso, conf. univ. dr. Fernando Borrajo Millan).
Programul a urmărit consolidarea competențelor acumulate în timpul celor patru întâlniri online
Activitatea fizică s-a desfășurat la Salzburg, propunând un program ce a urmărit consolidarea competențelor acumulate în timpul celor patru întâlniri online, dezvoltarea de abilități practice legate de utilizarea de metode avansate relevante pentru cercetarea naturii urbane, înțelegerea avansată a caracteristicilor teritoriului și dezvoltarea abilităților de lucru în echipe pluridisciplinare și multiculturale. În cadrul activității fizice au participat, în calitate de invitați, reprezentanți ai Primăriei Salzburg (Departamentul de GIS), Parcului Național Berchtesgaden (rangeri și personal al centrului de informare-documentare Haus der Berge), Society for Urban Ecology (președintele societății profesionale prof. univ. dr. Jurgen Breuste) și ai unor organizații non-guvernamentale locale.
La finalul activității, fiecare echipă de studenți a prezentat diferite perspective pentru planificarea și managementul naturii urbane din Salzburg, studenții fiind evaluați pe baza implicării în această temă.
„Contactul cu profesori și studenți din alte universități ne-a ajutat să ne evaluăm mai bine nivelul, să înțelegem la ce suntem foarte buni și ce trebuie să îmbunătățim, să exersăm munca în echipă într-un context multicultural, dar mai ales să descoperim că în interiorul universității noastre avem resurse incredibile de care trebuie să învățăm să profităm”, a subliniat doctoranda Raluca Slave.
„Suntem deja la a cincea experiență practică din acest an universitar, după cele din județul Neamț, Parcul Natural Porțile de Fier, CIVIS – Bruxelles și Bruxelles (practica profesională în instituții europene). Ce își poate dori mai mult un student decât să i se ofere cadrul pentru a-și descoperi talentul și pentru a-și îmbunătăți competențele?”, a afirmat Ana Maria Todoran, studentă a masterului Evaluarea Integrată a Stării Mediului.
„Alianța CIVIS este în mod categoric un câștig pentru Universitatea din București, iar corelarea activităților noastre cu cele ale partenerilor din rețea trebuie să devină un lucru firesc și nu excepțional. BIP-ul Participatory tools for urban nature planning and management ne-a permis să le oferim încă o experiență internațională studenților noștri, dar și să întărim colaborări pe care le-am inițiat de mai bine de 10 ani”, a punctat și prof. univ. dr. Cristian Iojă, cadru didactic la Facultatea de Geografie a UB, director al Departamentului Geografie și Mediu, cercetător științific în cadrul Centrului de Cercetare a Mediului și Efectuarea a Studiilor de Impact.
La curs au participat 45 de studenți de la universități din alianța CIVIS (Universitatea din București, Universitatea Paris-Lodron din Salzburg, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Sapienza din Roma, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena). Dintre aceștia, 18 studenți au fost de la Facultatea de Geografie a UB, din domeniile Geografie și Știința Mediului.
Cursul contribuie la implementarea obiectivelor de durabilitate asumate de Universitatea din București, în special ODD4, ODD11 și ODD 16.
CIVIS este o Alianță Universitară Europeană care reunește 11 universități membre: Aix-Marseille Université (Franța), Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (Grecia), Universitatea din București (România), Université Libre de Bruxelles (Belgia), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), Sapienza Università di Roma (Italia), Universitatea Stockholm (Suedia), Eberhard Karls Universität Tübingen (Germania), Universitatea din Glasgow (Marea Britanie), Universitatea Paris Lodron din Salzburg (Austria) și Universitatea din Lausanne (Elveția). Selectată de Comisia Europeană între primele 17 universități-pilot europene, Alianța CIVIS reunește aproximativ o jumătate de milion de studenți și peste 70 000 de membri ai personalului, inclusiv 37 400 de cadre universitare și cercetători.